Οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες  τα παιδιά τους αξίζουν τον σεβασμό μας!

Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι από εμάς – λανθασμένα – πιστεύουμε, ότι ένα παιδί δεν έχει πολλές ανάγκες. Χρειάζεται μόνο φαγητό, ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί, μερικά χρήματα και αγάπη. Αυτό όμως είναι πολύ μεγάλο λάθος.

Ένας άνθρωπος, όταν αποφασίζει να γίνει γονιός, συνειδητοποιεί ότι πολλές από τις ελευθερίες που είχε πριν, θα φύγουν από τη ζωή του. Ένα παιδί, χρειάζεται γονείς που να το αγαπούν, να το στηρίζουν σε όλες του τις επιλογές και να είναι εκεί να το καθοδηγούν, όταν νιώθει ότι έχει χάσει τον δρόμο του.

Πολλές φορές, τα έξοδα είναι πολλά, αφού με το που ξεκινήσει ένα παιδί να πηγαίνει σχολείο, κάθε χρόνο οι ανάγκες του όλο και μεγαλώνουν. Αγχώνεσαι όταν το παιδί αρρωστήσει, στεναχωριέσαι όταν σου ζητάει πράγματα που έχουν οι φίλοι του κι εσύ δεν μπορείς να του τα παρέχεις.

Όλα αυτά, φαντάζουν πιο εύκολα, όταν έχεις έναν άνθρωπο να τα μοιραστείς. Υπάρχουν όμως και γυναίκες, που η ζωή τις έριξε απότομα στα βαθιά. Γυναίκες, που για κάποιον λόγο, βρέθηκαν να μεγαλώνουν μόνες τους το παιδί τους.

Μερικές φορές, είχαν μια σχέση και όταν έμειναν έγκυος, εκείνος αποφάσισε να φύγει. Άλλες φορές, οι γυναίκες αυτές έφυγαν από έναν κακοποιητικo γάμο. Πιο συχνά, αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο και ο πατέρας, σαν αντίποινα, μετά το διαζύγιο απομακρύνθηκε και από το παιδί του.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, που μια μητέρα βρέθηκε να μεγαλώνει μόνη της το παιδί της, το συμπέρασμα είναι ένα: είναι ηρωίδα. Οι δυσκολίες του να μεγαλώσεις μόνη σου ένα παιδί, είναι τεράστιες και πολλές φορές οι υπόλοιποι τις ξεχνούμε.

Μια μονογονεϊκή οικογένεια που έχει ως μόνο στήριγμα τη μητέρα, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Τις περισσότερες φορές το εισόδημα που μπαίνει μέσα στο σπίτι, προέρχεται καθαρά από εκείνη. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, να φοβάται καθημερινά μήπως χάσει τη δουλειά της.

Στη περίπτωση βλέπετε που αυτή η γυναίκα χάσει τη δουλειά της, δε θα αφήσει μόνο εκείνη αλλά και το παιδί της ξεκρέμαστο. Τα έξοδα του είναι πολλά και κάθε γονιός που αγάπα το παιδί του, θέλει να του προσφέρει ο,τι καλύτερο μπορεί τόσο από ψυχικής όσο και από υλικής άποψης.

Η ερwτικη της ζωή από την άλλη, δεν είναι και τόσο εύκολη. Ο κόσμος είναι κακός και μια ευσυνείδητη μητέρα, προσέχει δυο φορές παραπάνω από τις υπόλοιπες γυναίκες του κόσμου, ποιον θα βάλει στη ζωή της και πρωτίστως, ποιον θα βάλει μέσα στο σπίτι της.

Βλέπετε, μια λάθος δική της επιλογή, πολλές φορές μπορεί να στοιχίσει την ψυχολογική υγεία του παιδιού της. Το να διαλέξεις τον σωστό σύντροφο είναι ρίσκο και οι γυναίκες που έχουν παιδιά και τα μεγαλώνουν μόνες τους, δεν είναι σίγουρες αν είναι σε θέση να το πάρουν.

Έτσι, πολλές φορές μένουν χρόνια μόνες. Δεν έχουν να μοιραστούν με κάποιον άνθρωπο τα προβλήματά τους και δεν είναι εύκολο να μιλάς πάντα στους δικούς σου γονείς. Άμα βρουν κάποιον που να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, αγχώνονται τι θα γίνει στο άκουσμα ότι έχουν παιδιά.

Αν ο νέος τους σύντροφος το αποδεχτεί, πολλές φόρες θα πρέπει να του εξηγεί ότι δεν έχει όλο τον χρόνο της διαθέσιμο για εκείνον, διότι έχει ένα παιδί. Κι όταν εκείνος ο σύντροφος, αποφασίσει να της κάνει πρόταση γάμου, εκείνη αγχώνεται και πάλι για το παιδί. Πως θα το πάρει; Είναι σωστή επιλογή; Τόσα ακούγονται. Αν κι αυτή πέσει θύμα ενός κακοποιητικoύ άντρα και κάνει κακό στο παιδί της;

Το παιδί, εκτός από την αγάπη έχει ανάγκη και την καθοδήγηση. Όταν οι γονείς στο σπίτι ή στη ζωή του παιδιού, είναι δυο αυτό είναι πιο εύκολο. Εκεί που κάνει λάθος ο ένας, τρέχει να το διορθώσει ο άλλος. Όταν μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη, οι ευθύνες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Φοβάσαι να το συμβουλεύσεις λάθος και μερικές φορές, αν το παιδί δεν έχει το ίδιο φύλο με σένα, σε αγχώνει το γεγονός ότι μπορεί να μην το καταλαβαίνεις τόσο όσο θα έπρεπε. Διαφορετική εφηβεία πέρασες εσύ και διαφορετική αυτό.

Παρόλα αυτά, πρέπει να θυμάσαι ότι δεν παίζει ρόλο τόσο το φύλο, όσο το πόσο ενδιαφέρεσαι να μπεις στα παπούτσια του παιδιού σου. Άκουσέ το με προσοχή και είμαστε σίγουρες ότι θα βρεις την άκρη στο πρόβλημά του.

Μη φοβηθείς να ζητήσεις τη γνώμη ενός παιδοψυχολόγου σε περίπτωση που νιώθεις ότι έχεις χάσει τη μπάλα. Δεν είσαι αλάνθαστη και όλοι έχουμε ανάγκη από μια βοήθεια μερικές φορές. Κανείς δε θα σε κρίνει.

Το παιδί σου σε αγαπά και το δέσιμο που έχετε αναπτύξει είναι τεράστιο και δύσκολο θα βρεις κάτι που να το ανταγωνιστεί. Τα έχεις καταφέρει άψογα μέχρι τώρα και πρέπει εσύ πρώτα από όλα να το πιστέψεις για να προσφέρεις την ασφάλεια που έχει ανάγκη να νιώσει το παιδί από σένα.

Έχεις δικαίωμα να ζήσεις. Σίγουρα πρέπει να προσέξεις ποιον θα βάλεις στη ζωή του παιδιού σου, όμως έχεις πάντα το δικαίωμα να ζήσεις! Τα παιδιά για να είναι χαρούμενα, έχουν ανάγκη καταρχάς, χαρούμενους γονείς. Είσαι μια μικρή ηρωίδα κι εμείς σε θαυμάζουμε!

Photo via: LoveLetters.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close