10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Οι ενοχές που μπορεί κάθε μαμά να έχει νιώσει, όμως δε θα έπρεπε.

Το να είσαι μητέρα είναι η πιο όμορφη αλλά και η πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής σου. Οι μητέρες από την μία νιώθουν χαρούμενες και ολοκληρωμένες, κρατώντας στα χέρια το παιδάκι τους και βλέποντάς το να μεγαλώνει φυσιολογικά και να γίνεται ένα καλό παιδί.

Από την άλλη όμως, τα κοινωνικά πρότυπα, οι προκαταλήψεις, τα προσωπικά ταμπού, κάνουν τις γυναίκες και τις μητέρες συγκεκριμένα να ντρέπονται ή να νιώθουν ενοχές για πράγματα φυσιολογικά και ανθρώπινα.

Αυτό συμβαίνει διότι στις τηλεοράσεις μας παρουσιάζουν μία μητέρα ακούραστη, πλούσια, χαρούμενη, περιποιημένη κι εσύ μένεις στην γωνία σου να κοιτάζεις με τον βασικό σου μισθό και τα τσιτωμένα νεύρα σου και να νομίζεις ότι είσαι η μόνη που από την εξάντληση μερικές φορές δε θες να ακούς ούτε την φωνή του παιδιού.

Στο παρακάτω άρθρο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε για εσάς 10 πράγματα που καμία μαμά δε θα έπρεπε να νιώθε ενοχές γι’ αυτά. Πράγματα απλά και καθημερινά που σίγουρα έστω και μία φορά σε είχαν προβληματίσει και είχαν κάνει να νιώσεις ενοχές. Διαβάστε παρακάτω: 

Το πότε και το πως θα ταΐσεις το μ@ρο σου

Οι άνθρωποι που ως επί το πλείστον δεν είναι μητέρες και ούτε καν γυναίκες σε μερικές περιπτώσεις έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνη που δεν θέλει οι μητέρες να θηλάζουν δημοσίως. Το θεωρούν αντιαισθητικό.

Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν θεοποιήσει τόσο πολύ τον θηλασμό, που δεν δέχονται από καμία μητέρα να μην θηλάζει. Καταρχάς, το που θα θελήσεις να θηλάσεις το παιδί σου είναι δική σου υπόθεση.

Δεν είναι αντιαισθητικό να θηλάζεις το παιδί σου δημόσια αλλά και αντιαισθητικό να θεωρείται από μερικούς και μερικές, δε θα έπρεπε να σε νοιάζει. Εκείνη την στιγμή το σημαντικό είναι να ταΐσεις το παιδί σου και να του προσφέρεις όλα αυτά που χρειάζεται για να είναι υγιή.

Δείτε ακόμα 20 εικόνες που δείχνουν τις καθημερινές περιπέτειας μίας μαμάς

Δεν πρέπει να σε νοιάζει και να σε επηρεάζει η γνώμη κάθε τυχάρπαστου, που θεωρεί ότι το να βγάζεις το στήθος σου δημοσίως είναι αντιαισθητικό ή “προκλητικό” την ίδια στιγμή που βλέπουμε διαφημίσεις με σουτιέν μέχρι και στα ψιλικατζίδικα.

Επίσης η αισθητική είναι τελείως υποκειμενική και μπροστά στο τάισμα του παιδιού ο κάθε άλλος, μπορεί να κρατήσει τα δικά του πρότυπα αισθητικής για τον εαυτό του. Τέλος, οι γυναίκες που αποφάσισαν να θηλάσουν το παιδί τους δεν είναι καλύτερες μητέρες από εκείνες που για τους δικούς τους λόγους σταμάτησαν να το κάνουν.

