Αφήστε τα παιδιά να περπατήσουν ξυπόλυτα!

Τα παιδιά λατρεύουν την ελευθερία που νιώθουν όταν δεν χρειάζεται να φορέσουν ρούχα και, κυρίως, παπούτσια. Όμως εμείς οι μεγάλοι συνήθως τους το χαλάμε ζητώντας να βάλουν παπούτσια για να μην πατήσουν κάτι αιχμηρό, να μη χτυπήσουν ή ακόμα και για να μη λερωθούν και αρρωστήσουν. Κι όμως, αυτή η συνήθεια, να περπατούν δηλαδή ξυπόλυτα, μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά και μάλιστα με πολλούς τρόπους!

Δείτε ακόμη: Φανταστικά παιχνίδια για μικρά παιδιά

Φυσικά, δεν υποστηρίζει κανείς ότι τα παιδιά πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια στους δρόμους της πόλης ή σε ένα μέρος όπου υπάρχουν σπασμένα γυαλιά, όμως όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν (π.χ. Στο σπίτι, στον κήπο, στην αμμουδιά κ.λπ.) είναι σκόπιμο να τα αφήσουμε να απολαύσουν αυτή την αίσθηση ελευθερίας. Όσο για το αν μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί επειδή είναι ξυπόλυτο, αυτό είναι μάλλον πρακτικά αδύνατο, αφενός γιατί το δέρμα λειτουργεί ως φραγμός που εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων στον οργανισμό και αφετέρου επειδή είναι πιο πιθανό να βάλει στο στόμα τα χέρια του (όπου υπάρχουν πολλά μικρόβια) παρά τα πόδια του!

Τα παιδιά λατρεύουν την ελευθερία που νιώθουν όταν δεν χρειάζεται να φορέσουν ρούχα και, κυρίως, παπούτσια

Δείτε ακόμη: Παιδικό πάρτυ. 2 σνακ που τρελαίνουν τα παιδιά

Τα οφέλη

Περπατώντας ξυπόλυτο ένα παιδί (αλλά και ένας ενήλικας) δυναμώνει τα πέλματα και το κάτω μέρος των ποδιών, ενώ παράλληλα το σώμα γίνεται συνολικά περισσότερο ευκίνητο, κάτι που μειώνει το ενδεχόμενο τραυματισμών. Επιπλέον, αποκτά μεγαλύτερη συναίσθηση όλων εκείνων των μυικών ομάδων που συνεργάζονται για να γίνει ένα βήμα. Οι πατούσες μας είναι ένα από τα πλέον «ευαίσθητα» σημεία του σώματος, καθώς εκεί υπάρχουν περισσότερες από 200.000 νευρικές απολήξεις. Καθώς εξασκούμε την ευαισθησία τους γινόμαστε όλο και πιο προσεκτικοί και μαθαίνουμε να πατάμε καλύτερα στο έδαφος. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, όταν δεν φορούν παπούτσια μπορούν να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, να ισορροπήσουν και να προσαρμόσουν την ταχύτητα του σώματός τους καλύτερα.

Μάλιστα, συνιστάται τα παιδιά να μη φορούν παπούτσια στα πρώτα τους βήματα γιατί με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται πιο γρήγορα γιατί καλείται να επεξεργαστεί ένα σωρό δεδομένα που παίρνει από τα νεύρα που βρίσκονται στις πατούσες και έτσι τα μωρά μαθαίνουν να κινούνται με μεγαλύτερη προσοχή και συναίσθηση στο χώρο.

photo credit:  mykidsadventures.com

Πηγή: babyradio.gr
Close