Μένουμε Σπίτι: Παίξε με τα παιδιά το εναλλακτικό "Όνομα ζώο, φυτό ή πράγμα" και καν'τα ξεφτέρια στην γραμματική!

Η έξαρση του κορονοϊού, ανάγκασε όλους τους πολίτες της Ελλάδος σε υποχρεωτική καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει, πως έπρεπε ξαφνικά, να βρούμε τρόπους να…αντέχουμε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Ο εγκλεισμός, μπορεί να είναι δυσάρεστος, ειδικότερα αν έχεις μάθει σαν λαός να διασκεδάζεις κάθε στιγμή, όμως μπορεί να προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες να έρθεις πιο κοντά τόσο με τον εαυτό σου όσο και με την οικογένειά σου.

Εξαιτίας του εγκλεισμού επίσης, τα σχολεία της χώρας έχουν κλείσει με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές, να αγωνιούν για την πρόοδό τους. Αν μεγαλώνεις παιδιά που βρίσκονται στις τάξεις του Δημοτικού, θα ξέρεις ότι γι’ αυτά, το κλείσιμο των σχολείων σημαίνει…διακοπές διαρκείας!

Εσύ όμως, ανησυχείς για τα μαθησιακά κενά που πρόκειται να του αφήσει και προβληματίζεσαι σχετικά με το πως θα καλυφθούν αυτά τα κενά, όταν αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητα μας.

Τα παιδιά του Δημοτικού, είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα, μέσα από το παιχνίδι. Παρόλο που έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως, η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να αφήσεις την πρόοδο του παιδιού σου, αποκλειστικά στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Φυσικά κι εκείνοι, γνωρίζουν τι να κάνουν καλύτερα από εσένα, όμως είμαστε σίγουρες ότι δε θα τους ενοχλούσε και λίγη…βοήθεια από το σπίτι, αν αυτό μπορούσε να επιτευχθεί! Βρήκαμε λοιπόν από την σελίδα στο Facebook “Περισπωμένη” τον καλύτερο τρόπο, να εκπαιδεύσεις τα παιδιά σου στην γραμματική!

Η σελίδα Περισπωμένη λοιπόν, αποφάσισε να κάνει μερικές αλλαγές σε ένα κλασικό παιχνίδι, που όλοι και όλες έχουμε παίξει σαν παιδιά. Το γνωστό “Όνομα, ζώο, φυτό ή πράγμα” . Για όποιον δεν θυμάται τη διαδικασία του παιχνιδιού, ακολουθούν οι κανόνες παρακάτω:

  1. Παίρνετε ένα φύλλο χαρτί και σχεδιάζετε με ένα μολυβί ή ένα στυλό έναν πινάκα όπου θα χωρίζεται σε 3 στήλες. Στην κορυφή κάθε στήλης θα γράψετε “ΟΝΟΜΑ” “ΖΩΟ” “ΦΥΤΟ” ή “ΠΡΑΓΜΑ” για να χωρίσετε τις κατηγορίες.
  2. Κάποιος από τους παίκτες, ξεκινά να λέει την αλφαβήτα από μέσα του, μέχρι κάποιος από τους υπολοίπους να πει “STOP” .
  3. Με το γραμμα που θα σταματήσει η αλφαβήτα, θα πρέπει να βρείτε ένα όνομα, ένα ζώο κι ένα πράγμα που να ξεκινούν από το συγκεκριμένο γραμμα.
  4. Ο κάθε γύρος λήγει, όταν κάποιος βρει πρώτος όλες τις λέξεις όπου και θα φωνάξει ξανά “STOP”.
  5. Αν είσαι ο μόνος που έχεις βρει μια συγκεκριμένη λέξη, τότε κερδίζεις 20 πόντους ενώ αν την έχουν βρει κι άλλοι από το τραπέζι, κερδίζετε και οι 2 από 10 πόντους. Αυτός που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του παιχνιδιού, κερδίζει.
  6. Το παιχνίδι παίζετε είτε ατομικά, είτε χωρίζοντας τους παίκτες σε ομάδες.

Σύμφωνα λοιπόν με την σελίδα “Περισπωμένη” το συγκεκριμένο παιχνίδι, μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και μάθηση στα παιδιά του δημοτικού, αν αντί για Όνομα, ζώο ή πράγμα, οι κατηγορίες αντικατασταθούν από ουσιαστικό, αντωνυμία,επίρρημα,ρήμα,επίθετο,μετοχή,συνδετικές λέξεις.

Συγκεκριμένα στη δημοσίευση της αναφέρει τους κανόνες:

#ΜένουμεΣπίτι και κάνουμε επανάληψη παίζοντας!

✍️Το γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι «Όνομα, ζώα, φυτά, πράγματα» έρχεται με νέες κατηγορίες για να μάθουμε ξανά τα Μέρη του Λόγου της Γραμματικής!

🦉Τι θα χρειαστείτε;

🖨 Εκτυπώστε τον πίνακα του παιχνιδιού

✏️ Πάρτε ένα μολύβι (άντε ή στυλό!)

👫 Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες ή να παίξετε ατομικά 🙆‍♀️

🆎 Ο πρώτος παίχτης ξεκινάει λέγοντας «Α» και συνεχίζει να λέει την αλφαβήτα από μέσα του μέχρι ο διπλανός του να τον διακόψει. Το παιχνίδι ξεκινά με το γράμμα στο οποίο τον σταμάτησε

🚫Ο γύρος τελειώνει όταν κάποιος παίχτης συμπληρώσει όλες τις κατηγορίες και φωνάξει «Stop»!

📝Στο τέλος κάθε γύρου ανακοινώνονται με τη σειρά οι απαντήσεις και υπολογίζεται η βαθμολογία. Παίρνεις 20 βαθμούς αν είσαι ο μόνος που έχει βρει λέξη στη συγκεκριμένη κατηγορία, 10 βαθμούς αν η λέξη σου είναι διαφορετική από των υπολοίπων και 5 αν έχεις βρει την ίδια λέξη έστω και με έναν από τους συμπαίκτες σου

📚 Αν και το συγκεκριμένο παιχνίδι παίζεται με διάφορες κατηγορίες, στο συγκεκριμένο ταμπλό γράφουμε τα μέρη του λόγου! Για αυτό προτού ξεκινήσετε για κάντε μια μικρή επαναληψούλα στα μέρη του λόγου!

📷 Θα χαρούμε να δούμε φωτογραφίες σας από το παιχνίδι σας ή να μας κάνετε tag σε stories και Ιnstagram!

Καλή διασκέδαση 😊

Δείτε παρακάτω την αρχική δημοσίευση:

#ΜένουμεΣπίτι και κάνουμε επανάληψη παίζοντας!✍️Το γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι «Όνομα, ζώα, φυτά, πράγματα» έρχεται…

Gepostet von Περισπωμένη am Mittwoch, 18. März 2020

Η συγκεκριμένη παραλλαγή ενός πολύ αγαπημένου παιχνιδιού λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας παράλληλα! Σήμερα το απόγευμα λοιπόν…ξέρετε τι θα παίξετε! Καλή διασκέδαση!

Photo via: neopolis.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close