Οι μανούλες θα έπρεπε να είναι ενωμένες και να συμμερίζεται η μία τις ανάγκες της άλλης. Δυστυχώς όμως, όσο περνούν τα χρόνια βλέπουμε μητέρες που περισσότερο προσπαθούν να αποδείξουν στους τρίτους πόσο καλές μάνες είναι, παρά στα ίδια τους τα παιδιά.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που δεν έχεις πολλά λεφτά

Μπορεί η μαμά του Γιαννάκη, να μπορεί να αγοράσει στον Γιαννάκη από 5 χρονών, δικό του ποδήλατο, PlayStation κι ένα εξοχικό στο Πήλιο για όταν μεγαλώσει. Εσύ από την άλλη, μπορείς να προσφέρεις στα δικά σου παιδιά, φθηνά παιχνίδια, φαγητό, στέγη και πολύ πολύ φροντίδα.

Τα παιδιά στο τέλος της ημέρας μόνο αγάπη θέλουν. Ακόμη κι αν του κατέβαζες το φεγγάρι από τον ουρανό για δώρο γενεθλίων, στο τέλος δε θα θυμόταν αυτό. Θα θυμόταν την στιγμή που το παρηγόρησες για πρώτη φορά στην ερ@τική του απογοήτευση.

Δείτε ακόμα Για την μαμά το εξοχικό δεν είναι διακοπές

Που του έδωσες από το υστέρημά σου για να βγει για καφέ. Που του έδωσες μία αγκαλιά και του είπες ότι θα το αγαπάς ακόμη κι αν ούτε το ίδιο θα αγαπάει τον εαυτό του.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου

Οι μητέρες στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα στην χαλάρωση. Μπορεί να έχουμε 2021 όμως ως επί το πλείστον συνεχίζουμε οι περισσότερες αφού κάνουμε δικές μας οικογένειες να γινόμαστε μία Μαίρη Παναγιωταρά από το γνωστό άσμα του Κελαηδόνη.

Ετοιμάζουμε το πρωινό για τον άντρα και τα παιδιά, ανοίγουμε τον θερμοσίφωνα, ετοιμάζουμε τα παιδιά για το σχολείο, τρέχουμε νηστικές για την δουλειά, ακούμε τα χίλια δύο από τους εργοδότες που πιστεύουν ότι έχουν πιο σοβαρά προβλήματα από εμάς, γυρίζουμε σπίτι, στρώνουμε τραπέζι, διαβάζουμε τα παιδιά και εξαντλημένες πέφτουμε για ύπνο.

Αυτό δεν είναι μητρότητα, αυτό είναι δουλεία. Οι δουλειές πρέπει να μοιράζονται κι αν μερικές μέρες την εβδομάδα θες χρόνο χωρίς τον άντρα και τα παιδιά, αλλά μόνη ή με τις φίλες, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μία καλή μαμά είναι μία χαρούμενη μαμά.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που το σπίτι σου δείχνει ακατάστατο

Δυστυχώς ναι, υπάρχουν μητέρες που προσπαθούν να αποδείξουν σε άλλες μητέρες πόσο καλές είναι. “Εγώ το σπίτι μου το έχω πάντα καθαρό, έχω μάθει στα παιδιά μου να χρησιμοποιούν πιατάκι από 3 χρονών. Τι εννοείς βαρέθηκες να μαζέψεις τα παιχνίδια; Δεν έχεις δικαίωμα να βαριέσαι”.

Έχεις. Και πάω ό,τι στοίχημα θες ότι αν αυτές οι μητέρες που προσπαθούν να σου δείξουν πόσο τέλειες είναι, μπορούσαν για μία στιγμή να έχουν το δικαίωμα να αράξουν στον καναπέ και να αφήσουν τα παιχνίδια του παιδιού παρατημένα στην μέση, θα το έκαναν. Οπότε φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα και άστους να λένε.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Για το πως δείχνεις

Και φυσικά μία μητέρα πρέπει να έχει το νοικοκυριό στην εντέλεια, να είναι καριερίστρια, να προσέχει τα παιδιά σαν τα μάτια της, να μαζεύει το σπίτι και παράλληλα να είναι περιποιημένη και σαγηνευτική γιατί δεν είναι μόνο μάνα, είναι και γυναίκα.

Λοιπόν μία γυναίκα και μία μάνα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω και μπράβο της. Όχι επειδή ο άντρας της το θέλει, αλλά επειδή την βοηθάει στις δουλειές, την αφήνει να πάρει χρόνο για τον εαυτό της και της αρέσει να περιποιείται τον εαυτό της.

