Συμβουλές για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά

Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η επιτυχία – ή η αποτυχία – στο σχολείο ξεκινάει απο το σπίτι. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την κακή ακαδημαϊκή επίδοση με παράγοντες όπως έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή, παχυσαρκία, και έλλειψη υποστήριξης από τους γονείς. Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας πηγαίνει στο σχολείο του  με τα καλύτερα δυνατά θεμέλια;

Ακολουθήστε αυτές τις 10 συμβουλές και παρακολουθήστε το παιδί σας να γίνετε αστέρι στο σχολείο!

1.Επιβάλετε Υγιεινές Συνήθειες.
Δεν μπορεί κάποιος να εκτελέσει καλά τη δουλειά του αν δεν νιώθει καλά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση στο  σχολείο, βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί υγιεινές συνήθειες στο σπίτι. Επιλέξτε  την ώρα που θα κοιμηθεί κάθε βράδυ ετσι ώστε να προλαβαίνει να ξεκουραστει, και φτιάξτε του ένα υγιεινό πρωινό  κάθε πρωί. Ενθαρρύνετε την άσκηση, και περιορίστε την ποσότητα του χρόνου που δαπανά στο να παρακολουθεί τηλεόραση, στο να παίζει βίντεο-παιγνίδια , στο να ακούει μουσική, ή στο να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή .

2.Επιμείνετε σε μια “Αυτοματοποιημένη Διαδικασία” (Ρουτίνα).
Τα περισσότερα παιδιά ευδοκιμούν όταν υπάρχουν συνθήκες δομής )και συνεπώς ανταποκρίνονται καλά σε “αυτοματοποιημένες διαδικασίες” που τα βοηθούν να οργανώσουν τις ημέρες τους.  Οι “αυτοματοποιημένες διαδικασίες”  μπορεί να διαφέρουν στις οικογένειες, αλλά το πιο σημαντικό  είναι να γίνονται με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα έτσι ώστε το παιδί να γνωρίζει τι να περιμένει.

3.Δημιουργήστε ενα “Σημείο συγκέντρωσης”.
Τα παιδιά είναι σημαντικό να έχουν ένα μοναδικό μέρος που θα βάζουν τις σχολικές σάκες, τα πανωφόρια , τα παπούτσια, τα τάπερ για το κολατσιό φαγητά, και σχολικές εργασίες κάθε μέρα.  Αυτό το  μέρος μπορεί να είναι μια κρεμάστρα ή μια γωνιά κοντά στην εξώπορτα. Όπως και να το ονομάσετε, βρείτε ένα μέρος όπου το παιδί σας να μπορεί να φυλάει τα αντικείμενα που χρειάζεται για το σχολείο κάθε μέρα και κρατήστε το παιδί σας οργανωμένο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε αμέσως που να βρείτε το κάθε τι στη διάρκεια της πρωινής βιασύνης.

4.Ορίστε Χώρο.
Στο σχολείο το παιδί σας έχει ένα θρανίο ή ένα τραπέζι όπου εργάζεται. Υπάρχει άφθονο φως, άφθονα υλικά, και επαρκής χώρος για εργασία.  θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να του παρέχετε εναν παρόμοιο χώρο για την κατ’ οίκον σχολική εργασία. Ένας ορισμένος για αυτόν τον σκοπό χώρος ,κάνει πιο εύκολο και πιο ευχάριστο για τα παιδιά το να ολοκληρώσουν στο σπίτι τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί. Ένα μικρό έπιπλο-γραφείο είναι εξαιρετική ιδέα.

5.Διαβάστε, Πάλι και Πάλι.
Λέγεται συχνά ότι τα παιδιά δαπανούν τα πρώτα χρόνια μαθαίνοντας να διαβάζουν, και το υπόλοιπο της ζωής τους διαβάζοντας για να μαθαίνουν. Ο γραπτός λόγος είναι μια πύλη εισόδου σε όλα τα είδη της μάθησης, και όσο περισσότερο διαβάζετε  στο παιδί σας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνει ένας ικανότατος και ενθουσιώδης αναγνώστης. Προσπαθήστε να κάθεστε κάτω με το παιδί σας για να διαβάζετε λιγάκι κάθε μέρα, δώστε του άφθονες ευκαιρίες να σας διαβάζει δυνατά επίσης, και πάνω από όλα φροντίστε να περνάτε καλά με αυτήν τη διαδικασία. Ενώ η σημασία της ανάγνωσης με το παιδί σας είναι πολύ μεγάλη, από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει να του προκαλεί άγχος.

