Άνοιγμα σχολείων 2025: Τι ώρα είναι ο αγιασμός σε Νηπιαγωγεία Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια

Άνοιγμα σχολείων 2025: Τι ώρα είναι ο αγιασμός σε Νηπιαγωγεία Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2025 – Ημερομηνία και ώρα αγιασμού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Το άνοιγμα των σχολείων είναι προ των πυλών και όλοι οι μαθητές προετοιμάζονται ψυχολογικά για την επάνοδο τους στα θρανία. Ποια είναι η επίσημη ημέρα έναρξης τους και τι ώρα ξεκινά ο αγιασμός σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια;

Η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων πλησιάζει και χιλιάδες μαθητές από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια επιστρέφουν σύντομα στις τάξεις τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2025 η σχολική χρονιά ξεκινά επίσημα στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και ο καθιερωμένος αγιασμός. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την έναρξη.

Τι ώρα ξεκινάει ο αγιασμός στα σχολεία φέτος

Στις 08:15 χτυπά το πρώτο κουδούνι για τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλη σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ξεκινήσουν λίγο αργότερα. Για την ακριβή ώρα του αγιασμού οι γονείς θα ενημερωθούν από τα σχολεία μέσω email στις αρχές Σεπτεμβρίου..

Πότε και γιατί καθιερώθηκε ο αγιασμός στα σχολεία;

Ο αγιασμός, κατά το ξεκίνημα των μαθημάτων, στα σχολεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους και μετά, συνδέεται με την ευαισθησία των Ελλήνων ως προς τα θέματα της πίστης, των αξιών και του νοήματος της ζωής, που έχουν άμεση αναφορά στο Θεό.

αγιασμός-σε-σχολείο

Τελούνταν ο σχολικός αγιασμός και κατά τους χρόνους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς και στα σχολεία, που λειτουργούσαν κατά την Οθωμανική υποδούλωση, όπως και στα πρώτα έτη μετά την Επανάσταση του 1821, ωστόσο επίσημα καθιερώθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1830.

Τότε, τον Οκτώβριο αυτού του έτους, λειτούργησε και το πρώτο Εκκλησιαστικό Σχολείο του ελεύθερου κράτους (στον Πόρο). Την έναρξη των μαθημάτων, όπως και την τελετή του αγιασμού, την πληροφορήθηκε ο Ι. Καποδίστριας από την αναφορά του διοικητή Πόρου Γ. Γλαράκη.

Και ο ίδιος ο Κυβερνήτης έγραψε στους δασκάλους του Εκκλησιαστικού Σχολείου: «Αρχήν του θείου έργου ποιούμενοι, ως εικός, του Θεού ευχόμεθα μεθ’ υμών να ίδωμεν αξίους καρπούς των πνευματικών σας κόπων, των προσπαθειών της Κυβερνήσεως και των προσδοκιών του Έθνους».

αγιασμός-σε-σχολείο

Από την πρώτη στιγμή ο αγιασμός στα σχολεία συνδέθηκε με την επίκληση και παράκληση του Θεού, ώστε να ευλογηθεί το έργο των μαθητών και να είναι καρποφόρο και ελπιδοφόρο. Όχι μόνο με την έννοια της καταξίωσης μέσω των γνώσεων, αλλά και με την έννοια, κυρίως αυτής, της καλλιέργειας και διαμόρφωσης ηθικής προσωπικότητας και ενάρετου χαρακτήρα και της ζήσης των χριστιανικών αρετών.

Tις αρχές του 20ού αιώνα, ο αγιασμός έγινε πιο οργανωμένος, με τη συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού και των γονέων, προάγοντας την κοινοτική αλληλεγγύη. Με την πάροδο του χρόνου, οι τελετές αγιασμού προσαρμόστηκαν, αλλά η σημασία τους παραμένει αμετάβλητη: η ευλογία των μαθητών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είναι μια όμορφη ευκαιρία να ανανεώσουμε τις προσδοκίες μας και να θέσουμε από κοινού τους στόχους μας για τη νέα προσπάθεια που ξεκινά.

Σχετικά άρθρα

Σχολική λίστα 2025: Τί περιλαμβάνει για κάθε τάξη από Α΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού