8 ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών_

8 ενοχλητικές συμπεριφορές παιδιών και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μας για εμάς είναι τα πιο όμορφα και τα πιο αξιολάτρευτα παιδιά του κόσμου. Όμως μερικές φορές τα αγγελούδια μας, μετατρέπονται σε…τερατάκια και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να το αλλάξουμε αυτό.

Τα παιδιά εκδηλώνουν σε μερικές ηλικιακές φάσεις της ζωής τους και όχι μόνο κάποιες ενοχλητικές συμπεριφορές. Μερικές από αυτές τις συμπεριφορές, τις εκδηλώνουν γιατί η φύση τα πρόσταξε να το κάνουν ενώ άλλες μπορεί να είναι μία…δοκιμασία για να δουν μέχρι που μπορούν να το φτάσουν.

Όταν γίνεσαι γονιός για πρώτη φορά, όλες αυτές οι ενοχλητικές συμπεριφορές είναι στιγμές που σου φαίνονται βουνό. Ειδικά όταν εκδηλώνονται όλες μαζί ή όταν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να θυμάσαι όμως ότι όλα τα προβλήματα έχουν την λύση τους και αυτό ισχύει και με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Δείτε ακόμα 7 λάθη γονιών που προκαλούν ψυχολογικά τραύματα στα παιδιά

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα παρουσιάσουμε τις 8 ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών. Θα αναλύσουμε μαζί σας τους λόγους που συμβαίνουν και στο τέλος θα σας παρουσιάσουμε τρόπους για να τις αντιμετωπίσετε, χωρίς να διαταράξετε την ψυχολογία του παιδιού σε κανένα επίπεδο. Διαβάστε παρακάτω: 

Το παιδί απαντάει σε όλα “όχι”

Συνήθως αυτή η φάση άρνησης ξεκινάει όταν το παιδί πατήσει την ηλικία των 2μιση με 3 ετών. Είναι που τότε, το παιδί ξεκινάει να συνειδητοποιεί ότι είναι κι αυτό άτομο και έχει δικαίωμα στην άρνηση και στην επιλογή. Είναι ο δικός του τρόπος, να ξεκινήσει να λαμβάνει σιγά σιγά αποφάσεις.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην καταπνίξετε το επαναστατικό πνεύμα του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ξέρει ότι έχει το δικαίωμα στην επιλογή, αφού στο κάτω κάτω, αυτό είναι που διεκδικεί. Παρόλα αυτά, μερικές φορές τα παιδιά δεν ξέρουν γιατί λένε “όχι”. Απλά το λένε.

Όταν λοιπόν εσείς θέλετε να το χτενίσετε πριν τον παιδικό σταθμό και το παιδί αρνείται πεισματικά να χτενιστεί, εσείς πριν ξεκινήσετε να φωνάζετε και να χάνετε την υπομονή σας, εξηγήστε του, γιατί πρέπει να χτενιστεί. Βγάλτε έξω τα αγαπημένα του λαστιχάκια ή τάξτε του ότι θα βάλετε ζελέ στο μαλλί του.

Στο τέλος, μπορείτε να του πείτε ότι αν κάτσει να το χτενίσετε, μετά το σχολείο θα παίξετε όλοι μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Ρωτάει ξανά και ξανά την ίδια ερώτηση

Σε πολλούς γονείς έχει τύχει, το παιδί τους να ξεκινάει να ρωτάει συνεχώς την ίδια ερώτηση. Του απαντάτε διαρκώς και με πολλούς τρόπους κι αυτό συνεχίζει να ρωτάει ξανά και ξανά τα ίδια. Εκνευριστικό ε; Όμως είναι απαραίτητο. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο εξασκούν την ομιλία τους.

Ακούν προσεκτικά τους τόνους της φωνής τους και επεξεργάζονται τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Πολλές φορές δεν ρωτούν τα ίδια και τα ίδια επειδή πραγματικά περιμένουν απάντηση, αλλά επειδή θέλουν να ακούσουν τους εαυτούς τους να προφέρουν αυτές τις λέξεις.

Σαν γονείς δεν πρέπει να εκνευριστείτε και να το δείξετε, όταν συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να συνεχίσει την κουβέντα και να το βοηθήσετε να ενδιαφερθεί και για άλλα πράγματα, χρησιμοποιώντας καινούριες λέξεις.

Η περίοδος των διαρκών ερωτήσεων θα τελειώσει, όμως αν αντιδράσετε άσχημα αυτή την περίοδο, μπορεί να κομπλάρετε το παιδί στην ομιλία και να δημιουργηθεί πρόβλημα.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Το παιδί ξυπνάει μέσα στο βράδυ

Πολλά παιδιά που ποτέ δεν είχαν θέμα με τον ύπνο, ξαφνικά στην ηλικία των 2-3 χρονών ξεκινούν να ξυπνούν μέσα στην νύχτα και να έχουν όρεξη για παιχνίδι. Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, ο λόγος που ένα παιδί δεν κοιμάται το βράδυ, είναι τα έντονα συναισθήματα που βιώνει την μέρα.

