Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Όταν γίνεσαι γονιός στο πρώτο σου παιδί, πιάνεις τον εαυτό σου να παρατηρεί την κάθε συμπεριφορά του. Αυτό γίνεται, διότι κάθε γονιός που αγαπά το παιδί του, θέλει να ξέρει ότι θα είναι ο…τέλειος γονέας! Ξέρουμε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται καθώς κανένας άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι τέλειος, όμως μπορείτε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτεροι γονείς!

Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές σε κάθε χρονική περίοδο που διανύει το παιδί σας. Αν μπορέσετε να κατανοήσετε τις ανάγκες του μwρου σας, σε κάθε του ηλικία τότε σίγουρα θα μπορέσετε να το πλησιάσετε πιο εύκολα και να γίνετε όσο το δυνατόν καλύτερος γονιός. Πότε λοιπόν ένα παιδί είναι σε θέση να απογαλακτιστεί;

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά και να είναι σε θέση να γραφτεί σε κάποιον παιδικό σταθμό; Μήπως το 7χρονο παιδί σας είναι πολύ μικρό ακόμη για…εrωτες; To παρακάτω άρθρο εξηγεί αναλυτικά τις χρονικές περιόδους που διανύει ένα παιδί και πως πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία του.

Διαβάστε παρακάτω:

Χρονική περίοδος νεογέννητου έως και 3 μηνών.

Σε αυτή την ηλικία το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος που το παιδί μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του. Ως γονιός πρέπει σε αυτή την ηλικία να μάθετε να ξεχωρίζετε την κραυγή ενός μωρού από ένα απλό κλάμα. Η κραυγή, σημαίνει ότι πεινάει, θέλει να κοιμηθεί ή αισθάνεται κάποια δυσφορία. Ωστόσο πολλές φορές το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να κλαίει χωρίς προφανή λόγο και σε αυτές τις περιπτώσεις, εσείς πρέπει να το ανακουφίσετε μιλώντας του και χαϊδεύοντας το. Πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, ότι τα αγαπάτε και ότι μπορούν να σας εμπιστευθούν.

Τα νεογέννητα νιώθουν τα συναισθήματα σας μέσα από την φωνή σας, γι’ αυτό πρέπει να είναι χαλαρωτική και γλυκιά έτσι ώστε να νιώσουν ασφάλεια ακούγοντάς την. Σημαντικό είναι επίσης να τους τραγουδάτε, να τους μιλάτε τοποθετώντας το πρόσωπό σας κοντά στο δικό τους και να τα βάζετε να ξαπλώσουν σε μια πετσέτα έτσι ώστε να νιώσουν ασφάλεια και να τα εμποδίσετε από το να κάνουν κάποια απότομη κίνηση που θα μπορούσε να τα βλάψει.  Επίσης μπορείτε να κρατήσετε το μωρo σας στα χέρια σας και να το κουνάτε. Αυτό του δημιουργεί και πάλι ένα συναίσθημα ασφάλειας.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος από 4 έως 6 μηνών 

Το μωρo σας μπορεί να γελάει, να ψευτομιλάει, να γαργαλιέται και να απαντάει με τον τρόπο του στα παιχνίδια που του κάνετε. Έτσι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να το κάνουν να γελάει κάνοντας του για παράδειγμα αστείες γκριμάτσες. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ανάμεσα σε ανθρώπους καθώς νιώθουν πολύ εύκολα ευάλωτα.

Μόνο με την μαμά και τον μπαμπά νιώθουν άνετα, τις περισσότερες φορές. Έχουν όμως την δυνατότητα να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα και αντικείμενα. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει σιγά – σιγά να τα φέρνετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, παιδιά, μέρη και αντικείμενα.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος από 7 έως 12 μηνών

Σε αυτή την χρονική περίοδο τα παιδιά νιώθουν άνετα μόνο με τις μητέρες τους και πολλές φορές αποφεύγουν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι προσκολλημένα στους γονείς και όταν εκείνοι απομακρύνονται κλαίνε. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να παίζει σε ένα περιβάλλον που ξέρετε ότι νιώθει οικεία κι εσείς να απομακρύνεστε από κοντά του για να του δώσετε να καταλάβει, ότι ακόμη κι αν φύγετε σίγουρα θα επιστρέψετε πίσω.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος από 1 έως 2 ετών 

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή με εμπειρίες εκτός σπιτιού. Πρέπει να τα βάζετε να παίζουν με άλλα παιδιά. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά μπορεί να παίζουν με άλλα άτομα της ηλικίας τους, αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να μοιράζονται τα παιχνίδια τους και να καταστρώνουν παιχνίδια παρέα με άλλα παιδιά.

