10 μύθοι για τις ψείρες

Κάθε φθινόπωρο, αρχίζει το βάσανο του κάθε γονιού, καθώς τα παιδιά τους αρχίζουν το σχολείο και οι πρώτες ψείρες αρχίζουν και κάνουν αισθητή την εμφάνιση τους. Κάπως έτσι αρχίζουν και τρελαίνονται να δουν πως θα τις ξεφορτωθούν!! και να πούμε την αλήθεια και ποιός δεν φρικάρει στη θέα αυτών των αηδιαστικών μαμουνιών;;;;; Αυτά τα παράσιτα κάνουν γλέντι πάνω στα κεφάλια των μικρών  και ρουφάνε το αίμα τους και δεν είναι και τόσο εύκολο να απαλλαγείτε από αυτά.

Εκτιμάται ότι 6-12000000 ξεσπάσματα ψειρών συμβαίνουν σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο το καλό ξέρετε ποιο είναι; Οι ψείρες δεν είναι και τόσο κακές όσο πιστεύετε. “Δεν είναι και τόσο επικίνδυνες”  “Απλώς, είναι τόσο ενοχλητικές λόγω της φαγούρας που δεν την αντέχουμε με τίποτα” αναφέρει αναφέρει ο Seth Orlow, MD, παιδίατρος -δερματολόγος του Ιατρικού κέντρου της Λαγόουν της Νέας Υόρκης.

Δείτε ακόμη:Φτιάξε φυσικό τζελ μαλλιών για παιδιά που απωθεί και τις ψείρες!

Σύμφωνα με αυτόν υπάρχουν 10 μύθοι σχετικά με τις ψείρες!

1. Μύθος: Τα παιδιά που δεν τρώνε υγιεινά είναι πιο επιρρεπή στις ψείρες

Girl (3-5) covered in mud, smilingphoto credit:pinterest

Πραγματικότητα: Η υγιεινή δεν παίζει ρόλο στο κίνδυνο τα μικρά σας να εμφανίσουν ψείρες . Ενώ αν δεν κάνετε τα παιδιά σας τακτικά μπάνιο μπορεί να συσχετιστεί με τις πιθανότητές σας να εμφανιστούν άλλα είδη ψειρών, όπως είναι οι ψείρες του σώματος, οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις και δεν έρχονται ανάλογα αν έχετε πολλά μαλλιά ή όχι “Οι ψείρες ενδιαφέρονται για τη θερμότητα και το φαγητό». Εφ ‘όσον οι άνθρωποι είμαστε ζωντανά όντα, το αίμα ρέει παντού μέσα μας, οπότε είμαστε επιρρεπείς όλοι οι άνθρωποι στην εμφάνιση ψειρών.

2. Μύθος: Οι ψείρες αποτελούν μείζον κίνδυνο για την υγεία

Head lice (louse) isolated

photo credit:pinterest

Πραγματικότητα: Οι ψείρες δεν μεταφέρουν ασθένειες όπως τα κουνούπια μεταφέρουν  τον ιό Ζήκα και τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το CDC. “Πρακτικά μιλώντας, δεν είναι κίνδυνος για την υγεία αλλά πιο πολύ ενόχληση για όλους τους ανθρώπους λόγω της φαγούρας που προκαλούν». Ωστόσο, αν οι ψείρες προκαλούν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας ξύνεστε, και η μόλυνση από το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή μόλυνση από τα βακτήρια που υπάρχουν ήδη στο δέρμα σας.

3. Μύθος: οι χτένες, οι βούρτσες μπορεί να εξαπλώσουν τις ψείρες

Close up of hairbrush in woman?s hairphoto credit:pinterest

Πραγματικότητα: Οι ψείρες χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να καρφωθούν πάνω στις τρίχες γι ‘αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταφερθούν ψείρες από μια βούρτσα στο κεφάλι ενός άλλου ατόμου . Ομοίως, το ίδιο συμβαίνει και με τα καπέλα άν κάποιος έχει ψείρες και βάλετε το καπέλο του αυτό δεν σημαίνει οτι θα κολλήσετε και εσείς. “Οι ψείρες όταν πάνε στο κεφάλι σας δεν έχουν όρεξη να μεταφερθούν αλλού, απλά προσκολλώνται εκεί», Ωστόσο, αν κάποιος που έχει ψείρες, βάλει το κεφάλι του δίπλα από το δικό σας, τότε ναι θα αρχίζετε να φαγουρίζεστε γιατί θα έχετε κολλήσει.. Ακόμα, ωστόσο το CDC συνιστά αποφεύγετε όσο μπορείτε τη χρήση χτενών και βουρτσών που ανήκουν σε ένα πρόσωπο που έχει ψείρες. Εάν το παιδί σας έρχεται σπίτι με ψείρες, τοποθετήστε χτένες και βούρτσες στο νερό στους τουλάχιστον στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά.

4. Μύθος:μπορείτε να κολλήσετε ψείρες από το σκύλο ή τη γάτα σας

A girl and her dog bonding/kissing

photo credit:pinterest

Υπάρχουν ορισμένα πλάσματα, ναι μπορείτε να βρείτε στα κεφάλια τους τσιμπούρια αλλά όχι ψείρες. Οι άνθρωποι έχουν το μονοπώλιο στις ψείρες ». Οι ψείρες ποθούν όσο τίποτα, το ανθρώπινο αίμα και το ζεστό τριχωτό της κεφαλής, οπότε την επόμενη φορά αποκλείστε τα κατοικίδια σας, όταν θα προσπαθείτε να καταλάβετε από που εσείς ή το παιδί σας κολλήσατε ψείρες.