Για παράδειγμα, όταν το παιδί είναι πολύ χαρούμενο, μπορεί να δημιουργηθεί υπερένταση. Επίσης όταν το παιδί ανυπομονεί να ανακαλύψει ή να εξασκήσει τις δεξιότητές του, μπορεί να δημιουργηθεί υπερένταση. Επίσης υπερένταση, μπορεί να προκληθεί και από την διατροφή.

Αν λοιπόν το παιδί σας δεν κοιμάται την νύχτα, ασχοληθείτε λίγο μαζί του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Αν αυτό συμβαίνει συστηματικά, φτιάξτε για το παιδί ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπου το πρωί και το μεσημέρι ίσως, θα παίζει, θα γελάει, θα εξαντλείτε, οπότε μέχρι το βράδυ θα κλείνουν τα ματάκια του.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Είναι υπερδραστήριο και δεν σας ακούει

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους όταν το παιδί είναι υπερδραστήριο και δεν ακούει τις παρατηρήσεις σας, με κάποιον τρόπο το παιδί στην ουσία σας προσκαλεί να παίξετε μαζί του. Έτσι, αν το παιδί τελευταία είναι υπερδραστήριο και δεν σας ακούει, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για εκείνο.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Κλαίει συχνά

Μερικά παιδιά κλαίνε συχνά επειδή είναι στον χαρακτήρα τους αυτό. Όμως το κλάμα όπως και να ‘χει είναι ο τρόπος του παιδιού να δείξει ότι κάτι δεν του αρέσει. Τις περισσότερες φορές κλαίνε επειδή νιώθουν ότι αδικούνται. Προσπαθήστε λοιπόν να μην αλλάζετε τα όρια που θέτετε στο παιδί συχνά, απλά επειδή μπορείτε.

Επίσης όταν κλαίει με ήρεμη φωνή, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι δεν χρειάζεται να κλαίει κάθε φορά για να το ακούστε και φυσικά ενδιαφερθείτε να μάθετε τι το πείραξε και εξηγήστε του.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Πετάει αντικείμενα κάτω

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βρέφη που πετούν πράγματα κάτω δεν το κάνουν ουσιαστικά επίτηδες, γιατί ο εγκέφαλός τους, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Τα νήπια από την άλλη πετούν πράγματα κάτω απλά και μόνο για να ανακαλύψουν τον κόσμο και το σώμα τους.

Όταν πετούν πράγματα κάτω καταλαβαίνουν την δύναμή τους αλλά και τι γίνεται όταν ένα πλαστικό πράγμα πέσει κάτω, ένα γυάλινο πράγμα πέσει κάτω, ένα ελαφρύ πράγμα πέσει κάτω, ένα βαρύ πράγμα πέσει κάτω. Είναι μέρος της ανάπτυξής τους.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε πρώτη φάση είναι να μετακινήσετε τα γυάλινα ή τα βαριά αντικείμενα, έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση το παιδί, γιατί μπορεί να συμβεί ατύχημα. Σε δεύτερη φάση, απλά αφήστε το παιδί να πετάει μερικά πράγματα κάτω μέχρι να του περάσει.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Δεν θέλουν να φάνε

Τα παιδιά σύμφωνα με τους παιδίατρους πολλές φορές δεν θέλουν να φάνε επειδή βγάζουν δόντια, νιώθουν κουρασμένα ή απλά επειδή θέλουν να παίξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ηλικία των 2 το παιδί μπορεί να καταλάβει πότε είναι χορτάτο. Οπότε δεν χρειάζεται να το πιέζετε για να φάει.

Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν γούστο στις τροφές. Αν δώσετε στο παιδί 3 φορές να φάει ένα συγκεκριμένο φαγητό και το απορρίψει και τις 3, τότε σημαίνει ότι απλά αυτό το φαγητό δεν του αρέσει. Τέλος, προσπαθήστε να κάνετε το φαγητό πιο ευφάνταστο και χαρούμενο, για να του κινήσετε το ενδιαφέρον.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_ 8 ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών & πως να τις αντιμετωπίσουμε

Τα πιάνει υστερία

Πολλές φορές τα παιδιά τα πιάνει υστερία χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Είναι σίγουρα πολύ εκνευριστικό αλλά οι ειδικοί προτείνουν σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε να προλάβετε την υστερία, προτείνοντάς του κάτι πιο ενδιαφέρον, είτε απλά να το αφήσετε να ηρεμήσει. Οι ειδικοί δεν προτείνουν να κάνετε παραχωρήσεις σε αυτές τις καταστάσεις.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

Πως να μην κάνετε τα παιδιά σας επιθετικά;

Νέα έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι τα παραμύθια κάνουν πολύ καλό στα παιδιά. Συγκεκριμένα, όταν οι γονείς διαβάζουν από μικρή ηλικία δυνατά τα παραμύθια ή άλλα βιβλία στα παιδιά τους, εκείνα γίνονται λιγότερο επιθετικά.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η διαδικασία αρχίζει όταν τα παιδιά ακούν ιστορίες, συνδέεται στενά με την ικανότητά τους να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

ενοχλητικές_συμπεριφορές_των_παιδιών_και_τρόποι_αντιμετώπισης_

All photos via: tutkatamka.com.ua

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close