Τα σχολεία ξεκινούν σε λίγες μέρες και αυτό το άρθρο θα μας δείξει όσα πρέπει να πει μία μαμά σε ένα πρωτάκι και πως θα το βοηθήσει να συνηθίσει το καινούριο σχολείο και πρόγραμμα.
Η Α’ Δημοτικού είναι μία δύσκολη περίοδος για κάθε παιδί. Από το χαλαρό παιχνίδι στο νηπιαγωγείο, βρίσκεται ξαφνικά σε μία σχολική αίθουσα με βιβλία, θρανία και δασκάλους. Πολλές φορές έχει να αντιμετωπίσει ακόμη και καινούριους συμμαθητές που πρέπει να βρει έναν τρόπο να τους πλησιάσει.
Επίσης ξεκινούν τα πρώτα διαβάσματα. Οπότε το παιδί καλείται να μάθει Γλώσσα και Μαθηματικά. Πολλά είναι τα παιδιά που αγχώνονται, που δεν θέλουν να πάνε σχολείο, που δεν διαβάζουν ή που δυσκολεύονται να κάνουν νέους φίλους. Τί μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς; Διαβάστε παρακάτω:
Τρόποι να προετοιμάσουμε τα Πρωτάκια πριν ξεκινήσουν τα σχολεία
Τα σχολεία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οπότε οι γονείς έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μπουν σε ένα πρόγραμμα. Αυτό που δυσκολεύει τα περισσότερα Πρωτάκια, είναι ότι ξαφνικά καλούνται να υπακούσουν σε συγκεκριμένους κανόνες.
Φυσικά αυτό ως ένα βαθμό ισχύει και στο νηπιαγωγείο, αλλά οι κανόνες αφορούν μόνο το μάζεμα των παιχνιδιών και τον σεβασμό τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους συμμαθητές. Στο Δημοτικό οι κανόνες γίνονται περισσότεροι και φαντάζουν πιο αυστηροί στο μυαλό των παιδιών.
Photo via: protothema.gr
Σαν γονείς λοιπόν θα πρέπει από τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε θέσει κανόνες στο σπίτι και να λέμε στο παιδί γιατί πρέπει να τους τηρεί. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία λοιπόν προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να υπακούει αρχικά στους κανόνες του σπιτιού, όπως για παράδειγμα μάζεψε τα παιχνίδια σου ή μπορείς να παίξεις μέχρι την τάδε ώρα.
Back to school 2024: Η πολύτιμη συμβουλή του δάσκαλου Μάριου Μάζαρη για τη νέα σχολική χρονιά
Επίσης θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί προτού πάει στο Δημοτικό μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί στα πολύ βασικά όπως είναι το να φάει, να πιει, να ντυθεί, να πάει τουαλέτα μόνο του.
Γι’ αυτό και δεν είναι κακό λίγο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία να αφήνετε το παιδί να επιλέγει τα ρούχα του και να τα φοράει ή να μην του προσφέρετε τόσο έντονη βοήθεια στη τουαλέτα. Σαν γονείς θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί για το σχολείο.
Με ειλικρίνεια και με σεβασμό στις ανησυχίες του, μπορείτε να του εξηγήσετε τι θα ισχύει από εδώ και πέρα αλλά και να μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας διασκεδαστικές εμπειρίες από το σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ένα θεατρικό παιχνίδι με εσάς δασκάλα ή δάσκαλο και το παιδί μαθητή θα βοηθήσει τα αγγελούδια μας να μπουν στο κλίμα.
Back to school 2024: O τακτικός ιατρικός έλεγχος που θα πρέπει να γίνει στα παιδιά
Και θα τα διασκεδάσει κιόλας. Ενώ μπορείτε να βάλετε το παιδί να παίξει τον ρόλο του δάσκαλου για να ταυτιστεί περισσότερο και με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού ως προς την ησυχία και τον σεβασμό. Το παιδί θα πρέπει να διαλέξει μόνο του τις τσάντες και τα σχολικά είδη.
Με αυτόν τον τρόπο θα ευχαριστηθεί περισσότερο τη διαδικασία. Σαν γονείς οφείλεται να του συμπεριφέρεστε σαν ένα ώριμο παιδάκι που είναι έτοιμο να ζήσει τη νέα εμπειρία! Φυσικά θα πρέπει να του μιλήσετε για την καθημερινότητα του σχολείου και να του δώσετε τις απαραίτητες συμβουλές για σχετικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.
