10 μυστικά για τα παιδιά από την πιο διάσημη νταντά!

Η Τζο Φροστ είναι από τις πιο διάσημες νταντάδες γνωστή από τη βρετανική τηλεοπτική εκπομπή Η σούπερ νταντά , και αποτελεί  είδωλο για πολλούς γονείς σε πάρα πολλές χώρες. Είναι  επαγγελματίας ψυχολόγος, και διδάσκει τους ενήλικες πώς να αντιδράσουν στις ιδιοτροπίες των μικρών τους και το πως μπορούν να δημιουργήσουν μια υγιή ατμόσφαιρα στις οικογένειές τους κάνοντας όλη την οικογένεια ευχαριστημένη.

Η μέθοδος της βασίζεται σε 10 βασικές αρχές.Παρακάτω θα βρείτε την λίστα με τις βασικές αρχές της Τζό που καλό θα ήταν να τις γνωρίζετε:

  • Έπαινος και ανταμοιβή

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou1_photo credit:adme

Τα παιδιά πρέπει πάντα να γνωρίζουν ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί τους. Η ενθάρρυνση σας προς τα παιδιά δεν μπορεί να εκφραστεί μόνο με δώρα και παιχνίδια, αλλά και μέσα από απλές λέξεις όπως « είσαι καλό παιδί / κορίτσι, ” μπράβο σου,» ή «Είμαι περήφανος/η για σένα.” Επίσης οι απτικές αισθήσεις είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά, έτσι είναι ανάγκη να τα αγκαλιάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Επιπρόσθετα,λειτουργεί μια χαρά αν ανταμείβετε τα παιδιά σας για κάθε του επίτευγμα με ένα αυτοκολλητάκι  ή με οποιεσδήποτε άλλες διακοσμήσεις. Μπορείτε να κρεμάσετε τις ανταμοιβές τους στο ψυγείο ή σε κάποιο άλλο μέρος όπου θα φαίνονται καθαρά, έτσι ώστε τα παιδιά σαςνα τα βλέπουν συχνά – αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να συμπεριφέρονται καλά.

  • H συνέπεια 

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou2_photo credit:lifemartini

Όταν λέτε όχι στα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν οτι αυτό είναι νόμος και δεν είναι θέμα προς συζήτηση.Αυτή την τακτική πρέπει να την ακολουθούν όμως όλα τα μέλη της οικογένειας  και από όλους όσους συχνάζουν στο σπίτι σας. Αν τα παιδιά σας δεν επιτρέπετε να πίνουν αναψυκτικό ή να βλέπουν τηλεόραση πριν πάνε για ύπνο, ενημερώστε τους όλους ώστε να έχετε κοινή τακτική!

Δείτε ακόμη:16 φράσεις στις οποίες άλλα θέλουμε να πούμε και άλλα καταλαβαίνουν τα παιδιά μας

  • Τακτικές ώρες

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou3_photo credit:healthyessentials

Τα παιδιά σας θα αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά όταν θα συμβαίνουν ορισμένα πράγματα σε μια δεδομένη στιγμή της ημέρας. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες θα πρέπει να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν αυτές τις τακτικές ώρες των παιδιών τους. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά σας θα ξέρουν πάντα την ώρα που πρέπει να κάνουν αυτό ή εκείνο. Οι τακτικές ώρες είναι πολύ σημαντικές και βοηθούν να αποφύγετε το κοινό πρόβλημα του οτι τα παιδιά δεν θέλουν να πάνε για ύπνο ή δεν πάνε να πλύνουν τα δόντια τους.

Τα παιδιά πρέπει πάντα να γνωρίζουν ότι είστε ευχαριστημένοι μαζί τους. Η ενθάρρυνση σας προς τα παιδιά δεν μπορεί να εκφραστεί μόνο με δώρα και παιχνίδια, αλλά και μέσα από απλές λέξεις

  • Θέστε όρια στα παιδιά σας

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou4_photo credit:adme

Πολλοί γονείς λανθασμένα πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να γνωρίζουν για τον εαυτό τους τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι. Αυτό δεν είναι σωστό, διότι τα μικρά μέλη της οικογένειάς σας δεν έχουν ακόμα αρκετή γνώση ή εμπειρία για να μπορούν να καταλάβουν τι είναι καλό ή τι είναι κακό, χωρίς την δική σας βοήθεια. Είναι δουλειά των ενηλίκων να τους εξηγήσουν τέτοια προφανή πράγματα όπως είναι κακό να χτυπάμε κάποιον, ή να βλάπτουμε άλλα έμβια όντα.

Δείτε ακόμη:H αξία του να μάθουμε στα παιδιά να λένε παρακαλώ, ευχαριστώ και καλημέρα

  • Πειθαρχία

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou5_photo credit:verywell

Είναι δύσκολο να θέτετε όρια στα παιδιά σας χωρίς να τα μαλώσετε ή να τους επιβάλλετε κάποια πειθαρχική ποινή. Αν τα παιδιά σας δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες που έχετε καθορίσει για αυτά, πρέπει να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αυτές οι ποινές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανάρμοστης συμπεριφοράς – από μια αυστηρή προειδοποίηση ή μια απαγόρευση να βγουν έξω ή ακόμη και να τους αφαιρέσετε ένα αγαπημένο τους παιχνίδι. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η τιμωρία είναι μια δράση, όχι απειλή, οπότε αν το παιδί σας έχει απαράδεκτη συμπεριφορά θα πρέπει να κάνετε πέτρα την καρδιά σας και να κάνετε ό, τι χρειάζεται.

