7 Τρόποι να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού τώρα που βρίσκεται σε καραντίνα

Η καραντίνα είναι μια δύσκολη διαδικασία που όλοι οι Έλληνες έχουμε αναγκαστεί να υποστούμε. Αν για τους ενήλικες, η καραντίνα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά πολλές φορές, γίνεται μαρτυρική. Κανένα παιδί δεν είναι σε θέση να μείνει στο σπίτι για περισσότερο από μια εβδομάδα, χωρίς να διαμαρτυρηθεί.

Τα παιδιά, βρίσκονται στην ηλικία όπου η ενέργειά τους είναι πολλή, και όπως είναι φυσικό, έχουν ανάγκη να την διοχετεύσουν κάπου δημιουργικά. Όταν το κρατάτε με το ζόρι μέσα – ακόμη και για το καλό του – το οδηγεί σε ξεσπάσματα.

Νεύρα, γκρίνια, αταξίες που δεν είχε κάνει στο παρελθόν και δεν ξέρετε πως να τις διαχειριστείτε. Πολλοί έχουν την τύχη να διαθέτουν προφυλαγμένα μπαλκόνια και τα παιδιά τους, ηρεμούν περισσότερο εκεί. Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους γονείς;

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα νεύρα και την γκρίνια των παιδιών μας χωρίς να τα τρομάξουμε; Άλλωστε, μπορεί οι αταξίες του να είναι ενοχλητικές, όμως θυμηθείτε ότι στη προκείμενη περίπτωση δεν φταίει αυτό. Δεν το κάνει για να σας τραβήξει τη προσοχή, ούτε επειδή δεν του έχετε θέσει τα σωστά όρια.

Το κάνει, επειδή η συσσωρευμένη ενέργεια που έχει μέσα του το αναγκάζει. Δεν ξέρει που να τη διοχετεύσει και το αρνητικό συναίσθημα της…βαρεμάρας, το κάνει να παρεκτρέπεται. Ο εγκλεισμός στο σπίτι, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του επίσης.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, που τις περισσότερες φορές μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα, ένα παιδί δεν μπορεί. Ειδικά, αν δεν ξέρει από που προέρχεται αυτό το αρνητικό συναίσθημα. Ως επί το πλείστον, ξέρει ότι δεν είναι καλά, αλλά δεν ξέρει τι το κάνει να μην είναι καλά και αυτό πολλές φορές είναι ακόμη πιο εκνευριστικό γι’ αυτό.

Παρακάτω λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε 7 τρόπους, να διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα των παιδιών σας, τώρα που βρίσκονται συνεχώς μέσα στο σπίτι. Η καραντίνα είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας από τους γονείς προς τα παιδιά τους. Δείτε παρακάτω:

Αγκαλιάστε το σφιχτά ή βάλτε του ή σκεπάστε το με βαριά σκεπάσματα. 

Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε έκρηξη θυμού, κλαίει με αναφιλητά και κοκκινίζει, αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το αρνητικό συναίσθημα που βιώνει. Όσο περισσότερο νιώθει να χάνει τον έλεγχο τόσο πιο δύσκολο είναι να το ηρεμήσετε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθήστε να το αγκαλιάσετε σφιχτά ή να το βάλετε να ξαπλώσει σκεπάζοντας το με ένα βαρύ σκέπασμα. Η πίεση το κάνει να νιώθει ασφάλεια και το ηρεμεί.

Βάλτε το να φυσήξει φυσαλίδες.

Το αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών, είναι να δημιουργούν φυσαλίδες από σαπούνι. Οι περισσότεροι γονείς έχουμε σπίτι μας ένα τέτοιο παιχνίδι. Αν δεν έχετε, αξίζει να σημειωθεί ότι αν έχετε κρατήσει τη συσκευασία, λίγο νερό και σαπούνι μπορεί να δημιουργήσει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, με αυτό που αγοράσατε.

Όταν ένα παιδί λοιπόν, βρίσκεται συνεχώς κλεισμένο σε ένα σπίτι, στρεσάρεται. Το στρες του, δε το εκδηλώνει πάντα με νεύρα και κλάματα. Πολλές φορές είναι υπερκινητικό και ανήσυχο ή έχει μια…ενοχλητική αλλά ελεγχόμενη γκρίνια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ανάγκη να προσηλωθεί σε κάτι ενδιαφέρον. Αν το βάλετε να φυσήξει φυσαλίδες από το αγαπημένο του παιχνίδι, θα λειτουργήσει αγχολυτικά και ηρεμιστικά γι’ αυτό. Η σκέψη του θα επικεντρωθεί στο παιχνίδι και θα διώξει τα αρνητικά συναισθήματα.

 Βάλτε το να γράψει ένα κείμενο για τον θυμό του.

Ξέρετε ποια είναι η σκέψη των ανθρώπων που κρατούν ημερολόγιο για τα συναισθήματά τους; Ότι γράφοντας τους προβληματισμούς τους πάνω στο χαρτί, βλέπουν τα προβλήματα τους να μπαίνουν σε μια σειρά και τους βοηθάει, να θέσουν προτεραιότητες.

