15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Το τελευταίο διάστημα “Μένουμε Σπίτι” για το καλό των ευπαθών ομάδων αλλά και των αγαπημένων μας προσώπων. Η περίοδος της καραντίνας για τα παιδιά, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού δεν γίνεται να κλείσεις με το ζόρι ένα παιδί μέσα στο σπίτι.

Είναι σε μια ηλικιακή φάση, που έχουν πολύ ενέργεια για παιχνίδι και σκανταλιές, και ο περιορισμός στο σπίτι τα κάνει να βαριούνται και συχνά να ξεσπούν με γκρίνια και νεύρα, προκαλώντας προβλήματα στη καθημερινότητα μας.

Πολλοί γονείς, επιλέγουν να εξηγήσουν τους λόγους που πρέπει για ένα μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε υπομονή και να μείνουμε σπίτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, κι αυτούς τους γονείς που τα παιδιά τους είτε δεν είναι σε θέση να καταλάβουν επειδή είναι ακόμη πολύ μικρά, είτε ακόμη κι αν καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, παραμένουν πολύ ζωηρά.

Γι’ αυτούς τους γονείς, το να μπουν στη διαδικασία να ανακαλύψουν νέα παιχνίδια για μέσα στο σπίτι, είναι επιτακτική ανάγκη. Είτε το παιδί είναι ήσυχο είτε είναι ζωηρό, πρέπει να βρούμε τρόπους να το απασχολήσουμε δημιουργικά τη περίοδο της καραντίνας.

Ο κορονοϊός, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ καλή ευκαιρία, να έρθουμε πιο κοντά σαν οικογένεια και το παιχνίδι, είναι πάντα ένας πολύ καλός και δημιουργικός τρόπος, να ανοιχτούν και να κοινωνικοποιηθούν τα παιδιά μας! Αποφασίσαμε λοιπόν, να βρούμε 15 χειροποίητα παιχνίδια για μέσα στο σπίτι.

Τα παιχνίδια που θα σας εξηγήσουμε πιο κάτω, είναι πανεύκολα στη κατασκευή και αποτελούνται από υλικά που όλοι έχουμε ήδη στο σπίτι μας! Τα παιδιά, θα τα λατρέψουν και φυσικά θα μπορούν να παίζουν με αυτά και μετά τη λήξη της καραντίνας. Δείτε παρακάτω:

Φτιάξε μια ιστορία από βότσαλα!

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδαγωγών είναι το παρακάτω: Με τα βότσαλα που έχετε μαζέψει το Καλοκαίρι του 2019, φτιάξτε μια όμορφη ιστορία! Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορεί να ζωγραφίσει, τότε μπορείτε να του ζητήσετε να ζωγραφίσει από ένα σκίτσο σε κάθε βότσαλο.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί ακόμη να ζωγραφίσει, μπορείτε να τα ζωγραφίσετε μαζί. Αφού τελειώσετε με τα σκίτσα, βάλτε τα βότσαλα σε ένα μπολ και αφήστε το παιδί να διαλέξει στη τύχη, τα βότσαλα που προτιμά.

Τότε, ζητήστε από το παιδί να φτιάξει μια ιστορία με αυτά τα βότσαλα και να σας τη διηγηθεί. Αν η ιστορία μπορεί να στηριχθεί και θεατρικά, μπορείτε να την δραματοποιήσετε, αναθέτοντας από ένα ρόλο σε κάθε μέλος της οικογένειας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αρκετά δημιουργικό αφού αφήνει το παιδί να εκφραστεί μεσώ της ζωγραφικής, “ακονίζει” το πνεύμα του προσπαθώντας να σκαρφιστεί το δικό του παραμύθι, εξασκείται στην γραφή ή στην ομιλία και φυσικά νιώθει δημιουργικό!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Παίξτε με τους βόλους!

