13 Σημάδια που φανερώνουν πιθανή ψυχική διαταραχή στα παιδιά

Σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν μία έμφυτη και αυθόρμητη τάση να προστατεύουν τα παιδιά τους από κάθε δυσκολία και πρόβλημα. Αυτό άλλωστε είναι που τους χαρακτηρίζει σαν γονείς. Όταν το παιδί ανεβάσει πυρετό ή χτυπήσει κάπου το πάμε στο γιατρό.

Οι ορατές πληγές είναι σχετικά εύκολο να αναγνωριστούν. Είναι διαφορετικό όταν ένα παιδί αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο ή με φίλους, ή αν δεν συνεργάζεται και έχει ανεξήγητες εκρήξεις. Τέτοια περιστατικά συχνά αφήνουν τους γονείς να αισθάνονται σύγχυση και να μην είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν.

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά επηρεάζεται από μια συναισθηματική ή συμπεριφορική διαταραχή. Μπορείτε να καταλάβετε όταν κάτι απασχολεί το παιδί και δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά, αλλά το τι είναι ή γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ένα μυστήριο.

 

Τα προειδοποιητικά σημάδια ψυχικής διαταραχής

Ένας γιατρός, ένας συγγενής ή ένας φίλος μπορεί να σας πει ότι είναι “μια σκηνή”, αλλά αισθάνεστε ότι η “σκηνή” διήρκεσε πάρα πολύ, η συμπεριφορά είναι πολύ αποδιοργανωτική ή ότι οι βαθμοί που αποτυγχάνουν δεν βελτιώνονται ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε εσείς ή το σχολείο .

Τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια ενδέχεται να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα που χρήζει εξειδικευμένης προσοχής . Η λίστα είναι από το βιβλίο Ann Douglas, Γονείς μέσω της θύελλας: Βρείτε βοήθεια, σπίτι και δύναμη όταν το παιδί σας έχει ψυχολογικά προβλήματα.
Ψάχνετε για ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να βιώνει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, τα οποία είναι επίσης άτυπα για το αναπτυξιακό του στάδιο και δεν σχετίζονται με κίνηση, διαζύγιο ή άλλο αγχωτικό συμβάν:

 • Το παιδί σας έχει περισσότερες δυσκολίες στο σχολείο.
 • Το παιδί σας χτυπά ή εκφοβίζει άλλα παιδιά.
 • Το παιδί σας προσπαθεί να τραυματιστεί.
 • Το παιδί σας αποφεύγει τους φίλους και την οικογένεια.
 • Το παιδί σας παρουσιάζει συχνές διακυμάνσεις της διάθεσης .
 • Το παιδί σας καταβάλλεται έντονα συναισθήματα όπως θυμωμένες εκρήξεις ή ακραίο φόβο .
 • Το παιδί σας στερείται ενέργειας ή κίνητρο .
 • Το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
 • Το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή έχει πολλούς εφιάλτες .
 • Το παιδί σας παραπονιέται συχνά για το σώμα του
 • Το παιδί σας παραμελεί την εμφάνισή του.
 • Το παιδί σας έχει εμμονή με το βάρος ή την εμφάνισή του.
 • Το παιδί σας τρώει σημαντικά περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Ακόμη και όταν το παιδί σας έχει διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια, είναι σημαντικό να ακούτε το γονεϊκό σας ένστικτο. Ο Μαρκ, ο πατέρας ενός 12χρονου που διαγνώστηκε με διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης, μια διαταραχή άγχους και μια μέτρια αναπτυξιακή αναπηρία, είπε ότι ο γιος του «δεν είχε τη δυνατότητα να πει αυτό που ήθελε πραγματικά…». Μέχρι το παιδί σας να μπορέσει να σας βοηθήσει με αυτό το κομμάτι, εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και γίνετε εσείς η φωνή του.

 

Αν βρεθείτε εσείς ή το παιδί σας σε μία κατάσταση όπου κυριαρχεί η ψυχική ασθένεια του παιδιού να ζητάτε βοήθεια και βασίζεστε στην ελπίδα. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας και να είστε ισχυροί για το παιδί σας και να γνωρίζετε πότε πρέπει να συμβουλεύεστε και άλλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις, ώστε να μην αισθάνεστε απομονωμένοι και μόνοι. Μόνο αν είστε δυνατοί θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας και την οικογένειά σας.

Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close