Το να γράφεις λοιπόν τα αρνητικά σου συναισθήματα σε βοηθάει να τα διαχειριστείς. Πολλές φορές, λειτουργεί ακόμη πιο θεραπευτικά από το να μιλήσεις σε κάποιον άλλον γι’ αυτά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη τις συμβουλές ή τον αντίλογο. Έχουν ανάγκη απλά…να πουν αυτά που τους προβληματίζουν.

Αν λοιπόν ένα παιδί, έχει ξέσπασμα θυμού πολλές φορές το να προσπαθήσετε να μιλήσετε μαζί του και να αναλύσετε τα αρνητικά του συναισθήματα, μπορεί να σας οδηγήσει σε ακόμη πιο έντονο καυγά. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, βάλτε το να γράψει ένα κείμενο γι’ αυτά που σκέφτεται.

Αυτή η μέθοδος, θα λειτουργήσει αγχολυτικά για το παιδί και φυσικά θα το βοηθήσει να αναπτύξει το ταλέντο του στον γραπτό λόγο. Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως δεν είναι προσιτή για όλους τους γονείς, μέθοδοι που συνδυάζουν ψυχολογία και εκπαίδευση είναι απαραίτητοι.

Βάλτε τα να ζωγραφίσουν μια ζωγραφιά για τον θυμό τους.

Η ζωγραφική είναι η αγαπημένη ασχολία όλων των παιδιών. Μέσα από την ζωγραφική, μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και έρχονται σε επαφή με την τέχνη. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα παιδιά που αποκάλυψαν άθελά τους, ότι έπεσαν θύματα βιαs στο παρελθόν, εξαιτίας των χρωμάτων που χρησιμοποίησαν σε μια ζωγραφιά στο σχολείο.

Η ζωγραφική λοιπόν, είναι ένας τρόπος έκφρασης για τα παιδιά που τα χαλαρώνει. Ειδικότερα, αν βρίσκονται σε ηλικίες που η ομιλία τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ή δεν έχουν μάθει ακόμη την αξία της συζήτησης, η ζωγραφική μπορεί να είναι θεραπευτική γι’ αυτά και αποκαλυπτική για εσάς.

Σε ένα ξέσπασμα θυμού λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το βάλετε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του στο χαρτί. Θα ξελαφρώσει, θα χαλαρώσει και θα επικεντρωθεί στη ζωγραφική του τόσο, που στο τέλος δε θα θυμάται ποιος ήταν ο λόγος που θύμωσε εξαρχής. Τέλος, θα πάρει χαρά από το αποτέλεσμα που δημιούργησε!

Κάντε τους ένα ζεστό μπάνιο.

Όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να…σώσει τη μέρα! Χαλαρώνει το σώμα πολύ αποτελεσματικά και διώχνει την ένταση. Όταν το παιδί είναι θυμωμένο ή στρεσαρισμένο λοιπόν, ένα ζεστό μπάνιο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την ψυχολογία του.

Μην υψώσετε τον τόνο της φωνής σας, επειδή το κάνει κι εκείνο.

Τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Αυτό, πολλές φορές τα οδηγεί σε έντονα ξεσπάσματα, που μπορεί να ανεβάσουν τους τόνους. Εσείς σαν ενήλικος και σαν γονιός, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τους τόνους χαμηλούς.

Με αυτόν τον τρόπο, θα το υποχρεώσετε να χαμηλώσει και αυτό τους τόνους της φωνής του και θα του μάθετε σύμφωνα με το παράδειγμα σας, ότι πολλές φορές όταν θες να μοιραστείς ένα πρόβλημα ή ένα παράπονο σου με τον άλλον, το κάνεις με μεγάλη αποτελεσματικότητα ακόμη κι αν δεν…ωρύεσαι.

Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε

Ο εγκλεισμός είναι μια δύσκολη υπόθεση τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς. Πολλοί γονείς όμως, πιστεύουν ότι αν αμφισβητήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάθε φορά που το παιδί τους έχει ένα ξέσπασμα, θα το πείσουν ότι όλα είναι στο μυαλό του κι έτσι θα ηρεμήσει.

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν ακριβώς τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με έναν ενήλικα.

Όταν λοιπόν ξέρουν ότι αυτό που νιώθουν είναι βασανιστικό, αυτό που έχουν ανάγκη για να ηρεμήσουν είναι εσάς να συμφωνείτε μαζί τους και να τους δείξετε ότι τα καταλαβαίνετε παραθέτοντας παράλληλα και τα επιχειρήματά σας. Αν κάπου διαφωνείτε εκφράστε ελεύθερα την άποψή σας.

Αν αμφισβητήσετε τα συναισθήματά ή την σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να το κάνετε να σταματήσει, όμως δε θα βοηθήσετε την ψυχολογία του. Αυτό μπορεί να διαμορφώσει έναν ενήλικα με ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δυσκολευτεί να λύσει, αν προχωράτε συστηματικά σε τέτοιες πρακτικές.

Photo via: infokids.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close