  • Προειδοποιήσεις

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou6_photo credit:advantage4parents

Μια προειδοποίηση επιτρέπει στα παιδιά να αλλάξουν την απόφαση τους ή τη συμπεριφορά τους, αν αυτή είναι λάθος. Μπορείτε να προειδοποιήσετε τα παιδιά σας με δύο τρόπους: με ένα ευγενικό τρόπο και ένα αυστηρό. Ο ευγενικός τρόπος προειδοποίησης έχει φράσεις όπως «Βιάσου! Εμείς φεύγουμε και είστε ακόμα με το μποξεράκι σου! » ή «Είναι η ώρα του δείπνου σύντομα.Είναι  ώρα να απομακρυνθείς από τα παιχνίδια σου.
Την αυστηρή προειδοποίηση θα πρέπει να την χρησιμοποιήσετε μόνο όταν τα παιδιά σας δεν συμπεριφέρονται έτσι όπως πρέπει. Εάν το παιδί σας είναι ατίθασο, θα πρέπει να το αποδοκιμάσετε για αυτή τη συμπεριφορά και αν δεν αλλάξει πάλι μετά από αυτό τότε προχωράτε στην αυστηρή προειδοποίηση. Για παράδειγμα: «Αν δεν σταματήσεις να συμπεριφέρεσαι τόσο άσχημα αμέσως τώρα, θα σε τιμωρήσω.” Και μόνο μετά από αυτό, αν το παιδί σας εξακολουθεί να ενεργεί έτσι άσχημα, θα πρέπει να του επιβάλλετε μια τιμωρία.

  • Να είστε ξεκάθαροι για τις προσδοκίες σας

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou7_photo credit:adme.ru

Τα παιδιά δεν γεννιούνται  κατανοώντας και γνωρίζοντας του τι είναι καλό και τι είναι κακό ή το τι μπορεί να αναμένετε εσείς από αυτά. Οι γονείς θα πρέπει να καταστήσουν απολύτως σαφές όλα αυτά. Είναι καλύτερα να γράψετε αυτές τις καθολικές αλήθειες σε μια αφίσα και να τη κρεμάσετε στον τοίχο του δωματίου του παιδιού σας. Μια τέτοια αφίσα μπορεί να λέει ότι, για παράδειγμα, τα καλά παιδιά  κρατούν πάντα το δωμάτιό τους καθαρό, βοηθούν τους ηλικιωμένους, και δεν διαφωνούν με τους γονείς τους.

Δείτε ακόμη:Οι 5 γλώσσες της αγάπης που μιλούν τα παιδιά μας!

  • Αυτοέλεγχος

10-mistika-apo-tin-pio-diasimi-ntanta-tou-kosmou8_

Δεν έχει σημασία πόσο άσχημα το παιδί σας μπορεί να συμπεριφέρεται,εσείς θα πρέπει πάντα να είστε ήρεμοι. Μην φωνάζετε ή χάσετε την ψυχραιμία σας. Κρατήστε το πρόσωπό σας ίσιο και τη φωνή σας ήρεμη, αλλά να έχει αυστηρό τόνο. Διατηρώντας τον αυτοέλεγχο σας θα δείξετε ξεκάθαρα στο παιδί σας ότι το σπάσιμο των κανόνων θα οδηγήσει σε τιμωρία, και αυτό θα επαναληφθεί κάθε φορά που αυτός ή αυτή θα συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο

  • Υπευθυνότητα

Από μικρή ηλικία, τα παιδιά σας θα πρέπει να έχουν στο σπίτι ευθύνες που γίνονται πιο πολύπλοκες όσο θα μεγαλώνουν. Να μην τους αναθέσουμε πράγματα, όμως, που έχουν μικρή πιθανότητα να διεξαχθούν με επιτυχία. Ένα αγόρι 5 χρονών δεν είναι σε θέση να επιδιορθώσει ένα σπασμένο παιχνίδι, αλλά θα του είναι εύκολα να ξεσκονίσει τα έπιπλα. Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού και ε παινέστε το στο τέλος των δουλειών!

  • Δικαίωμα στην ξεκούραση

10 μυστικά για τα παιδιά από την πιο διάσημη νταντά!

Ο καθένας χρειάζεται ξεκούραση, ακόμη και τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς μας. Προσπαθήστε να μην κάνετε το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών σας πολύ βαρύ – με πάρα πολλές δραστηριότητες, μαθήματα, και μελέτες καθώς τα παιδιά σας θα είναι έτσι δυσαρεστημένοι. Θα πρέπει να έχουν κάποιο ελεύθερο χρόνο για να κάνουν ό, τι θέλουν.

Πηγή: brightside.me
Close