10 πολύτιμες συμβουλές για την άμεση αντιμετώπιση του κρυολογήματος!

Το κρυολόγημα αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις παιδικές ασθένειες του χειμώνα, ωστόσο, κάνει ακόμη τη εμφάνισή του σε πολλά παιδιά, καθώς ο καιρός βοηθάει ακόμη στην εξάπλωσή του! Ένα παιδί θα αρρωστήσει σχεδόν οκτώ με δέκα φορές τον χρόνο από τους 200 κοινούς ιούς του κρυολογήματος, σύμφωνα με τον γιατρό Σπύρο Μαζάνη.

Πολλοί γονείς συχνά αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν με το παιδί, αν πρέπει να δώσουν αντιβίωση ή μόνο χυμούς και σούπες, αν θα πάρουν βιταμίνες και άλλα πολλά. Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θα απαντήσει ο δρ. Μαζάνης, και θα καλύψει κάθε απορία σας στο έπακρο!

Δείτε επίσης Γρίπη ή κρυολόγημα; Αυτές είναι οι 9 διαφορές στα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς θα καταλάβεις, λοιπόν, ότι το παιδί έχει κρυολόγημα;

Από την στιγμή που ο ιός μπει στο σώμα του παιδιού, τα πρώτα συμπτώματα θα εμφανιστούν μετά από μία έως τρεις ημέρες.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

◊ μύξες από την μύτη

◊ μπούκωμα στην μύτη και δυσκολία στην αναπνοή

◊ πόνος στο λαιμό

◊ βήχας

◊ δυσκολία στην γεύση και την όσφρηση

◊ πυρετός

Δείτε επίσης Έξαρση ρινοκολπίτιδας σε παιδιά και ενήλικες – Προσοχή στα Συμπτώματα. Τα μέτρα προφύλαξης

Τι πρέπει να κάνετε για να περάσει γρήγορα:

♦ Ξεκούραση: Είναι πολύ βασικό να μείνει το παιδί στο σπίτι. Δεν πρέπει να κουράζεται, αλλά να παραμένει σε ένα ζεστό περιβάλλον, περίπου στους 20 βαθμούς. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.

♦ Υγρά: Η λήψη πολλών υγρών (νερό και χυμοί) συμβάλλει στην ρευστοποίηση των εκκρίσεων της μύτης, αλλα και των εκκρίσεων στους βρόγχους. Το νερό είναι το φυσικό βλεννολυτικό, βοηθάει να αποβληθούν πολλες τοξίνες και μαλακώνει την ξηρότητα των βλεννογόνων.

♦ Φρούτα: Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, διότι περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ειδικά την βιταμίνη C.

♦ Σούπες: Οι σούπες από κοτόπουλο, μοσχάρι και ψάρι προσφέρουν την απαραίτητη λήψη υγρών και πρωτεϊνών που ενισχύουν την παραγωγή των αντισωμάτων.

♦ Εισπνοές: Μια κατσαρόλα που βράζει πάνω στο μάτι της κουζίνας και περιέχει τρία-τέσσερα βότανα, όπως χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι, ευκάλυπτο, μέντα και νερό ή ένας υγραντήρας με δυο σταγόνες ευκαλυπτέλαιου στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί, είναι ό,τι καλυτερο για το ξεμπούκωμα και το μαλάκωμα του βήχα.

♦ Αποσυμφορητικά σπρέι και αμπούλες: Τα αποσυμφορητικά σπρέι με αποστειρωμένο θαλασσινό νερό, αλλά και αμπούλες φυσιολογικού όρου ή φυσιολογικός όρος με σύριγγα, είναι ό,τι καλύτερο για το ξεμπούκωμα της μύτης. Έπειτα καθαρίζουμε τις εκκρίσεις με την συσκευή ρινικής απόφραξης.

♦ Γαργάρες: Για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι θαυματουργές οι γαργάρες με σκέτο λεμόνι, με νερό και λεμόνι, με σόδα και νερό, με αλατόνερο ή ροδόνερο. Επίσης, υπάρχουν παστίλιες και καραμέλες αντισηπτικές για παιδιά.

♦ Αναλγητικά: Σε περίπτωση πυρετού ή και για την μείωση του πόνου στο κεφάλι και τον λαιμό, η χορήγηση παρακεταμόλης μπορεί να ανακουφίσει το παιδί.

♦ Διατροφή: Η αποφυγή με βαριά τρόφιμα, όπως λιπαρά, τηγανητά και γλυκά επιβάλλεται, ώστε ο οργανισμός να μην καταναλώνει ενέργεια για την πέψη αυτών των ουσιών.

♦ Περιβάλλον: Καλός αερισμός του δωματίου, ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο, αποφυγή θέρμανσης με αερόθερμα που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, καθημερινό μπάνιο με χλιαρό νερό και ατμούς είναι μερικά από τα πράγματα που θα οδηγήσουν στην γρήγορη ανάρρωση του παιδιού με κρυολόγημα.

Δείτε επίσης Η λοίμωξη της μητέρας με γρίπη ή πνευμονία στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού ή κατάθλιψης για το μωρό

Τα κρυολογήματα συνήθως περνούν μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο μερικές φορές υπάρχουν επιπλοκές που χειροτερεύουν τα συμπτώματα με την πρόκληση βρογχίτιδας, πνευμονίας, ιγμορίτιδας και άλλων παθήσεων. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να υπάρχει επικοινωνία με τον παιδίατρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εγκαίρως.

Με πληροφορίες από tlife.gr

Photo via Mama365

Close