Μία μάνα όμως μπορεί να μην έχει χρόνο για μποτέ όταν όλη την μέρα τρέχει. Αν θέλεις η μάνα των παιδιών σου να γίνει σαγηνευτική, άλλαξε κι εσύ καμία πάνα, προτού την κατηγορήσεις, ότι δεν ενδιαφέρεται για τον γάμο σας.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που το στήθος σου κολλάει

Μπορεί να σου κακοφαίνεται όμως γλυκιά μου μανούλα, αυτή είναι φυσική αντίδραση του οργανισμού στον θηλασμό. Κάνε υπομονή και σκέψου ότι με αυτόν τον τρόπο, έρχεσαι πιο κοντά με το παιδάκι σου. Δείχνεις όμορφη όπως και να ‘χει.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που δεν είσαι συνέχεια χαρούμενη

Εκτός από μαμά είσαι και άνθρωπος. Δεν γίνεται να ξυπνάς κάθε μέρα με την διάθεση να παίξεις και να ασχοληθείς με το παιδί σου. Έχεις δικαίωμα στα κακά κέφια και στην ανάγκη σου να μείνεις λίγο μόνη και να λιώσεις στην τηλεόραση. Σε αυτήν την περίπτωση, φρόντισε το παιδί να ασχοληθεί με κάτι επικοδομητικό όπως είναι η ζωγραφική και…αααραξε.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που χρειάζεσαι βοήθεια με το παιδί

Καμία μαμά δεν έφερε στον κόσμο παιδιά με εγχειρίδιο χρήσης. Υπάρχουν οι μητέρες που από το πρώτο τους παιδί είτε επειδή η ζωή τις ανάγκασε, είτε επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας τους, δεν χρειάστηκαν τρομερή βοήθεια από άλλες πιο έμπειρες μαμάδες.

Υπάρχεις κι εσύ όμως, που έχεις φέρει στον κόσμο τρία παιδιά κι ακόμη έχεις την ανάγκη τις πρώτες 40 μέρες να τα κάνει μπάνιο η μαμά σου, επειδή φοβάσαι ότι θα τα πιάσεις και θα σπάσουν. Δεν είσαι κακή μαμά. Λίγη βοήθεια με το παιδί θες μόνο και αυτό είναι ανθρώπινο.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Για το πως θα γεννήσεις

Θες να γεννήσεις με καισαρική; Να γεννήσεις με καισαρική. Θες να γεννήσεις στο νερό; Γέννα στο νερό. Θες να γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό στο νοσοκομείο; Κάν’ το έτσι. Θες να γεννήσεις με μαία στο σπίτι; Και πάλι δεκτό.

Μόνο σε παρακαλώ, μην κρίνεις τις μητέρες που αποφάσισαν να γεννήσουν με διαφορετικό τρόπο από ότι εσύ, επειδή θεωρείς τον δικό τους τρόπο πιο εύκολο. Κανένας τοκετός δεν είναι εύκολος. Το ίδιο άγχος πέρασαν όλες οι μητέρες.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

Που δεν μπορείς να είσαι παρούσα παντού και πάντα

Δυστυχώς όταν γίνεσαι μητέρα θα στερηθείς και μερικές διασκεδάσεις που παλιότερα δε θα χρειαζόταν να στερηθείς. Είναι γλυκόπικρο αλλά συμβαίνει, γι’ αυτό κι όταν αποφασίζεις να φέρεις στον κόσμο το πρώτο σου παιδί, σκέψου το λίγο και αυτό.

Παρόλα αυτά οι φίλοι και οι γνωστοί σου θα καταλάβουν. Οφείλουν να καταλάβουν. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είσαι κάθε μέρα μαζί τους για να είσαι σωστή φίλη. Αρκεί να είσαι εκεί με όποιο μέσο μπορείς – τηλέφωνο, καφέ, βίντεο κλήση – όταν σε χρειάζονται.

10_πράγματα_για_τα_οποία_καμία_μαμά_δε_θα_έπρεπε_να_νιώθει_ενοχές_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close