Δερματοπάθειες στη παιδική ηλικία που μιμούνται την εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας

Συχνά τα παιδιά σε μικρή ηλικία αλλά και τα βρέφη παρουσιάζουν διάφορα δερματικά προβλήματα που μας προβληματίζουν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Μπορεί να είναι μία απλή αλλεργία μπορεί να είναι και κάτι πιο σοβαρό που να χρειάζεται διερεύνηση.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο σημαντικές δερματοπάθειες στα παιδιά και πως να τις ξεχωρίζετε ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται.

Ο Αλέξης Αλεξόπουλος MD, MRCPCH, Παιδίατρος – Παιδοδερματολόγος, εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Δερματολογία στο Νοσοκομείο “Great Ormond St Hospital For Sick Children” του Λονδίνου, εξηγεί στο Υγείαonline.gr , ποιες είναι οι δερματοπάθειες που παρατηρούνται στα παιδιά και μιμούνται την εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας.

Η ατοπική δερματίτιδα (AΔ) είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες του δέρματος που επηρεάζει συχνά τα βρέφη και τα παιδιά. Η ΑΔ χαρακτηρίζεται από κνησμό, ερύθημα, σκλήρυνση του δέρματος κατά τόπους και απολέπιση, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι επίσης σημεία και συμπτώματα πολλών άλλων δερματοπαθειών που μπορούν να μιμούνται, να συνυπάρχουν ή να επιπλέκουν την κλασσική εικόνα της ΑΔ.

Αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος, λοιμώξεις, παρασιτώσεις, κακοήθειες, γενετικές διαταραχές, διαταραχές ανοσοανεπάρκειας, διατροφικές διαταραχές, αντιδράσεις μοσχεύματος έναντι ξενιστή, και φαρμακευτικά εξανθήματα. Η εξοικείωση του κλινικού ιατρού με το φάσμα των ασθενειών αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση και βέλτιστη θεραπεία τους. Παρακάτω θα αναφερθούν ορισμένα από αυτά τα νοσήματα που η κλινική τους εικόνα θυμίζει ΑΔ και μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό ποικίλης έντασης.

Η Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (ΣΔ) είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που συνηθέστερα εντοπίζεται σε περιοχές όπως το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και του προσώπου που είναι πλούσιες σε σμήγμα. Η έναρξη της σχετίζεται με την παραγωγή σμήγματος λόγω ορμονών και παρατηρείται συνηθέστερα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και αργότερα πάλι στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

Η ΣΔ διακρίνεται από την έλλειψη εκδορών, συνοδεύεται από ανησυχία και μπορεί να συνυπάρχει με ΑΔ. Στα βρέφη, τυπικά περιλαμβάνει το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την οπίσθια ωτική, αυχενική, μασχαλιαία περιοχή και τις βουβωνικές πτυχώσεις.

Δείτε ακόμη:Αγγειίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο-Ποια τα «αθώα» συμπτώματα και η θεραπεία της;

Επίσης, η ψωρίαση που μπορεί να επηρεάσει τους ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας αρκετά συχνά απαντάται στην παιδική ηλικία. Η κοινή ψωρίαση, ή ψωρίαση κατά πλάκας, είναι η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης και χαρακτηρίζεται από εμμένουσες ερυθηματώδεις πλάκες με ασημί-λευκό, προσκολλημένο λέπι ιδιαίτερα στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων (αγκώνες ή γόνατα).

Ωστόσο, άλλες εκδηλώσεις της δεν είναι ασυνήθιστες και περιλαμβάνουν την σταγονοειδή μορφή, την ανάστροφη, την παλαμοπελματιαία, την φλυκταινώδη και την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

Στα βρέφη και τα παιδιά, η ψωρίαση μπορεί να διαγνωσθεί λανθασμένα ως ΑΔ, επειδή η απολέπιση είναι συχνά λιγότερο έντονη και η κατανομή των βλαβών μπορεί να περιλαμβάνει το πρόσωπο. Σε αντίθεση με την AΔ των βρεφών, η ψωρίαση συχνά απαντάται στην περιοχή της πάνας. Το θετικό οικογενειακό ιστορικό χρησιμοποιείται συχνά ως επιβοηθητικό στοιχείο για τη διάγνωση. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υποδιαγιγνώσκεται.

