πότε-πρέπει-να-πάει-το-παιδί-στα-επείγοντα-

Μπορεί να μην τους γνώριζες, όμως αυτοί είναι οι 9 σοβαροί λόγοι που πρέπει να πας το παιδί στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Οι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους και συχνά ενημερώνονται για εξάρσεις, νέες ασθένειες, συμβουλές παιδιάτρων και τρόπους αντιμετώπισης στα διάφορα προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές είτε αμελούν να πάνε το παιδί στα επείγοντα διότι υποτιμούν μία κατάσταση, είτε το πάνε χωρίς να χρειάζεται.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν αποφασίσαμε να σας δείξουμε όλους τους λόγους που ένα παιδί πρέπει να πάει επειγόντως στα επείγοντα. Ποιοι είναι αυτοί οι 9 λόγοι; Σας έχει τύχει κάποια παρόμοια ιστορία; Μοιραστείτε την μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω: 

Όταν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει

Πολλοί γονείς δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά ενός κακού βήχα από ένα κρυολόγημα ή ενός παιδιού που πραγματικά αντιμετωπίζει προβλήματα με την αναπνοή. Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν είναι να δώσετε προσοχή στους μυς της κοιλιάς τους, στα κενά μεταξύ των πλευρών τους και γύρω από την κλείδα τους.

Υπό κανονικές συνθήκες όταν αναπνέεις, ο μόνος μυς που χρησιμοποιείς είναι του διαφράγματός τους. Αν χρησιμοποιούνται κι άλλοι μυς τότε πρέπει να πάτε το παιδί σας επειγόντως στο νοσοκομείο. Επίσης τα παιδιά που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν συχνά δείχνουν λαχανιασμένα.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν συνεχή συριγμό ή εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να μιλήσει. Εάν τα χείλη ή το πρόσωπό τους αρχίσουν να φαίνονται μπλε ή γκρι, μην μπείτε στο αυτοκίνητο—καλέστε το τις πρώτες βοήθειες.

πότε-πρέπει-να-πάει-το-παιδί-στα-επείγοντα-

Photo via: ethnos.gr

Όταν το παιδί πονάει μόνο σε ένα σημείο στην κοιλιά

Ο πόνος στο στομάχι συχνά συνοδεύεται με διάρροια, δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος και δεν είναι κάτι ανησυχητικό τις περισσότερες φορές.

Αν όμως ο πόνος είναι σε συγκεκριμένο σημείο στην κοιλιά, δεν αφήνει το παιδί να παίξει, να φάει ή να ενεργεί κανονικά τότε μπορεί να είναι σκωληκοειδίτιδα. Άλλα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι χαμηλός πυρετός, έμετος, απώλεια όρεξης και αίσθημα ναυτίας.

Έχουν πυρετό συν άλλα συγκεκριμένα συμπτώματα

Ο πυρετός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι φέρνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, λέει ο Ραν Γκόλντμαν, καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και παιδίατρος επειγόντων περιστατικών.

«Περίπου το 30% των παιδιών που βλέπουμε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών βρίσκονται εκεί λόγω πυρετού ή πυρετού με άλλα συμπτώματα», λέει. «Οι γονείς εκπλήσσονται πολύ όταν τους λέμε ότι δεν ανησυχούμε για τον πυρετό εκτός κι αν συνοδεύεται από άλλα πράγματα».

Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα νεογέννητα: Μωρά κάτω των τριών μηνών με πυρετό 38 C (100,4 F) ή υψηλότερο πρέπει να επισκέπτονται αμέσως το τμήμα επειγόντων περιστατικών, επειδή ο πυρετός μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή στα νεογνά.

Δείτε ακόμα Γονείς προσοχή: Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος, η γρίπη και ο ιός της καμήλας που έρχεται μετά το Μουντιάλ

Τα μωρά μεγαλύτερα των τριών μηνών και τα παιδιά θα πρέπει να πάνε στα επείγοντα αν έχουν πυρετό μαζί με λήθαργο —ειδικά αν εξακολουθούν να νυστάζουν αφού τους δώσατε φάρμακα για τον πυρετό—ή αν κάνουν ασταμάτητα εμετό, φαίνεται να είναι αφυδατωμένα ή έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Τα παιδιά που έχουν πυρετό υψηλότερο από 40 C (104F) θα πρέπει επίσης να οδηγηθούν στα επείγοντα, ανεξάρτητα από πρόσθετα συμπτώματα.

πότε-πρέπει-να-πάει-το-παιδί-στα-επείγοντα-

Photo via: kathimerini.gr

Πίνουν πολύ νερό και πάνε συχνά τουαλέτα

Μπορεί το να πίνει πολύ νερό ένα παιδί να χρειάζεται να πάει τουαλέτα, να μην φαντάζει ανησυχητικό για πολλούς γονείς, όμως είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι. Το παιδί μπορεί να έχει διαβήτη κι αν δεν πάτε επειγόντως στο νοσοκομείο, μπορεί ακόμη και να πέσει σε κώμα.

