Ο παιδικός σταθμός άνοιξε τις πόρτες του και μαζί του φέρνει και τις παιδικές ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση φέτος. Από ποιες ιώσεις πρέπει να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε;
Τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά μπήκαν και πάλι στην κανονικότητά τους. Κάθε χρόνο εκτός από τα διαβάσματα και το άγχος γονείς και παιδιά έχουν να διαχειριστούν και τις ιώσεις ή τα κρυολογήματα που τα παιδιά κολλούν κάθε τρεις και λίγο.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, στον παιδικό σταθμό, τα παιδιά αρρωσταίνουν τουλάχιστον 10 φορές τον χρόνο και αυτό είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Τί μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τις ιώσεις του παιδικού σταθμού και ποιες ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση φέτος; Διαβάστε παρακάτω:
Οι πιο συχνές ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς: Ρινοφαρυγγίτιδα
Η ρινοφαρυγγίτιδα είναι μία λοίμωξη που εντοπίζεται στον φάρυγγα και στην μύτη. Αποτελεί την πιο συχνή ίωση του Χειμώνα στους παιδικούς σταθμούς αλλά και γενικότερα, αφού προκύπτει από εκατοντάδες ιούς που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς και συνωστίζονται πολλά άτομα.
Η συγκεκριμένη ίωση είναι άκρως μεταδοτική και το παιδί έχει βήχα, καταρροή από την μύτη, φτέρνισμα, τρίβει την μύτη του και μερικές φορές ανεβάζει πυρετό. Η διάρκεια της συγκεκριμένης ίωσης είναι από 3 μέχρι 15 μέρες και συνήθως δεν χρειάζεται ειδικά αγωγή.
Δείτε ακόμα Το παιδί καμπουριάζει όταν σηκώνει την τσάντα; Προσοχή στην σκολίωση
Τα παιδιά που αρρωσταίνουν από ρινοφαρυγγίτιδα μπορεί να χρειαστούν πλύσεις στην μυτούλα τους και ζεστά ροφήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε πιο σοβαρά κρούσματα όμως μπορεί να υπάρξει επιπλοκή και με δεύτερη λοίμωξη και τότε μπορεί να χρειαστούν κάποια φάρμακα.
Οι πιο συχνές ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς: Η λαρυγγίτιδα
Η λαρυγγίτιδα είναι μία ίωση που αν την περάσει το παιδί, σίγουρα δεν θα την ξεχάσεις ποτέ. Το παιδί βήχει πολύ έντονα, πολύ θορυβώδη και ανησυχητικά. Ο βήχας είναι επίμονος και το παιδί δείχνει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει.
Η έναρξη της λαρυγγίτιδας γίνεται ξαφνικά. Μπορεί μέσα σε μία νύχτα και κυρίως τα μεσάνυχτα και πολύ νωρίς το πρωί να ξεκινήσει το παιδί να βήχει και να μην μπορεί να αναπνεύσει από τον βήχα. Χρειάζεται άμεση θεραπεία με οξυγόνο και κορτιζόνη και σε πιο δύσκολα περιστατικά ακόμη και νοσηλεία.
Οι πιο συχνές ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς: Η αμυγδαλίτιδα
Η αμυγδαλίτιδα έχει ως βασικό σύμπτωμα τον πόνο στον λαιμό, την δυσκολία στην κατάποση και τον υψηλό πυρετό. Οι αμυγδαλές πρήζονται και μπορεί να έχουν πύον και συνήθως οφείλεται στον στρεπτόκοκκο αλλά και σε άλλα βακτήρια και ιούς.
Στην αμυγδαλίτιδα το παιδί παίρνει αντιβίωση και αντιπυρετικά σε περίπτωση που οφείλεται σε βακτήριο η αμυγδαλίτιδα. Αν το παιδί παθαίνει πάνω από πέντε φορές τον χρόνο αμυγδαλίτιδα τότε μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να αφαιρέσει τις αμυγδαλές του.
Οι πιο συχνές ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς: Η ωτίτιδα
Η ωτίτιδα είναι μία κοινή ίωση και το κύριο σύμπτωμά της είναι ο έντονος πόνος είτε στο ένα αυτί είτε και στα δύο. Υπάρχουν περιπτώσεις που στην ωτίτιδα συγκεντρώνεται πύον πίσω από το τύμπανο του αυτιού και αν οι γονείς δεν δράσουν τότε μπορεί να σπάσει ο τυμπανικός υμένας και το αυτάκι του παιδιού να βγάζει πύον από το αυτί.
Στην ωτίτιδα σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ανεβάζουν πυρετό. Πολλές φορές η ωτίτιδα αποτελεί επιπλοκή όταν η βλέννα στην μύτη του παιδιού δεν έχει καθαριστεί σωστά και μεταφέρεται από την μύτη στα αυτιά.
Δείτε ακόμα Αφθώδης στοματίτιδα στα παιδιά: Τί συμπτώματα έχει και πώς θεραπεύεται;
Γι’ αυτό και πρέπει όλο τον χρόνο τα παιδιά να φυσούν την μύτη τους κι εμείς να φροντίζουμε να είναι όσο πιο καθαρή γίνεται. Στην ωτίτιδα τα παιδιά χρειάζονται αντιβίωση.
Οι πιο συχνές ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς: Η γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μία ίωση που προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα και συνήθως τα παιδιά ταλαιπωρούνται από εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά και στο στομάχι, αναγούλες και πυρετό. Μπορεί το παιδί να αρρωστήσει με γαστρεντερίτιδα από κάποιο ιό ή να αποτελέσει σύμπτωμα τροφικής δηλητηρίασης.
Δεν υπάρχει ειδική αγωγή. Διαρκεί μερικές μέρες και το παιδί πρέπει να τρώει ξηρή τροφή και να αποφεύγει τα όξινα, τις σούπες και τα πικάντικα φαγητά. Αν η γαστρεντερίτιδα κρατήσει παραπάνω από το φυσιολογικό, το παιδί μπορεί να αφυδατωθεί κι εκεί χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Οι πιο συχνές ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς: Η σταφυλοκοκκίαση
Η σταφυλοκοκκίαση είναι η μάστιγα της εποχής. Οι σταφυλόκοκκοι είναι μικρόβια που βρίσκονται στο περιβάλλον και ένα παιδί πανεύκολα μπορεί να το κολλήσει και να το μεταδώσει και σε άλλους.
Η πιο χαρακτηριστική μορφή είναι η σταφυλοκοκκική δερματίτιδα η οποία εμφανίζει κόκκινα σπυράκια που στην συνέχεια γίνονται πληγές. Αν δεν θεραπευτεί με ειδική αντιβίωση εγκαίρως μπορεί να προχωρήσει στα όργανα του παιδιού και να προκαλέσει πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα και άλλες παθήσεις.
Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά από τις ιώσεις;
Αρχικά θα πρέπει το παιδί να μην παραλείπει κανένα εμβόλιο που προβλέπεται για την ηλικία του. Το παιδί θα πρέπει να είναι καθαρό, να τρώει σωστά και υγιεινά και να κοιμάται τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα. Τα κομμένα νύχια βοηθούν τα χεράκια του να είναι πιο καθαρά.
Το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με έστω και λίγο τα παράθυρα ανοιχτά και φυσικά ο παιδικός σταθμός να φροντίζει να καθαρίζει και να απολυμαίνει συχνά παιχνίδια, παιδικά τραπέζια και άλλα αντικείμενα που έχει πρόσβαση το παιδί και το προσωπικό.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα