Γονείς προσοχή! Σε έξαρση η λοιμώδης μονοπυρήνωση .Πως μεταδίδεται,τι προκαλεί και πως θεραπεύεται

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση(νόσος φίλιου)  έγραψε στο paidiatroς.com ο κύριος Αδαμος Χατζηπαναγής,παιδίατρος

Τι προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση; 
Ιός Epstein-Barr (EBV). Ο ιός αυτός ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο κυτταρομελαοϊός (CMV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει περίπου τα ίδια συμπτώματα με τον ιό Epstein-Barr. Ο ιός μεταδίδεται από τα σάλια των ανθρώπων που πάσχουν, γι` αυτό και πήρε το όνομα “Αρρώστια του φιλιού”.

Πώς παρουσιάζεται η λοιμώδης μονοπυρήνωσης;
Οι άρρωστοι με λοιμώδη μονοπυρήνωση παραπονιούνται ότι αισθάνονται έντονα κουρασμένοι. Παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη και γενικευμένη αδυναμία. Άλλα κύρια συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
• Πυρετός.
• Πονόλαιμος.
• Οι λεμφαδένες ιδιαίτερα στο λαιμό είναι έντονα διογκωμένοι.
• Πόνο στους μύες.
• Διόγκωση του σπλήνα, ένα όργανο που βρίσκεται αριστερά μέσα στην κοιλιά.
Η διόγκωση των αμυγδαλών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και το παιδί σας να αρχίσει να ροχαλίζει. Αν ο γιατρός χορηγήσει στο παιδί σας amoxicillin ή ampicillin, τότε μπορεί να παρουσιάσει εξάνθημα ιδιαίτερα στον κορμό. Επίσης στη λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορεί να επηρεαστεί το συκώτι και ο άρρωστος να παρουσιάσει ελαφρό ίκτερο. Ένα παιδί με λοιμώδη μονοπυρήνωση δεν είναι απαραίτητο να έχει όλα τα πιο πάνω συμπτώματα. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά η εικόνα δεν είναι τόσο τυπική και μπορεί να παρουσιάζουν μόνο πυρετό και αδιαθεσία. Στα μεγαλύτερα παιδιά η εικόνα είναι περισσότερο τυπική.

Ποιες οι επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης; 
Από το αίμα.
• Ελάττωση των λευκών ή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
• Αιμολυτική αναιμία (Καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
• Καταστολή του μυελού στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Παράλυση Bell. Παραλύει το προσωπικό νεύρο με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του προσώπου.
Μυοκαρδίτιδα. Προσβολή της καρδιάς από τον ιό.
Μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
Σύνδρομο Guillain-Barre. Παραλύουν οι μύες από τα κάτω άκρα προς τα πάνω.

Χρόνος επώασης
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένας άνθρωπος, που ήρθε σε επαφή με τον ιό, είναι περίπου 10-60 μέρες. Στα παιδιά είναι συνήθως 7-14 μέρες.

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης για μήνες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει το παιδί να είναι απομονωμένο για αυτό το διάστημα. Ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης μεταδίδεται με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Αυτά τα σταγονίδια, με το βήχα και το φτάρνισμα εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα και μπορεί να τα πάρει ένας άλλος άνθρωπος.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Ο πυρετός διαρκεί συνήθως 1-2 βδομάδες, ενώ η διόγκωση των λεμφαδένων και του σπλήνα λίγο περισσότερο. Η κακουχία και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσει γι` αρκετές βδομάδες ακόμα και μήνες.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από τη λοιμώδη μονοπυρήνωση;
Όχι δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος είναι να αποφεύγετε την επαφή με τα σάλια ανθρώπων που ξέρετε ότι πάσχουν από λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης είναι η ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού. Ο μικροβιολόγος μπορεί να δει στο μικροσκόπιο την μορφολογία των λευκών αιμοσφαιρίων και να μας πει με σχετική ασφάλεια αν το παιδί μπορεί να πάσχει από λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Υπάρχει θεραπεία;
• Χορηγείτε αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού.
• Δε χρειάζεται αντιβίωση.
• Αν η απόφραξη στο λαιμό είναι μεγάλη τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κορτιζόνη.
• Να πίνουν μπόλικα υγρά για να μην αφυδατωθούν από το ψηλό πυρετό.
• Να ξεκουράζονται όσο είναι δυνατό.
• Για ένα μήνα τουλάχιστο θα πρέπει να αποφεύγουν τις αθλοπαιδιές, γιατί ο διογκωμένος σπλήνας εύκολα μπορεί να πάθει ρήξη.

Close