Photo via: ethnos.gr
Για παράδειγμα “αν σε πειράξει κάποιο παιδάκι, πες το αμέσως στη δασκάλα σου. Αν πονέσει η κοιλιά σου ζήτα τουαλέτα κι αν δεν περάσει πάρε με τηλέφωνο από το γραφείο του διευθυντή” κλπ. Δεν είναι κακό επίσης το παιδί να μπει λίγο στο κλίμα από πριν ξεκινήσουν τα σχολεία σχετικά με το διάβασμα.
Back to school 2024: Το παιδί θα θυμηθεί όσα ξέχασε στις διακοπές μέσα από την ψυχαγωγία
Μπορείτε πχ να το βάζετε να γράφει μικρές λεξούλες ή να μετράει μέχρι εκεί που μπορεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαυροπίνακες, ή πίνακες με μαγνήτη που όλα τα παιδιά έχουν, ακόμη και την τεχνολογία, έτσι ώστε το παιδί να ξέρει πέντε βασικά πράγματα από πριν. Για παράδειγμα να μετράει μέχρι το 10 και να λέει την ΑΒ μέχρι το Τ.
Υπάρχουν και παιχνίδια που μπορούν να αναπτύξουν στο παιδί τη μαθηματική σκέψη. Για παράδειγμα το παιχνίδι με την ταμειακή ή να μοιράσετε μπισκότα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σαν γονείς θα πρέπει κάθε φορά να ρωτάτε το παιδί πως ήταν η μέρα του κι αν έχει την ανάγκη να μοιραστεί κάτι μαζί σας.
Γενικότερα σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται όλα πολύ καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Οπότε μη διστάσετε να παίζετε θεατρικά παιχνίδια για να του διδάξετε κάτι ή για να αντιληφθεί μία γνώση που δεν κατάλαβε καλά στο σχολείο ή ακόμη και για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
Κανόνες που πρέπει να θέσουν οι γονείς
Για αρχή θα πρέπει να μπει ένα πρόγραμμα όσων αφορά τον ύπνο του παιδιού. Καλό θα είναι να υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα που θα κοιμάται και μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάει, έτσι ώστε μέχρι να ξεκινήσουν τα σχολεία το παιδί να έχει συνηθίσει ήδη στο πρωινό ξύπνημα. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι σταθερό.
Επίσης μετά το μάθημα μία μεσημεριανή σιέστα θα βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει και δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε. Στην Α’ Δημοτικού το διάβασμα δεν πρέπει να μην αφήνει στο παιδί το χρονικό περιθώριο να παίξει.
Είναι σε μία ηλικία που μαθαίνουν πολλά περισσότερα μέσω από το παιχνίδι. Οπότε αν το διάβασμα του παιδιού ξεπερνάει τη μία ώρα, θα πρέπει να μιλήσετε με την δασκάλα ή τον δάσκαλο για να δείτε τι συμβαίνει.
Άνοιγμα Σχολείων: Τρόποι να βοηθήσετε το παιδί να επιστρέψει στην πρωινή του ρουτίνα πριν χτυπήσει το κουδούνι
Και οι γονείς θα πρέπει να είναι τυπικοί στο πρόγραμμα του σχολείου. Για παράδειγμα θα πρέπει τα παιδιά να είναι στο σχολείο πριν το πρώτο κουδούνι. Οπότε αν θέλετε το παιδί να σεβαστεί το πρόγραμμα και να το συνηθίσει θα πρέπει κι εσείς να ξεκινάτε από το σπίτι την ώρα που πρέπει.
Γενικότερα οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν θετική φρασεολογία όταν θέλουν να θέσουν όρια στα παιδιά ή να τους δώσουν να καταλάβουν μερικά πράγματα. Για παράδειγμα “θα παίξουμε αφού διαβάσεις” και όχι “αν δεν διαβάσεις δε θα παίξουμε”.
Το πρόγραμμα που θα βάλουν οι γονείς πρέπει να είναι σε συνεργασία με το παιδί, να είναι μια συμφωνία. Μια ωραία ιδέα είναι να ανοίξουν ένα ρολόι και να βάλουν χρωματιστά χαρτόνια και ανάμεσα στο 1-2 να βάλουν κίτρινο που να αντιστοιχεί στο φαγητό, 2-3 κόκκινο δηλαδή διάβασμα, το πράσινο με την δραστηριότητα τους. Έτσι τα παιδάκια να συνδυάζουν το χρώμα με τη δραστηριότητα τους.