Το παρακάτω παιχνίδι, είναι για παιδιά άνω των 6 ετών, διότι εμπεριέχει μικρούς βόλους κι ένα μικρότερο παιδί, μπορεί να τους βάλει στο στόμα του και να έχουμε κάποιο ατύχημα. Παίρνετε ρολά κουζίνας που σε αντίθετες περιπτώσεις θα πετούσατε και να τα βάφετε με τέμπερες.

Μερικά από τα ρολά, θα χρειαστεί να τα κόψετε στη μέση, έτσι ώστε να δημιουργήσετε αυτοσχέδιες “τσουλήθρες” . Αφού τα κολλήσετε με υγρή κόλλα και τα αφήσετε να στεγνώσουν, μπορείτε να παίξετε με το παιδί ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι με τους βόλους.

Συγκεκριμένα, το παιδί θα ρίχνει τον βόλο από το πρώτο ρολό και θα τον παρακολουθεί να ολοκληρώσει τη διαδρομή καταλήγοντας στο τραπέζι. Αν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστικό, μπορείτε στο τελείωμα του παιχνιδιού σας, να βάλετε ένα μπολ και να βγαίνει νικητής, αυτός που καταφέρνει να βάλει τον βόλο μέσα στο μπολ.

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε τη δική σας φάρμα ζώων!

Είναι ένα παιχνίδι, το οποίο κι εμείς σαν παιδιά σίγουρα έχουμε παίξει. Με ένα κουτί παπουτσιών το οποίο δε χρειάζεστε, φτιάξτε τη δική σας φάρμα ζώων. Ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει το εσωτερικό της φάρμας με τα χρώματα της επιλογής του!

Συμβουλεύστε το, να χρησιμοποιήσει το πράσινο και το καφέ, όμως σε κάθε περίπτωση αφήστε σε αυτό την τελική επιλογή χρωμάτων. Προσοχή: ζωγραφίζουμε μόνο το εσωτερικό του κουτιού, διότι συνήθως το εξωτερικό περιεχέι ένα υλικό, που δεν αφήνει την τέμπερα να πιάσει.

Αφού τελειώσει με την ζωγραφική, βάλτε το στην άκρη να στεγνώσει. Στη συνέχεια το δίνετε στο παιδί κι εκείνο, θα αφήσει τη φαντασία του να oργιάσει, φτιάχνοντας δικές του ιστορίες με τα ζώα, μέσα στη φάρμα! Εξασκεί τη φαντασία του παιδιού και νιώθει πολύ δημιουργικό, αφού έφτιαξε από το 0 μια δική του φάρμα!

Τέλος, είναι μια πολύ καλή λύση για τους γονείς, που έχουν βαρεθεί να μαζεύουν μικρά παιχνίδια δεξιά κι αριστερά μέσα στο σπίτι. Μετά τη λήξη του παιχνιδιού, τα ζώα “πρέπει να κοιμηθούν στο σπίτι τους” , οπότε η θέση τους από τότε και στο εξής, θα είναι μέσα στο κουτί!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε το δικό σας ποδοσφαιράκι από κουτί παπουτσιών!

Άλλο ένα αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων, που μπορεί να δημιουργηθεί πανεύκολα μέσα στο σπίτι. Παίρνοντας και πάλι, ένα κουτί παπουτσιών που δεν χρειάζεστε, δημιουργείτε τρύπες στα τοιχώματα του κουτιού με ένα ψαλίδι.

Στη συνέχεια περνάτε μέσα από αυτές τις τρύπες μερικά καλαμάκια και βάζετε πάνω στα καλαμάκια μερικά μανταλάκια. Έπειτα, κάνετε μια τρύπα στο ένα “τέρμα” και άλλη μια τρύπα στο άλλο και το ποδοσφαιράκι σας είναι έτοιμο!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε το δικό σας κουκλόσπιτο!

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, όμως δεν είναι. Παίρνετε μερικά κουτιά παπουτσιών που δεν χρειάζεστε, και τα κόβετε με τέτοιο τρόπο, που να φαίνεται το εσωτερικό του σπιτιού που θέλετε να δημιουργήσετε. Με τη βοήθεια σας, αφήνετε το παιδί να ζωγραφίσει το εσωτερικό τους.