Πολλές φορές μάλιστα, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο να χτυπούν άλλα παιδάκια. Εσείς πρέπει να τους εξηγείτε ότι δεν είναι σωστό.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος 3 ετών 

Τώρα το παιδί σας είναι σε θέση να παίζει με άλλα παιδιά και να μοιράζεται τα παιχνίδια του κι εσείς πρέπει να το ενθαρρύνεται όσων αφορά τις διαπροσωπικές του σχέσεις με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Μάλιστα σύμφωνα με τους παιδαγωγούς η ηλικία των 3 ετών είναι η κατάλληλη ηλικία για να γραφτεί το παιδί σας, σε κάποιον παιδικό σταθμό όπου βοηθάει περισσότερο στην κοινωνικοποίηση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηλικία των 3, τα παιδιά σταματούν να χτυπούν άλλα παιδιά της ηλικίας τους ή αν το κάνουν, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις. Το 3χρονο παιδάκι σας μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσει φόβους σχετικά με το σκοτάδι ή το “τέρας” που βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι του.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος από 4 έως 5 ετών 

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες σας αλλά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ακόμη, το σωστό και το λάθος. Θέλουν να είναι πιο ανεξάρτητα και ξεκινούν να εκδηλώσουν τις σκέψεις τους, θέλοντας να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Εσείς πρέπει να τα ενθαρρύνετε να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Σε αυτή την χρονική περίοδο επίσης, ξεκινούν να αναπτύσσουν μια περιέργεια για τον κόσμο.

Τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των 4 ετών, μπορούν να έχουν μεταβολές στην διάθεσή τους, να μαλώνουν συχνά με τα αδέρφια τους, να σας απειλούν και γενικότερα η συμπεριφορά τους να ξεφεύγει από το πλαίσιο των κανόνων σας. Αντιθέτως τα παιδιά που διανύουν την ηλικία των 5 ετών, είναι πιο ευγενικά με τους γονείς, έχουν καλύτερους τρόπους, είναι πιο υπεύθυνα και γενικά θέλουν να κάνουν τους γύρω τους ευτυχισμένους.

Αυτό που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, είναι το πως να εκδηλώνει σωστά τον θυμό του. Θα πρέπει να τους εξηγήσετε το πόσο σημαντικό είναι να μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό που τους προβληματίζει και να τους συγχαίρετε για κάθε καλή τους συμπεριφορά.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος από 6 έως 12 ετών 

Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή ενός παιδιού που διανύει αυτή την ηλικία ενώ πολύ συχνό φαινόμενο είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τον πρώτο τους εrωτα. Επίσης σε αυτή την χρονική περίοδο μπορεί να εκδηλώνουν ζήλια για άλλους ανθρώπους. Τους αρέσει να είναι μέλος μιας ομάδας και θέλουν να λαμβάνουν μέρος σε παιχνίδια ανταγωνισμού.

Σε αυτή την ηλικία πρέπει να μάθετε στο παιδί να σέβεται τους μεγαλύτερους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

Χρονική περίοδος 13 έως 18 των 

Οι έφηβοι πολύ συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και είναι πολύ σημαντικό να νιώσουν ότι είναι αποδεκτοί από άτομα της ηλικίας τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα διδάξετε να διαχειρίζονται σωστά την πίεση και το στρες που μπορεί να τους δημιουργεί κάποιος συμμαθητής τους και να τους δείξετε πόσο σημαντικό είναι να μιλούν ανοιχτά για τις ανησυχίες τους.

Οι εrωτες είναι ακόμη πιο σημαντικοί σε αυτή την ηλικιακή περίοδο. Πρέπει να είστε δίπλα τους και να τους δίνετε τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με την ερwτική επαφή και τον ερwta. Επίσης οι έφηβοι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να νιώσουν ανεξάρτητοι!

Υπάρχουν 8 κρίσιμες περίοδοι στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να γνωρίζεις

All photos via brighside.me

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close