Δείτε ακόμη: Διωξε τις ψείρες μακρυα με φυσικό τρόπο. Όλες οι οδηγίες ΕΔΩ

5.Μύθος θα πρέπει να βγάζετε όλες τις κόνιδες από τα μαλλιά και το κεφάλι να έχει καθαριστεί πλήρως

Mother checking childs head for lice with a comb

photo credit:pinterest

Πραγματικότητα: Δεν χρειάζεται να απαλλαγούμε και από τον τελευταίο εισβολέα στο κεφάλι μέχρι να ξεφορτωθούμε τις ψείρες. Αν εσείς ή το παιδί σας έχει υποβληθεί σε θεραπεία για τις ψείρες και μερικές έχουν εκκολαφτεί ,έχουν κάνει κόνιδες (αυγά ψειρών)και παραμένουν στο τριχωτό της κεφαλής, μην ανησυχείτε ακόμη και αν δεν φύγουν αυτές. “Εάν έχετε σκοτώσει όλες τις ψείρες και υπάρχουν μόνο κόνιδες κολλημένες στην τρίχα, θα πέσουν κάποια στιγμή από το κεφάλι από μόνες τους». Αν δεν είστε σίγουροι αν οι κόνιδες έχουν εκκολαφτεί; Αν δείτε ”Λευκά” δείχνουν ότι δεν περιέχουν ψείρες, ενώ οι μαύρες κόνιδες δείχνουν ότι έχουν ακόμα εκκολαφτεί και πρέπει να αφαιρεθούν.

6. Μύθος: μπορείτε να ξεβγάλετε τις ψείρες με νερό

Girl washing her hair in bathphoto credit:pinterest

Πραγματικότητα: Οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν κάτω από το νερό για περίπου έξι ώρες. Εκτός αν είστε κάποιο είδος υπεράνθρωπoς που μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μέθοδο για να απαλλαγείτε από αυτές. Τα φάρμακα που δεν έχουν συνταγή γιατρού, όπως οι τοπικές θεραπείες για τις ψείρες που περιέχουν πυρεθροειδή είναι πιο συχνές, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα: οι ψείρες έχουν εξελιχθεί για να αντιστέκονται σε αυτή την μορφή θεραπείας. Αν δοκιμάσετε μια πυρεθροειδή που δεν λειτουργεί, ελέγξτε για άλλες θεραπείες κατά των ψειρών , ή ρωτήστε το γιατρό σας  για να σας συνταγογραφήσει μια άλλη τοπική θεραπεία.

7. Μύθος: δεν θα κολλήσετε ψείρες αν έχετε κοντά μαλλιά

Boy (4-5) combing hair before mirrorphoto credit:pinterest

Πραγματικότητα: Αν έχετε  μαλλιά, μπορείτε να κολλήσετε ψείρες, δεν έχει σημασία πόσο μακριά είναι. Ωστόσο όμως, «Δύο άνθρωποι με πολύ κοντό τρίχωμα πρέπει να βάλουν τα κεφάλια τους πολύ πιο κοντά από ό, τι δύο άτομα με μακριά μαλλιά για να κολλήσουν ψείρες.” Οπότε αν έχετε είτε μακριά ή κοντά μαλλιά δεν έχει καμιά απολύτως σημασία καθώς και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να κολλήσετε!!!!

8.  Μύθος:Τα κουβαδάκια με την άμμο αποτελούν γόνιμο έδαφος για τις ψείρες

Kids play in a backyard sandbox on a hot summer day.

photo credit:pinterest

Πραγματικότητα: Ο μόνος τρόπος για να μπούνε οι ψείρες στα κουβαδάκια είναι να χώσετε τα μαλλιά σας εκεί μέσα. Ακόμα και αν οι ψείρες με κάποιο τρόπο πάνε στην άμμο, πιθανότατα δεν θα μείνουν ζωντανές για αρκετό καιρό.”Δεν θα αντέξουν μακριά από τη ζεστασιά του κεφαλιού και το αίμα για περισσότερο για μια με δύο μέρες. Ο μόνος τρόπος για να κολλήσει το παιδί σας ψείρες από το κουβαδάκι είναι να χτυπήσει το κεφάλι του με ένα άλλο παιδί που έχει ψείρες ενώ παίζουν σε αυτό.

Δείτε ακόμη:Ψείρες: Πως απαλλαχτήκαμε! Όλα τα μυστικά μας εδώ!

9. Μύθος: μόνο τα παιδιά κολλάνε ψείρες

Head lice treatment. Mother combing her daughter's hair with a nit comb.

photo credit:pinterest

Πραγματικότητα: Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις ανάλογα αν είσαι μεγάλος ή αν είσαι παιδί. Οι γονείς πολλές φορές πιστεύουν οτι αυτοί δεν μπορούν να κολλήσουν αλλά, στην πραγματικότητα, μπορούν. “Εκτός αυτού, οι γονείς έχουν στενή επαφή με τα παιδιά τους». “Για αυτό αν κάποιος στο σπίτι έχει ψείρες καλό είναι να εξετάζονται όλοι.”

10. Μύθος: τα παιδιά που έχουν ψείρες πρέπει να στέλνονται στο σπίτι από το σχολείο

Boy (4-5) sitting at desk with book, hand in hair, portrait, close-up

 

photo credit:pinterest

Πραγματικότητα: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Εθνική Ένωση των Σχολικών Νοσηλευτών, και το CDC όλοι συμφωνούν ότι οι μαθητές που έχουν διαγνωστεί με ψείρες θα πρέπει να παραμείνουν στο σχολείο μέχρι το τέλος της ημέρας. Όταν πάνε στο σπίτι, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη θεραπεία, και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην τάξη το επόμενο πρωί. Οι ψείρες είναι μια ενόχληση, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν έχουν δείξει να είναι μεταδοτικές.

Πηγή:health

Close