Check up για μαθητές

Τα παιδιά χρειάζονται ιατρικό έλεγχο σε κάθε φάση της ανάπτυξης τους.

H έναρξη του σχολικού έτους αποτελούσε ανέκαθεν μια πολύ καλή ευκαιρία για προληπτικό έλεγχο, τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτός αποτελεί προαπαιτούμενο για την εγγραφή ή την παρακολούθηση του παιδιού στο σχολείο.

Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) είναι δικαιολογητικό εγγραφής στο νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και αναγκαίο πιστοποιητικό για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και σε αθλητικές εκδηλώσεις του σχολείου. Ειδικά για την εγγραφή του παιδιού στο νηπιαγωγείο και την Α’ τάξη του Δημοτικού εκτός από την παιδιατρική εξέταση, απαιτείται να δοθούν και τα πιστοποιητικά οδοντιατρικής, καρδιολογικής και οφθαλμολογικής εξέτασης.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, πρέπει να γίνονται ετήσιες επισκέψεις για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, του ύψους, της ακοής και για την ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού. Αν έχει πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος δεν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για τον παιδικό σταθμό. Βασικό εργαλείο του τσεκ απ σε αυτή την ηλικία και στις επόμενες ηλικιακές φάσεις του παιδιού είναι το βιβλιάριο υγείας. Μέσω αυτού θα ελεγχθεί αν και πως υλοποιείται το πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού σύμφωνα και με όσα ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αν υπάρχουν πχ καθυστερημένες δόσεις εμβολίων ή δόσεις που δεν έχουν γίνει, και κυρίως αυτά της ηπατίτιδας Β και της μηνιγγίτιδας. Δεν πρέπει επίσης να παραλείπεται και το τεστ μαντού, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν φυματίωση.

Η επίσκεψη στον παιδίατρο
Η προληπτική επίσκεψη στον παιδίατρο για μια συνολική κλινική εξέταση είναι αναγκαία σε ετήσια βάση. Ο γιατρός θα μετρήσει το βάρος, το ύψος, τον δείκτη μάζας σώματος και θα συγκρίνει τα δεδομένα που αφορούν το παιδί με εκεινα που αφορούν την ηλικία του όπως προκύπτουν από τις καμπύλες – πρότυπα του βιβλιαρίου υγείας. Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις στον παιδικό πληθυσμό αλλά και ότι ενοχοποιείται για την πρώιμη εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη και για καρδιαγγειακά προβλήματα, η επικέντρωση στον Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, παιδιά με αυξημένο βάρος ή με οικογενειακό ιστορικό θετικό σε χοληστερίνη πρέπει να υποβάλλονται και σε έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.

Το τσεκ απ του παιδιού περιλαμβάνει και τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Σε παιδιά άνω των 3 ετών η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται κάθε χρόνο και να αξιολογείται σύμφωνα με τους πίνακες των φυσιολογικών τιμών με βάση την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού. Η αρτηριακή πίεση σε ένα παιδί είναι φυσιολογική όταν η τιμή της διαστολικής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι κάτω από την 90η εκατοστιαία θέση.

Ο έλεγχος για ανωμαλίες του σκελετού και του μυϊκού συστήματος είναι επίσης βασικό κομμάτι της εξέτασης ιδίως στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Η κακή στάση του σώματος στο θρανίο ή η πολύωρη παρακολούθηση της οθόνης της τηλεόρασης ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή αφήνουν συχνά το αποτύπωμά τους στο μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού. Ο γιατρός θα αναζητήσει για τυχόν προβλήματα όπως η κύφωση, η σκολίωση, τα πέλματα, μυοσκελετικές ανωμαλίες κλπ.

Αναγκαίος είναι ο έλεγχος για καρδιακά φυσήματα. Τις περισσότερες φορές τα καρδιακά φυσήματα δεν αποτελούν προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και αναφέρονται σαν «αθώο φύσημα». Παρόλα αυτά όλα όταν εντοπιστούν πρέπει να οδηγούν σε παιδο-καρδιολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το παιδί σε υπερηχογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εξέταση ώστε να έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά μαθητές γυμνασίου και λυκείου καλό είναι να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Εάν μάλιστα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς, ο έλεγχος του θυρεοειδούς και στα αντισώματα του θυρεοειδούς είναι απαραίτητος.

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο
Επειδή πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά από τους γονείς η το περιβάλλον, παρά μόνο όταν αρχίσουν το σχολείο, ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε πολύ μικρότερες ηλικίες έχει τεράστια αξία. Για τα πρωτάκια του Δημοτικού είναι προφανώς απαραίτητα. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος του παιδιού περιλαμβάνει τον έλεγχο για αχρωματοψία /δυσχρωματοψία, για διαθλαστικές ανωμαλίες όπως είναι η μυωπία , η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός αλλά και την εξακρίβωση τυχόν αμβλυωπίας, που είναι πιο γνωστή ως «τεμπέλικο μάτι». Ο ειδικός θα ελέγξει τη συνεργασία των δύο ματιών στην αντίληψη των οπτικών ερεθισμάτων για να διαγνώσει τυχόν πρόβλημα στραβισμού. Επίσης, στο πλαίσιο του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου θα εξετάσει τη στερεοσκοπική όραση του παιδιού, δηλαδή την οπτική ικανότητα διαχωρισμού του βάθους.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο
Αναγκαίος είναι και ο έλεγχος από τον οδοντίατρο. Εάν δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αυτή είναι η ευκαιρία για να υποβληθεί το παιδί σε έναν λεπτομερή έλεγχο για να προληφθεί η τερηδόνα, να γίνει φθορίωση και να τεθεί από τον ειδικό το πλαίσιο φροντίδας των δοντιών του παιδιού. Στην ηλικία των 9 με 10 ετών ο οδοντίατρος θα κρίνει εάν το παιδί χρειάζεται να παραπεμφθεί σε ορθοδοντικό.

protothema.gr

Close