Άνοιγμα σχολείων 2024: Τι ώρα ξεκινά ο αγιασμός σε Νηπιαγωγεία Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια
Σημαντικό επίσης είναι τα παιδάκια να μην συνοδεύονται μέχρι την τάξη όσο κι αν επιμένουν. Ο κηδεμόνας θα πρέπει να μένει μέχρι την αυλή και το ίδιο το παιδί να μεταφέρει μόνο του την τσάντα του. Έτσι θα μάθει να αναπτύξει υπευθυνότητα και να είναι υπεύθυνο για τα δικά του πράγματα.
Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο σχολείο και τσακωθεί το παιδί με κάποιον συμμαθητή του, τότε οι γονείς πρέπει να το συζητήσουν μαζί του, αλλά δεν πρέπει να παρέμβουν στα προβλήματα του. Θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να λύσει μόνο του τα προβλήματα του.
Οι γονείς στο σπίτι θα ήταν καλό να ρωτούν το παιδί αν έχει κάποιο μήνυμα από τη δασκάλα του κάποια σημείωση. Και οι δύο γονείς είναι σωστό να αφιερώνουν χρόνο να ρωτάνε το παιδάκι τους πως πέρασε στο σχολείο και γενικά πως πέρασε τη μέρα του.
Back to school 2024: Τρόποι να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών κατά την επιστροφή τους στα σχολεία
Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες, να ξεκινούν από κάτι συγκεκριμένο και να πάνε σιγά σιγά στο γενικό. Μια γενική ερώτηση συνήθως δεν φέρνει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν μόνα τους να φροντίζουν την τσάντα τους. Δεν αποτελεί σωστή τακτική η συνήθεια πολλών γονιών να φροντίζουν οι ίδιοι για την ετοιμασία της τσάντας την τακτοποίηση των βιβλίων. Η βοήθεια στη μελέτη θα πρέπει να γίνεται με διακριτικό τρόπο και γενικά να έχει την έννοια της συμπαράστασης προς το παιδί.
Σημαντικό είναι να πούμε στους γονείς ότι όλα τα παιδιά δεν μαθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό ούτε προσαρμόζονται αμέσως στις απαιτήσεις που έχει το σχολείο και ειδικά η μάθηση. Οι γονείς να είναι σταθεροί με τις απαιτήσεις τους προς το παιδί, αλλά να μην γίνουν υπερβολικά απαιτητικοί και να σέβονται τις δικές τους δυνατότητες. Το κάθε παιδί είναι ένα άτομο ξεχωριστό γι’ αυτό να μην συγκρίνουν το παιδάκι με άλλα παιδιά ή με μεγαλύτερα αδέλφια.
Back to School 2024: Τρόποι να προστατεύσετε στα παιδιά σας από τον σχολικό εκφοβισμό
Πρέπει να επιδιώκεται συνεργασία γονέων – σχολείου, γι’ αυτό στις ώρες επικοινωνίας οι γονείς να πηγαίνουν να μιλούν με τις/τους δασκάλες/ους και να ξέρουν τι συμβαίνει. Αυτό παρακινεί τα παιδιά να βελτιώσουν την επίδοση και την συμπεριφορά τους.
Οι κανόνες που πρέπει να έχει στο μυαλό του το παιδί πριν το άνοιγμα των σχολείων
Μπορείτε να γράψετε αυτούς τους κανόνες κάπου στο δωμάτιό του για να τους θυμάται. Οι κανόνες είναι οι εξής:
Να ακολουθώ τους κανόνες της τάξης. Να σέβομαι τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές μου. Να ακούει με προσοχή αυτά που του λένε. Να είναι συνεπής με τα μαθήματά του. Να διαβάζει σε χώρο που έχει ησυχία και όχι πολλά ερεθίσματα. Να τρώει πρόγευμα και να πηγαίνει στο σχολείο διαβασμένο.
Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς
Θα πρέπει να ακούν το παιδί τους με προσοχή, να το ρωτούν καθημερινά πως ήταν η μέρα του, να ενισχύουν την προσπάθειά του, να μην κάνουμε εμείς τα μαθήματα του, αντί γι’ αυτό. Επίσης να τηρούμε εμείς οι ίδιοι τους κανόνες που θέσαμε σε σχολείο και σπίτι με συνέπεια.
Photo via: protothema.gr
Να ενημερώνουμε το σχολείο για οτιδήποτε επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά του παιδιού. Και τέλος να ενημερώνομαι συχνά από τους εκπαιδευτικούς για τον χαρακτήρα του παιδιού στη τάξη και με τους φίλους του αλλά και για τις σχολικές του επιδόσεις.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος