Back to school-ήπια προσαρμογή-πρώτη μέρα-στον-παιδικό σταθμό-

Back to school 2023: Το παιδί πάει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό; Η ήπια προσαρμογή του είναι υψίστης σημασίας και ψυχολόγος συμβουλεύει πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό.

Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτοι σχολείο για τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα. Είναι ένα μέρος όπου το παιδί από τα 3 του χρόνια, μπορεί να μάθει να κοινωνικοποιείται, να συνεργάζεται, να κάνει φίλους αλλά και να μαθαίνει να ζωγραφίζει, να γράφει ή να μετράει.

Μέχρι τα 2μιση έτη δεν είναι ανάγκη να στείλεις το παιδί στον παιδικό σταθμό εκτός αν δεν έχεις άλλη επιλογή. Αλλά από τα 3 του χρόνια και μετά, μόνο καλό μπορεί να του κάνει σε όλους τους τομείς! Αν λοιπόν φέτος το παιδί θα πάει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Δείτε ακόμα Back to school 2023: 7 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς τώρα που τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο

Για ένα παιδί που για πρώτη φορά στη ζωή του θα χρειαστεί να αποχωριστεί τη μαμά και τον μπαμπά, αυτό μπορεί να είναι πολύ ψυχοφθόρο. Μπορεί να έχεις κλάματα, φωνές, να σου λέει ότι σ’ αγαπάει και να μην το αφήσεις μόνο του.

Η προσαρμογή του λοιπόν πρέπει να γίνει ήπια και αυτό γίνεται με την άριστη συνεργασία γονιού και εκπαιδευτικού. Η ψυχολόγος Αντιγόνη Συμεωνίδου συμβουλεύει τους γονείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην ήπια προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Διαβάστε παρακάτω:

Kαι έρχεται η πρώτη φορά που θα πάει ο μικρός άνθρωπος στον παιδικό σταθμό. Ένας χώρος με μικρούς ανθρώπους, μεγάλους ανθρώπους, χρώματα, ήχους και πολλά πολλά ερεθίσματα για τα μάτια, τα αυτιά, την αίσθηση και την αντίληψη του νηπίου.

Back to school-ήπια προσαρμογή-πρώτη μέρα-στον-παιδικό σταθμό-

Photo via: mothersblog.gr

Η προσαρμογή χρειάζεται να είναι Ήπια.

Προσαρμογή: Μια μετάβαση που σημαίνει μια καινούργια αρχή. Για τους ενήλικες μια μεταβατική περίοδος είναι μια περίοδος αποχαιρετισμού σε μια γνώριμη συνθήκη. Μια συνθήκη στην οποία “μπήκαμε”, βιώσαμε και την κάναμε δικιά μας με συναισθήματα αλλά και μέσα από γνωστικές διαδικασίες.

Χρησιμοποιήσαμε το νου μας, τα συναισθήματα μας και τους αμυντικούς μηχανισμούς μας για να Υπάρχουμε και να επιβιώσουμε στον κύκλο της για να αναδυθεί ένα καινούργιο κομμάτι της οντότητας μας που θα πλαισιώσει ολόκληρη την ύπαρξη μας μέσα στην Καινούργια Συνθήκη.

Back to school-ήπια προσαρμογή-πρώτη μέρα-στον-παιδικό σταθμό-

Photo via: mama365.gr

Για τα νήπια είναι διαφορετικό. Το καινούργιο μπορεί να γίνει όμορφο και χαρούμενο αν η προσαρμογή του νηπίου είναι Ήπια.
Ήπιο: Κάθε τι που το χρώμα του είναι πιο απαλό, λιγότερο εκφοβιστικό, δεν προκαλεί άγχος και δίνει χρόνο στο νήπιο να “καθίσει’ μέσα στα ερεθίσματα που του προκαλεί η αλλαγή στη ζωή του.

Δείτε ακόμα Back to school 2023 : Το μυαλό των παιδιών αλλάζει ολοκληρωτικά όταν πάνε πρώτη φορά στο Δημοτικό

Γιατί ο παιδικός σταθμός είναι μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή του μικρού ανθρώπου. Αλλάζει η καθημερινή του συνήθεια, εισχωρούν καινούργιες μορφές ( άνθρωποι) στον καινούργιο χώρο ( παιδικός σταθμός) που θα περάσει χρόνο από τη ζωή του και αναδύονται άγνωστες για το ίδιο πτυχές της ύπαρξης του.

Να αποχωριστεί τον πρώτο “κύκλο” συναισθημάτων ( γονείς) αλλά να έρθει και σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδάκια και με τη μορφή της δασκάλας που θα πλαισιώσουν τον καινούργιο κύκλο ζωής του. Σύγκρουση αλλά και ανάγκη.

Η ήπια προσαρμογή απαλύνει, δίνει χρόνο και δίνει την ευκαιρία στην ύπαρξη του μικρού ανθρώπου να πορευτεί ήπια με το άγνωστο και να συνυπάρξει χωρίς άγχος με την σύγκρουση του και να κάνει δικό του το Καινούργιο.

Δείτε ακόμα Back to school 2023: Τί θα γινόταν αν υπήρχε η ψυχική υγεία σαν μάθημα;

Το καινούργιο όταν δεν έχει χρώμα απειλής φέρνει δημιουργία που για τα “μάτια” του νηπίου είναι η Επιθυμία του να σταθεροποιηθεί στην αλλαγή στην ζωή του. H δημιουργία είναι το Βίωμα στην καινούργια του αρχή που θα του φέρει Σχέσεις.

Back to school-ήπια προσαρμογή-πρώτη μέρα-στον-παιδικό σταθμό-

Photo via: infokids.gr

Σχέση με το πρόσωπο αναφοράς που είναι η δασκάλα αλλά και σχέσεις με τους υπόλοιπους μικρούς ανθρώπους που θα μοιραστεί καθημερινά στιγμές, συναισθήματα, συνύπαρξη στο κοινό τους παιχνίδι. Αυτός είναι ο καινούργιος του κόσμος.

Aντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close