Με τα χαρτιά από τα κουτιά που δεν χρειάζεστε, δημιουργείτε μια τριγωνική στέγη και την ζωγραφίζετε κι αυτή. Τα υπόλοιπά τα αφήνετε στη φαντασία του παιδιού! Είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι, που στα καταστήματα παιχνιδιών, υπάρχει σε πολύ υψηλές τιμές!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε επιτραπέζιο παιχνίδι τρίλιζας με βότσαλα!

Ένα υπέροχο παιχνίδι τακτικής, που αγαπάμε πολύ μικροί και μεγάλοι. Χρησιμοποιώντας ένα πουγκί, ζωγραφίζετε πάνω του, τον πίνακα της τρίλιζας. Μετά, παίρνετε τα απαραίτητα βότσαλα και σχεδιάζετε ένα “Χ” κι ένα “Ο” . Το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε επιτραπέζιο και αποθηκεύεται εύκολα μέσα στο πουγκί!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε το δικό σας γκαράζ από κουτί παπουτσιών!

Χρησιμοποιώντας ένα κουτί παπουτσιών που δεν χρειάζεστε, ζωγραφίζετε μέσα σε αυτό μερικές γραμμές, για να δημιουργήσετε τον χώρο στάθμευσης. Κόβετε δυο τετράγωνα στο μπροστινό τοίχωμα του κουτιού, για να φτιάξετε τις εισόδους του γκαράζ.

Μπορείτε να δημιουργήσετε επιπλέον χώρους στάθμευσης στο καπάκι του κουτιού. Επίσης, δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να το ζωγραφίσει με τα χρώματα της επιλογής του και οτιδήποτε έχει να κάνει με ψαλίδι, το αφήνουμε…πάνω σας!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Ζωγραφίστε τις δικές σας κούπες!

Όλα τα σπίτια έχουν μερικές άσπρες κούπες. Τι θα λέγατε, να αφήνατε το παιδί να ζωγραφίσει αυτές τις άσπρες κούπες με τέμπερες, έτσι ώστε να νιώσει δημιουργικό και να έρθει πιο κοντά με τις χειροτεχνίες; Μια μοναδική λύση που θέλει τη δική σας επίβλεψη, έτσι ώστε να μη σπάσει κατά λάθος κάποια κούπα και κοπεί.

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε σπιτική πλαστελίνη!

Η πλαστελίνη είναι η αγαπημένη ασχολία μικρών και μεγάλων. Όταν το παιδί είναι πολύ άτακτο, λίγη πλαστελίνη, μπορεί να το κάνει να χαλαρώσει και να ασχολείται με αυτή για ώρες! Πολλοί από εμάς δεν έχουμε πλαστελίνη σπίτι μας. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε τη δική μας.

Για την σπιτική πλαστελίνη θα χρειαστείτε 2 κούπες αλεύρι, μισή κούπα αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ξινό, 2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο, μισή κούπα ζεστό νερό, μερικά χρώματα ζαχαροπλαστικής και λίγο άρωμα.

Αφού τοποθετήσετε το αλεύρι, την μισή κούπα αλάτι, τις 2 κουταλιές της σούπας ξινό και το σπορέλαιο, προσθέτετε σιγά – σιγά το ζεστό νερό και ξεκινάτε να πλάθετε. Η πλαστελίνη σας είναι έτοιμη και μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστική και χωρίς χρώμα.

Αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα όμως, χωρίζετε την πλαστελίνη σας σε τόσα κομμάτια όσα και τα χρώματα που έχετε στη διάθεσή σας. Κάνετε το κάθε κομμάτι σαν μικρή πιτούλα και αφού προσθέσετε στη μέση του κομματιού το χρώμα της επιλογής σας, ξεκινάτε να πλάθετε.