Όταν καεί βαθιά

Το κάψιμο δεν είναι πάντα ανησυχητικό. Παρόλα αυτά, όταν ένα παιδί κάνει σοβαρή πληγή από το κάψιμο θα πρέπει να του το περιποιηθεί αμέσως ένας γιατρός και όχι μόνοι σας.

Όταν το παιδί κάνει βαθιά πληγή

Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρήσετε πόσο βαθιά είναι η τομή. Η Joanna Cicino, μια μαμά στο Sault Ste. Η Marie, Οντ., πήγε τον γιο της στο νοσοκομείο αφού σκόνταψε και έπεσε ενώ ήταν τυλιγμένος με μια πετσέτα μετά το μπάνιο, αφήνοντας ένα τραύμα στο πηγούνι του.

Συζήτησε αν θα τον πήγαινε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και τελικά αποφάσισε ότι έπρεπε να πάνε, για κάθε ενδεχόμενο. «Ο γιατρός άνοιξε την πληγή για να δει πόσο μεγάλη ήταν και μπορούσες να δεις το κόκαλο του πηγουνιού του», λέει. Έξι ράμματα αργότερα, ήταν σπίτι και χαρούμενοι που είχαν φύγει από το νοσοκομείο.

Όταν έχουν γαστρεντερίτιδα για παραπάνω από 2 μέρες

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως διαρκεί 2 μέρες και φυσικά από την πρώτη κιόλας μέρα εκδήλωση των συμπτωμάτων θα πρέπει να είστε σε διαρκή επικοινωνία με τον παιδίατρο. Παρόλα αυτά αν το παιδί κάνει εμετούς συνέχεια, έχει διάρροια, δεν τρώει και δεν πίνει αρκετά θα πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο γιατί υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.

Έπειτα από πτώση

Δεν χρειάζεται να τρέξετε στο νοσοκομείο για κάθε πτώση. Αλλά αν έπεσε από μεγάλο ύψος, μάλλον θα έπρεπε. «Αν έπεσαν από ύψος υψηλότερο από το σώμα τους, πηγαίνετε», λέει η Goldman.

Για χαμηλότερες πτώσεις, εάν το παιδί σας έχει άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να το δει γιατρός άμεσα. Οι κόκκινες σημαίες για τα μωρά και τα νήπια περιλαμβάνουν το να μην τρέφονται καλά, να νυστάζουν ή να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν, να κάνουν εμετό, να έχουν ένα εξόγκωμα στο κεφάλι ή να έχουν πρήξιμο σε μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού τους ή ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ο πονοκέφαλος, ο έμετος, η υπνηλία, η σύγχυση και η ασυνήθιστη συμπεριφορά είναι προειδοποιητικά σημάδια. Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να προσέξετε μετά από πτώση είναι κάποιο σπασμένο κόκκαλο.

Δείτε ακόμα Δύσκολος Χεμώνας για τα παιδιά : Έξαρση σε ιώσεις και ελλείψεις σε αντιβιοτικά – Σαρώνει η γρίπη τύπου Α

Δεν είναι πάντα προφανές: Εάν το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί το άκρο ή φαίνεται να πονάει, πιθανότατα χρειάζεστε μια ακτινογραφία και, στα περισσότερα μέρη, αυτό σημαίνει μια επίσκεψη στα επείγοντα.

πότε-πρέπει-να-πάει-το-παιδί-στα-επείγοντα-

Photo via: skai.gr

Όταν το παιδί βγάλει περίεργα εξανθήματα μετά από φαγητό ή στην εξοχή

Αν δεν ξέρετε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία σε κάποιο φαγητό ή ουσία τότε τα συμπτώματα είναι τα απότομα εξανθήματα, ο κνησμός, η δύσπνοια, το πρήξιμο. Θα πρέπει να το μεταφέρετε αμέσως στο νοσοκομείο.

Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο και νιώθετε βαθιά μέσα σας ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτός είναι αρκετός λόγος για να πάτε στα εξωτερικά ιατρεία. «Αν είσαι στο σπίτι με το παιδί σου και έχεις κάνει ό,τι μπορείς, και το παιδί σου εξακολουθεί να μην είναι καλά, δεν συμπεριφέρεται σαν να είναι ο εαυτό του, προσωπικά θα κατευθυνόμουν στα επείγοντα», λέει ο Ριντ.

«Οι γονείς έχουν μια καλή αντίληψη και ένα σωστό ένστικτο για τα παιδιά τους. Όταν αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν θέλω να μιλήσουν περαιτέρω αυτό. Θέλω να έρθουν σε εμάς».

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close