αν-δεν-φας-το-φαγητό-σου-θα-σε-πάρει-γύφτος-

Αν δεν φας το φαγητό σου θα σε πάρει ο γύφτος. Μία έκφραση που πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους για να τα τρομάξουν και να τα συνετίσουν και σήμερα θα μάθουμε γιατί είναι απαγορευτική για το παιδί.

Οι γονείς πολλές φορές ψάχνουν τρόπους για να συνετίσουν το παιδί. Να το κάνουν να ακούει, να τρώει, να μην κάνει αταξίες. Μερικοί τρόποι είναι παιδαγωγικά σωστοί, μερικοί όχι. Ένας τρόπος είναι τελείως λάθος και θα πρέπει να σταματήσει να ακούγεται ΑΜΕΣΩΣ είναι αυτή.

“Αν δεν φας το φαγητό σου θα σε πάρει ο γύφτος”. Γιατί είναι άκρως λάθος αυτή η έκφραση; Ποια λανθασμένα μηνύματα περνάμε στα παιδιά και για ποιον λόγο κάνει περισσότερο κακό αντί για καλό; Διαβάστε παρακάτω: 

Αν δεν φας το φαγητό σου θα σε πάρει ο γύφτος: Η απαγορευτική φράση για το παιδί

Ζούμε στο 2022 και βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από το 2023. Η κοινωνία πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως προσπαθεί να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την βία και τα στερεότυπα.

Κι ενώ στην θεωρία είμαστε όλοι πολύ καλό σε αυτό, μερικές φορές τα στερεότυπα και τα ρατσιστικά κατάλοιπα φαίνονται από μικρές καθημερινές φράσεις και πράξεις που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ούτε εμείς οι ίδιοι πόσο λάθος είναι.

αν-δεν-φας-το-φαγητό-σου-θα-σε-πάρει-γύφτος-

Photo via: unicef.org

Τις προάλλες ήμουν με την Φένια μου, στην παιδική χαρά. Μία μαμά δίπλα μου προσπαθούσε να ταΐσει το παιδί της αλλά ο μικρός αρνούνταν πεισματικά να φάει. Κάποια στιγμή η μαμά σχεδόν σε απόγνωση του λέει “Βασίλη αν δεν φας το φαγητό σου θα έρθει να σε πάρει ο γύφτος”.

Δείτε ακόμα Ολοι σχολίαζαν στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πως το παιδί μου είναι πολύ αντικοινωνικό

Έγινα έξαλλη και έκατσα στον γυρισμό να σκεφτώ τι ήταν ακριβώς αυτή η φράση και τι έδειχνε. Καταρχάς στοχοποιούσε μία ομάδα ανθρώπων, τους τσιγγάνους. Οι κακοί, που σε κλέβουν, σε παίρνουν μακριά από τους γονείς σου, σου κάνουν κακό.

Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν ότι οι τσιγγάνοι, οι μαύροι, όλοι αυτοί που μοιάζουν παράξενοι στα μάτια μας, είναι επικίνδυνοι, διότι είναι διαφορετικοί. Αύριο μεθαύριο το παιδί μπορεί να πάει σχολείο με κάποιο παιδί Ρομά και αύριο μεθαύριο το παιδί θα είναι γεμάτο στερεότυπα για ένα άλλο παιδί, που απλά έτυχε να γεννηθεί Ρομά.

αν-δεν-φας-το-φαγητό-σου-θα-σε-πάρει-γύφτος-

Photo via: mama365.gr

Το δεύτερο λάθος σε αυτήν την φράση είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός. Ακόμη κι αν λέγαμε ότι θα έρθει να σε πάρει η αρκούδα, θα έρθει να σε πάρει ο Άγιος Βασίλης, θα έρθει να σε πάρει το ρολόι πάνω από το τραπέζι του σαλονιού, το παιδί τρομάζει. Εκβιάζεται.

Δείτε ακόμα The Time Shop: Το συγκινητικό animation που δείχνει πόση αξία έχει η οικογένεια τα Χριστούγεννα

Τελικά τόσο εύκολο είναι να με πάρουν από την μαμά και τον μπαμπά; Σίγουρα οι απαγωγές παιδιών είναι πολλές όμως το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια στο πλευρό σας. Ότι κανείς δεν μπορεί να του κάνει κακό όσο υπάρχετε μέχρι να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του μόνο του.

Οπότε αν θέλεις το παιδί σου να κάτσει ήσυχο, να φάει, να ακούσει τις εντολές σου, μπορείς απλά να του εξηγήσεις γιατί πρέπει να το κάνει. Μπορείς απλά και να του επιβάλλεις μία ποινή, αν η πράξη του είναι τόσο λάθος, όπως να μην βγει βόλτα για 2-3 μέρες.

αν-δεν-φας-το-φαγητό-σου-θα-σε-πάρει-γύφτος-

Photo via: infokids.gr

Όχι να το γεμίζεις κατάλοιπα, στερεότυπα, ρατσιστικές αντιλήψεις. Όχι με το να το εκβιάζεις και να το τρομοκρατείς ότι κάτι τόσο μικρό όπως είναι το να φάει το φαγητό του, μπορεί να του στερήσει τους δύο πιο αγαπημένους του ανθρώπους. Τους γονείς του. Να του στερήσει, την ασφάλειά του.

Photo cover via: Youtube

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close