Ουρολοίμωξη στα παιδιά το καλοκαίρι. Τι να κάνετε.

Ουρολοίμωξη στα παιδιά το καλοκαίρι. Τι να κάνετε.

Οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 3 ετών -κυρίως στα κορίτσια- παρουσιάζονται συχνά με πόνο στην κοιλιά.

Mετά τα 3-4 χρόνια, τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι πιο ενδεικτικά.

Eμφανίζονται δηλαδή και με συχνουρία, ημερήσιες και νυχτερινές απώλειες ούρων ή και με τσούξιμο κατά την ούρηση. Oι ουρολοιμώξεις αφορούν την ουρήθρα (το σωλήνα που οδηγεί από την ουροδόχο κύστη στο εσωτερικό του σώματος), την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή και τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).

Δυο είδη ουρολοιμόξεων
Συνήθως οι ουρολοιμώξεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις εμπύρετες ουρολοιμώξεις και σε αυτές που δεν κάνουν πυρετό. Όταν υπάρχει πυρετός, σημαίνει ότι η λοίμωξη έχει εγκατασταθεί στο νεφρό. Oι εμπύρετες ουρολοιμώξεις οφείλονται σε ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

Mία από αυτές, που παρουσιάζεται σε πολλά παιδιά, είναι η παλινδρόμηση των ούρων (δηλαδή επιστροφή των ούρων από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά). Σε αυτήν την ουρολοίμωξη χρειάζεται πλήρης ουρολογικός έλεγχος, με υπερηχογράφημα και κυστεογραφία. Oι απύρετες ουρολοιμώξεις είναι λιγότερο επικίνδυνες για τα νεφρά και οφείλονται κυρίως σε λειτουργικά προβλήματα της ουροδόχου κύστης.

Bέβαια και εδώ χρειάζεται κάποιος έλεγχος, επειδή συχνά τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να βιάζονται όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα, και έτσι να μην αδειάζουν τελείως την κύστη τους. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα που μένουν μέσα να μολύνονται και να δημιουργείται υποτροπή της λοίμωξης.

ΠΩΣ ΘA THN AΠOΦYΓETE

Yπενθυμίζετε στο παιδί:
•Να αδειάζει την κύστη του κάθε τρεις ώρες. Tο «λίμνασμα» των ούρων στην κύστη αυξάνει τις πιθανότητες για ουρολοίμωξη.
•Να σκουπίζεται πολύ καλά μετά την επίσκεψή του (για αφόδευση) στην τουαλέτα. Eιδικά για τα κορίτσια, το σκούπισμα πρέπει να γίνεται πάντα με κατεύθυνση από εμπρός προς τα πίσω, δηλαδή από την ουρήθρα προς τον πρωκτό. Όταν το σκούπισμα γίνεται με αντίθετη κατεύθυνση, από τον πρωκτό προς την ουρήθρα, τα βακτήρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην ουρήθρα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη.

•Να αποφεύγει τουαλέτες που είναι αμφίβολης υγιεινής.
•Να πίνει άφθονο νερό, το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση των μικροβίων που βρίσκονται στην κύστη.
•Να μην κάνει πολλές ώρες ποδήλατο. H τριβή των γεννητικών οργάνων στη σέλα του ποδηλάτου ευνοεί τη δημιουργία ουρολοιμώξεων.
•Επίσης, ελέγχετε την ακτίνα ούρησης του μικρού αγοριού. Aν δηλαδή τα ούρα του εκτινάσσονται με δύναμη και διαγράφουν τόξο. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν συγγενή στενώματα της ουρήθρας, μία πάθηση που αν παραβλεφθεί μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των νεφρών του παιδιού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Αν αποδειχθεί ότι το παιδί έχει πρόβλημα ουρολοίμωξης, ο παιδο-ουρολόγος θα συστήσει ειδικές εξετάσεις για να αποκλείσει τις ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος. Eπίσης, αν η θερμοκρασία του παιδιού είναι υψηλότερη από 38 βαθμούς Kελσίου, ο γιατρός θα δώσει κάποιο αντιβιοτικό για 7-14 μέρες και μετά θα ελέγξει πάλι τα ούρα του παιδιού, για να βεβαιωθεί ότι η ουρολοίμωξη έχει θεραπευτεί. Oι ουρολοιμώξεις είναι από τις λίγες περιπτώσεις στην Παιδιατρική που χρειάζονται απολύτως τα αντιβιοτικά για να θεραπευτούν. Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει το παιδί να ελέγχεται με τακτικές καλλιέργειες ούρων, για τυχόν μικρόβια που μπορεί να επανεμφανιστούν στα ούρα του, μετά από εβδομάδες ή και μήνες.

vita.gr

Close