τρόποι-για-να-κάνετε-το-παιδί-ανεξάρτητο-

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που κρέμονται πάνω από τους γονείς τους. Μην αγχώνεστε. Υπάρχουν τρόποι που θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο ανεξάρτητα!

Τα παιδιά στην Ελλάδα είναι λιγότερο ανεξάρτητα από τα παιδιά του εξωτερικού μέχρι ακόμη και μετά την ενηλικίωση. Αυτό το φαινόμενο, ισχύει, διότι οι γονείς στην Ελλάδα υπερπροστατεύουν σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά τους και δεν τα αφήνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Έτσι από το παιδί στο νηπιαγωγείο που ένα μήνα μετά δεν μπορεί να αποχωριστεί την μαμά και τον μπαμπά μέχρι το παιδί στο Λύκειο ή στο Πανεπιστήμιο, που περιμένει την μαμά και τον μπαμπά να του μαγειρέψουν, να του πληρώσουν τους λογαριασμούς και να του μαζέψουν το δωμάτιο, η έλλειψη ανεξαρτησίας είναι γεγονός.

Δείτε ακόμα Το παιδί βλέπει όλη μέρα τηλεόρασή και δεν διαβάζει. Πώς να την κόψω;

Παρόλα αυτά οι ελληνικές οικογένειες αλλάζουν με τα χρόνια. Οι κανόνες διαπαιδαγώγησης συνεχώς βελτιώνονται και σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές, πλέον οι γονείς μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα γι’ αυτούς. Αν όμως το παιδί σας κρέμεται από πάνω σας ακόμη κι έτσι, υπάρχει λύση. Διαβάστε παρακάτω: 

Βάλτε τα παιδιά σας να σας οδηγήσουν πίσω στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι σας.

Το να αφήνετε το παιδί σας να σας οδηγεί στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι σας κάθε φορά που πηγαίνετε κάπου μπορεί να το βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες πλοήγησης και μνήμης.

Μπορεί επίσης να το βοηθήσει να χτίσει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του, και μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμα και όταν πηγαίνετε για πεζοπορία, για ψάρεμα ή ψώνια.

τρόποι-για-να-κάνετε-το-παιδί-ανεξάρτητο-

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει το όνομα και το επίθετό του.

Υπάρχουν πολλά παιδιά στα σχολεία που δεν ξέρουν το πλήρες όνομά τους. Γίνεται θέμα στην τάξη όταν υπάρχουν παιδιά με τα ίδια μικρά ονόματα που δεν ξέρουν τα επώνυμά τους. Μερικά δεν ξέρουν καν το μικρό τους όνομα, αφού στο σπίτι τα αποκαλούν πάντα με το ψευδώνυμό τους.

Μπορείτε να τα προετοιμάσετε για το σχολείο διδάσκοντάς τους τη διεύθυνση του σπιτιού τους, τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους και το πλήρες όνομά σας και του συζύγου σας.

τρόποι-για-να-κάνετε-το-παιδί-ανεξάρτητο-

Σχεδιάστε το σπίτι σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να φτάνουν τα πάντα με ασφάλεια.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένο το σπίτι σας και το δωμάτιο του παιδιού σας επηρεάζει πολύ το πόσο ανεξάρτητο μπορεί να γίνει. Εάν θέλετε το παιδί σας να κάνει δουλειές από μόνο του, ίσως είναι έξυπνο να τοποθετήσετε τις χαρτοπετσέτες, τα πιρούνια, το νερό ή τα ρούχα σας κάπου που μπορεί να φτάσει.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το ράφι για τα ρούχα σας λίγο πιο χαμηλά ή να προσθέσετε ένα γάντζο για το σακίδιο πλάτης πιο κοντά του, ώστε να μπορεί να το φτάσει και να κρεμάει για παράδειγμα, μόνο του την σχολική του τσάντα μετά το μάθημα. Όσα περισσότερα κάνετε γι’ αυτά τόσο λιγότερα πράγματα κάνουν τα ίδια.

τρόποι-για-να-κάνετε-το-παιδί-ανεξάρτητο-

© jupiterimages / freeimages.com, © siyatsky / Depositphotos.com

Προσπαθήστε να μην τους υπενθυμίζετε να κάνουν πράγματα συχνά.

Αν τους γκρινιάζετε συχνά, αυτό μπορεί να τους κάνει να εξαρτώνται περισσότερο από εσάς. Προσπαθήστε να αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως: «Μην ξεχνάτε να πλένετε τα πιάτα αν θέλετε να έχετε επιπλέον χρόνο παιχνιδιού».

Λέγοντας αυτό, το παιδί σας θα συνηθίσει να του το υπενθυμίζετε αντί να δημιουργείτε έναν τρόπο να το υπενθυμίζετε. Προσπαθήστε να δώσετε οδηγίες μία φορά και μετά δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητο.

τρόποι-για-να-κάνετε-το-παιδί-ανεξάρτητο-

Δώστε στα παιδιά σας την επιλογή όταν αποφασίσετε να τους δώσετε καραμέλα.

Εάν το παιδί σας θέλει καραμέλες ρωτήστε το πόσες καραμέλες θέλει. Για παράδειγμα, ρωτήστε, “Θέλεις 3 ή 5 καραμέλες;” Πιθανότατα να επιλέξει τον μεγαλύτερο αριθμό και να νιώθει ότι πέτυχε κάτι.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και αποκτούν ανεξαρτησία. Αν θέλετε να επιλέξετε μια πιο υγιεινή διατροφή, κόψτε ένα πορτοκάλι σε κομμάτια και βάλτε το παιδί να επιλέξει και πάλι πόσο πορτοκάλι θέλει να φάει.

Είναι επίσης σημαντικό να τους συμπεριφέρεστε σαν ενήλικες όσο είναι ακόμα μικροί. Η λήψη των δικών τους αποφάσεων και η διδασκαλία τους σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες και τα οικονομικά μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την αξία των χρημάτων.

τρόποι-για-να-κάνετε-το-παιδί-ανεξάρτητο-

Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει ελεύθερο παιχνίδι από την ηλικία του 1 έτους. Αρχικά, ξεκινήστε με μερικά λεπτά παιχνιδιού μόνοι σας στο δωμάτιό του και σιγά-σιγά αυξήστε το χρόνο.

Στα 3-4 χρονών, όταν ξυπνούν νωρίς το πρωί, μάθετε τους να παίζουν για λίγο μόνα τους αντί να τρέχουν να σας ξυπνήσουν. Με τον καιρό, το παιδί σας θα απολαύσει αυτή τη δραστηριότητα και μπορεί να συνεχίσει να την κάνει.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πώς να διδάξετε στο παιδί σας ελεύθερο παιχνίδι, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μπορείτε να ξεκινήσετε φέρνοντάς τα στην κουζίνα μαζί σας ενώ ετοιμάζετε το δείπνο.

Δείτε ακόμα Το έφηβο παιδί μου δεν μου λέει τίποτα για την ζωή του και ανησυχώ

Απλώς δώστε τους ένα μπολ και μερικά κουτάλια με τα οποία μπορούν να παίξουν ανακατεύοντας πράγματα και άλλα. Εάν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, μπορείτε να τους δώσετε ένα υγιεινό σνακ. Το ελεύθερο παιχνίδι ενισχύει την φαντασία, την αυτοπεποίθηση και μαθαίνει στο παιδί περισσότερα πράγματα για το πως λειτουργεί το σώμα του.

All photos via: brightiside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το την ψυχολογία του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close