Τι γίνεται όταν το παιδί δεν θέλει να πάει για ύπνο;

Όταν δεν κοιμούνται αρκετά, τα παιδιά τείνουν να είναι δύστροπα, οξύθυμα και να απογοητεύονται εύκολα

Τα παιδιά χρειάζονται πολύ ύπνο για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να χρειάζονται εντεκάμισι έως και δεκατρεισήμισι ώρες ύπνου κάθε μέρα και σε αυτήν την ηλικία, αν κοιμηθούν αργότερα το βράδυ δεν σημαίνει ότι θα ξυπνήσουν και αργότερα το πρωί.

Όταν δεν κοιμούνται αρκετά, τα παιδιά τείνουν να είναι δύστροπα, οξύθυμα και να απογοητεύονται εύκολα. Ορισμένα μπορεί να παρουσιάσουν και υπερδιέγερση, στην προσπάθειά τους να κρατηθούν ξύπνια. Συν τοις άλλοις, βάζοντας το παιδί σας για ύπνο νωρίς σας δίνει λίγο χρόνο για τον εαυτό σας ή τον/ την σύζυγό σας στο τέλος της ημέρας. Επιπλέον, η τήρηση μιας σταθερής ώρας ύπνου, διδάσκει το παιδί σας κάτι πολύ σημαντικό: ότι υπάρχουν όρια.

Γιατί αντιδρούν
Τα παιδιά δεν θέλουν να χάνουν τίποτα (νομίζουν ότι η διασκέδαση ξεκινά αφού αυτά πάνε για ύπνο). Μπορεί, επίσης, να έχουν πρόβλημα στον διαχωρισμό από εσάς ή απλώς να προσπαθούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.

Πώς θα το κάνετε πιο εύκολο

Ορίστε μια λογική ώρα για ύπνο και τηρήστε την με συνέπεια. Αν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενδίδετε στα αιτήματα του παιδιού σας να κοιμηθεί λίγο αργότερα, θα προσπαθεί κάθε φορά να κάνει το ίδιο.
Καθιερώστε μια βραδινή ρουτίνα, όπως για παράδειγμα, ένα μπάνιο που ακολουθείται από ένα-δύο παραμύθια. Κάτι τέτοιο δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία να ηρεμήσει και σηματοδοτεί το τέλος της ημέρας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε το τελετουργικό διασκέδαση – κάτι που να το περιμένει όπως ιστορίες ή παιχνίδια ή απλά λίγο χρόνο μόνο μ’ εσάς. Ωστόσο, θα πρέπει να το κρατήσετε ήρεμο και όχι ενθουσιασμένο, γιατί έτσι θα δυσκολευτεί να πάει στο κρεβάτι του.
Προειδοποιήστε το. Για παράδειγμα, πείτε του ότι σε 30 λεπτά θα πάει για ύπνο. Αν ακόμα δεν έχει πλήρη αίσθηση του χρόνου, βάλτε ένα χρονόμετρο ή πείτε του ότι θα πάει για ύπνο μόλις τελειώσει ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Close