6.Έξυπνη εκπαίδευση στο σπίτι
Το παιδί σας μπορεί να έχει περάσει ήδη την ηλικία των προσχολικών ετών, αλλά η εκπαίδευση στο σπίτι συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής μαθησιακής εμπειρίας. «Η στάση μερικών γονιών τα τελευταία χρόνια είναι ότι είναι στο χέρι του σχολείου και των δασκάλων να κάνουν και να λύσουν τα πάντα, ότι από το σχολείο και τους δασκάλους και μόνο εξαρτάται να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ότι είναι υγιή και ασφαλή» λέει η γιατρός Barbara Frankowski, μέλος του Συμβουλίου Σχολικής Υγείας της A.A.P. «Είναι ορισμένα και ως ένα σημείο μόνο τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι. Οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώνουν τη δουλειά του σχολείου με καλή υποστήριξη στο σπίτι». Αναζητήστε λοιπόν τρόπους για να διδάσκετε το παιδί σας όλη την ημέρα. Για παράδειγμα, η μαγειρική συνδυάζει στοιχεία μαθηματικών και επιστήμης. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που φτιάχνετε βραδινό φαγητό σαν μια ευκαιρία για να διαβάσετε μαζί και να ακολουθήσετε οδηγίες, για να συζητήσετε για κλάσματα, για να κάνετε υποθέσεις (π.χ. “Τι θα συμβεί όταν θα χτυπήσω τα ασπράδια των αυγών;”), και να εξετάσετε τα αποτελέσματα.

7.Ηγηθείτε.
Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να σας “τσακώσουν” να διαβάζετε. Μάθετε χωρίς βιασύνη μια νέα δεξιότητα και συζητήστε την εμπειρία σας μαζί τους. Καθίστε κάτω και πληρώστε λογαριασμούς ή κάνετε άλλη “κατ’ οίκον εργασία” ενόσω τα παιδιά σας κάνουν τη σχολική τους εργασία. Αν επιδεικνύετε ισχυρή ηθική εργασίας και αναζητείτε συνεχώς για τον εαυτό σας ευκαιρίες για μάθηση, τα παιδιά σας θα αρχίσουν να διαμορφώνουν την ίδια συμπεριφορά στη δική τους ζωή.

8.Συζητήστε Συχνά.
Γνωρίζετε πώς νιώθει το παιδί σας  για την τάξη του, τη δασκάλα (ή δάσκαλο) του, και για τους συμμαθητές του;  Αν όχι, ρωτήστε το. Συζητήστε μαζί του για το τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει στο σχολείο. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα άγχη του, τον ενθουσιασμό του, ή τις απογοητεύσεις του κάθε μέρα, και συνεχίσετε να το υποστηρίζετε και να το ενθαρρύνετε επαινώντας τα επιτεύγματα και τις προσπάθειές του.

9.Δείξτε Ενδιαφέρον.
Μη περιορίζετε την υποστήριξή σας στο παιδί σας. Κάντε το για τους δασκάλους του επίσης. Συναντήστε τους δασκάλους και κρατήστε μαζί τους  τακτική επαφή μέσω τηλεφώνου ή email έτσι ώστε να μπορείτε να συζητήστε οποιεσδήποτε ανησυχίες όταν εμφανιστούν. Αυτή η τακτική όχι μόνο θα ανοίξει δρόμους ώστε να μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, αλλά επίσης θα κάνει τους δασκάλους να νιώσουν πιο άνετα να σας καλέσουν αν έχουν ανησυχίες για το παιδί σας.

10.Περιμένετε την Επιτυχία.
Ο πιο σημαντικός ίσως τρόπος για να μπορέσετε να υποστηρίξετε τις προσπάθειες του παιδιού σας στο σχολείο είναι να περιμένετε, να προσδοκάτε ότι θα επιτύχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείτε από το παιδί να είναι ο καλύτερος μαθητής ή ο καλύτερος αθλητής ή ο καλύτερος καλλιτέχνης. Αντιθέτως, κάντε του γνωστό ότι περιμένετε από αυτό να δώσει τον “καλύτερο εαυτό” του έτσι ώστε να είναι υπερήφανο γι’ αυτά που μπορεί να κατορθώσει. Αν κάνετε σαφή αυτήν την προσδοκία σας και παρέχετε στο σπίτι ένα περιβάλλον που προωθεί τη μάθηση, τότε το παιδί σας θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο καλύτερος μαθητής που μπορεί.

Close