Μπορείτε να δείτε επιπλέον οδηγίες, στο παρακάτω βίντεο το οποίο βρήκαμε από το κανάλι στο Youtube “Paixnidaki” . Δείτε παρακάτω:

 

 

Φτιάξτε το δικό σας…πύραυλο!

Το μόνο που χρειάζεστε είναι δυο μπουκάλια του 1,50 λίτρου και λίγο χαρτί γκοφρέ! Αφού πλύνετε τα μπουκάλια, αφήνετε το παιδί να τα ζωγραφίσει με τέμπερες. τα αφήνετε να στεγνώσουν και προσθέτετε στη συνέχεια, το γκοφρέ χαρτί στα στόμια των μπουκαλιών.

Στη συνέχεια με υγρή κόλλα, κολλάτε τα μπουκάλια πάνω σε ένα κομμάτι σκληρού χαρτονιού, που μπορείτε να βρείτε από ένα κουτί παπουτσιών που δεν χρειάζεστε. Πάνω στο κουτί, συρράπτετε δυο ζώνες έτσι ώστε να μπορεί να φορέσει τη νέα του στολή το παιδί! Είστε έτοιμοι για εκτόξευση!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε ένα φίδι!

Παίρνοντας μια γραβάτα του συζύγου, την οποία δεν φορά πια, ράψτε πάνω σε αυτή, δυο κουμπιά για μάτια και ένα μακρόστενο κόκκινο ύφασμα για γλώσσα. Προσέξτε, να κόψετε έτσι την άκρη του υφάσματος, έτσι ώστε να είναι διχαλωτή η γλώσσα του φιδιού.

Τέλος, κόβετε την άκρη της γραβάτας με έναν τρόπο, έτσι ώστε να μοιάζει με ουρά φιδιού και το αυτοσχέδιο παιχνίδι σας είναι έτοιμο!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε τη δική σας Κιβωτό!

Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και ένα πολύ χρήσιμο αποθηκευτικό κόλπο! Σε ένα κουτί παπουτσιών, κόψτε με το ψαλίδι μερικά στρογγυλά παράθυρα. Στη συνέχεια, κολλήστε με υγρή κόλλα στο κέντρο του κουτιού, ένα ρολό κουζίνας και με την ίδια κολλά, κολλήστε λίγο άσπρο ύφασμα πάνω στο ρολό. Έτσι έχετε έτοιμη την κιβωτό σας!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε τα δικές σας βαρκούλες!

Παίρνετε δυο φελλούς και τους κολλάτε με υγρή κόλλα. Τους αφήνετε να στεγνώσουν και στη συνέχεια παίρνετε ένα καλαμάκι ή ένα ξυλάκι και κολλάτε πάνω του λίγο χρωματιστό ύφασμα. Το καραβάκι σας είναι έτοιμο και μπορεί να επιπλεύσει και στο νερό!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Παίξτε με τα βότσαλα και τις…λέξεις! 

Παίρνοντας μερικά βότσαλα, ζωγραφίζετε πάνω τους όλα τα γράμματα της Α-Β. Στη συνέχεια, φτιάχνετε λέξεις παρέα με το παιδί. Είναι διασκεδαστικό και τα βοηθάει να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και να κατανοήσουν ορθογραφικούς κανόνες!

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

Φτιάξτε το δικό σας παιχνίδι μνήμης!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, μπορεί να φτιαχτεί είτε με σκληρό χαρτόνι είτε με οποιοδήποτε άλλο υλικό έχετε στο σπίτι, το οποίο ζωγραφίζετε και είναι επίπεδο. Κόβετε το υλικό της επιλογής σας σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σχεδιάζετε σκίτσα. Αφού γυρίσετε όλα τα κομμάτια ανάποδα και τα ανακατέψετε, το παιδί καλείτε να βρει το ζευγάρι του κάθε κομματιού.

15 χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά τώρα που μένουμε σπίτι!

Photo via: Pinterest

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close