7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε το παιδί στον οφθαλμίατρο

Τα ραντεβού μας στον παιδίατρο είναι δεδομένα και προκαθορισμένα για να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως το ίδιο και για τον παιδοφθαλμίατρο, ενδεχομένως γιατί θεωρούμε πως αν το παιδί δεν βλέπει καλά, θα μας το πει. Όμως, επειδή μπορεί να μην μας… εκμυστηρευτεί ότι δυσκολεύεται είτε λόγω ηλικίας είτε γιατί δεν το θεωρεί σημαντικό, καλό θα είναι να πάρουμε τα μέτρα μας και να μην αγνοήσουμε τα μικρά σημάδια που δείχνουν ότι η όρασή του δεν είναι τέλεια.

 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Επειδή ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, ο γονείς δεν θα πρέπει να τον παραλείψουν. Όπως αναφέρει και ο παιδοοφθαλμίταρος Αντώνης Χριστοφόρου σε άρθρο στο paidiatros.com, ο πρώτος έλεγχος γίνεται έτσι κι αλλιώς απ’ τον παιδίατρο με τη γέννηση του παιδιού.

Η δεύτερη οφθαλμολογική εξέταση είναι καλό να γίνει έπειτα από 6 έως 12 μήνες ενώ η επόμενη σχετικά… αργεί αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνει όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 3-3 ½ ετών. Στα πέμπτα γενέθλιά του, καλό θα είναι να ξαναπάτε στον παιδοφθαλμίατρο ενώ από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το σχολείο, ο οφθαλμολογικός έλεγχος συνίσταται να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Μια καλή συμβουλή είναι να συνδυάσετε τα γενέθλιά του με το ραντεβού στο γιατρό (όχι την ίδια μέρα φυσικά) για να το θυμάστε. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί δεν θα προβάλλει αντιστάσεις- εξάλλου, η εξέταση δεν είναι τρομακτική και μοιάζει αρκετά με παιχνίδι.

Ποια καθημερινά σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε περισσότερα στο apithano.gr

Close