Δερματοπάθειες στη παιδική ηλικία που μιμούνται την εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας

H νομισματοειδής δερματίτιδα (ΝΔ) χαρακτηρίζεται από στρογγυλές ή οβάλ δερματικές βλάβες, που μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται και από φαγούρα. Οι βλάβες είναι συνήθως ασύμμετρα κατανεμημένες στα άκρα, σπάνια στο πρόσωπο, αλλά το εξάνθημα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή. Σε αντίθεση με την ΑΔ, η ΝΔ είναι ασυνήθιστη πριν από την ηλικία 5.

Η αιτία της ΝΔ είναι άγνωστη, αλλά επειδή πολλές περιπτώσεις συνδέονται με εντοπισμένους μικροτραυματισμούς (π.χ., τσίμπημα εντόμου, ξύσιμο), ορισμένοι θεωρούν αυτήν την κατάσταση να είναι μια μορφή της ψωρίασης.

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ΑΔΕ) είναι μια πολύ συχνή μορφή της δερματίτιδας της παιδικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από δερματικό ερύθημα, οίδημα και κνησμό. Η (ΑΔΕ) μπορεί να είναι οξεία, χρόνια, επίμονη ή υποτροπιάζουσα και κατηγοριοποιείται είτε ως ερεθιστική είτε ως αλλεργική, αλλά και οι δύο τύποι μπορούν να συνυπάρχουν. Η Αλλεργική μορφή είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας επιβραδυνόμενου τύπου, με έναρξη μετά από αρκετές ώρες έως ημέρες μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Η Ερεθιστική μορφή είναι μια πιο γρήγορη αντίδραση λόγω τραυματισμού του φραγμού του δέρματος και απαντάται συχνά περιστοματικά και στην γεννητική περιοχή με συχνά έντονο κνησμό.

Δείτε επίσης Έχετε αυξημένο στρες; Δείτε 5 δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει

Η Ψώρα είναι μια αλλεργική αντίδραση στα αυγά και περιττώματα του θηλυκού scabei Sarcoptes. Η αντίδραση χαρακτηρίζεται από μικρές, ερυθρές βλατιδοφυσαλιδώδεις δερματικές αλλοιώσεις. Στα βρέφη, πιο συχνά απαντάται στις παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν μια έντονη αίσθηση κνησμού που είναι ιδιαίτερα έντονη τη νύχτα. Η παρουσία της σταδιακής έναρξης της φαγούρας, η έλλειψη της ξηροδερμίας και η εύρεση ανάλογης συμπτωματολογίας και σε άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας βοηθάει στη διάγνωση.

Παρά το γεγονός ότι διάφορες δερματοπάθειες αναφέρθηκαν παραπάνω που μπορεί να μοιάζουν στην κλινική τους εκδήλωση με την ΑΔ, ωστόσο η συχνότητα εκδήλωσης τους είναι μικρότερη από αυτή της ΑΔ. Η ηλικία έναρξης, η παρουσία ξηροδερμίας και ο κνησμός, η κατανομή των αλλοιώσεων και τα συνοδευτικά συμπτώματα είναι κλειδί για την επιτυχή διάγνωση. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι φλεγμονώδεις και αλλεργικές παθήσεις του δέρματος μπορούν να συνυπάρξουν με την ΑΔ και μπορεί να περιπλέξουν τη διάγνωση της ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύονται από έντονο κνησμό.

Αλέξης Αλεξόπουλος MD, MRCPCH,
Παιδίατρος – Παιδοδερματολόγος
Εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Δερματολογία στο
“Great Ormond St. Hospital For Sick Children” Λονδίνο
www.child-derma.gr

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close