μην-λες-δικαιολογίες-στο-παιδί-όταν-δεν-θες-να-παίξεις-μαζί-του-

Δεν θες να παίξεις με το παιδί σου; Πες του τον πραγματικό λόγο και όχι χαζές δικαιολογίες. Ένα κείμενο για τις δικαιολογίες των γονιών.

Οι γονείς συχνά βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες όταν το παιδί θέλει να παίξουν μαζί του και όχι μόνο. Μερικές φορές βρίσκουν δικαιολογίες γιατί νιώθουν άσχημα να αποκαλύψουν τον πραγματικό λόγο. Άλλες φορές θεωρούν ότι ένα παιδί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τον πραγματικό λόγο.

Επίσης οι γονείς βρίσκουν δικαιολογίες όχι μόνο στο παιχνίδι με τα παιδιά τους αλλά και σε άλλες καταστάσεις της καθημερινότητας. Όμως οι παιδοψυχολόγοι τα τελευταία χρόνια συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ακόμη και για θέματα που αφορούν τα οικονομικά του σπιτιού οφείλουν να γνωρίζουν.

Δείτε ακόμα Το παιδί έχει φόβο με την θάλασσα; Κόλπα για να τον ξεπεράσει

Σίγουρα όχι με τον τρόπο που γνωρίζει ένας μεγάλος. Όμως ένα παιδί όσο μικρό κι αν είναι, είναι σωστό να ξέρει ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα, ότι τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός και ότι οι γονείς έχουν και αυτοί την ανάγκη να περνούν λίγο χρόνο μόνοι τους.

Κάθε φορά λοιπόν που εσύ βρίσκεις μία ευκαιρία να χαλαρώσεις αλλά το παιδί σου σε πιέζει να παίξεις μαζί του, πες του την αλήθεια. Πες του ότι έχεις διάθεση να χαλαρώσεις για λίγο μόνη ή μόνος και όταν νιώσεις έτοιμη ή έτοιμος θα έρθεις. Το παιδί οφείλει να γνωρίζει.

Ένα κείμενο το οποίο το βρήκαμε στην σελίδα στο facebook Family Sleep Consulting & Workshops Συμβουλευτικές υπηρεσίες ύπνου, εξηγεί ακριβώς αυτό. Δεν χρειάζεται να εφευρίσκουμε δικαιολογίες και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για αισθήματα και ανάγκες που είναι και ανθρώπινες και λογικές. Διαβάστε παρακάτω: 

Δεν θες να παίξεις με το παιδί σου; Πες του τον πραγματικό λόγο και όχι χαζές δικαιολογίες

“Είμαι στην παραλία. Στη διπλανή ξαπλώστρα μία μαμά με το 3χρονο παιδάκι της. Το παιδί έχει ένα κουβαδάκι και το γεμίζει άμμο και πέτρες. “Μαμά, θέλεις να βάζεις κι εσύ τις πέτρες μέσα;” ρωτάει το παιδί.
“Α! όχι, όχι! Πονάει το χέρι μου.”, απαντά η μαμά.

Και σκέφτομαι: Γιατί δεν του λέει αυτό ακριβώς που θέλει; Είναι προφανές ότι ο πόνος του χεριού (του ενός χεριού) δεν είναι αυτό που την εμποδίζει να βάζει πέτρες στο κουβαδάκι. Θέλει για λίγο την ησυχία της, θέλει απλά να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα.

μην-λες-δικαιολογίες-στο-παιδί-όταν-δεν-θες-να-παίξεις-μαζί-του-

Photo via: bovary.gr

Θέλει να ξεκουραστεί. Δεν θέλει να παίξει με το παιδί της ή δεν θέλει τώρα, αυτή τη στιγμή. Είναι τόσο απαράδεκτα όλα αυτά ώστε να μην τα επικοινωνήσει; Εκείνη πιθανόν αισθάνεται τύψεις κι έτσι χρησιμοποιεί μια δικαιολογία.

Δείτε ακόμα Παιδιά χωρισμένων γονιών: Τα παιδιά από 7-14 ετών αποκτούν τα περισσότερα τραύματα

Τι ζήτησε το παιδί: να παίξει η μαμά μαζί του. Τι απάντησε στην ουσία η μαμά: δεν θέλω να παίξω μαζί σου, αλλά φοβάμαι να σου το πω, δεν ξέρω αν είναι σωστό να σου το αρνούμαι, σου λέω ψέματα για να το αποφύγω.

Τι άκουσε το παιδί: η μαμά δεν θέλει να παίξει μαζί μου αλλά δεν μου το λέει. Χρησιμοποιεί μια δικαιολογία για να με αποφύγει. Μάλλον δεν είναι σωστό που δεν θέλει να παίξει μαζί μου.

μην-λες-δικαιολογίες-στο-παιδί-όταν-δεν-θες-να-παίξεις-μαζί-του-

Photo via: psycologynow.gr

 

Το παιδί δεν αντέδρασε στην άρνηση της μαμάς και συνέχισε να παίζει αμέριμνο. Δεν θα μου φαινόταν ωστόσο διόλου παράξενο, μια άλλη μέρα, όταν η μαμά του ζητήσει π.χ. να πλύνει τα δόντια του κι εκείνο θα είναι κουρασμένο, απασχολημένο με κάτι άλλο, νυσταγμένο…να της απαντήσει: “Α, όχι, όχι! Πονάει το χέρι μου”.

Δείτε ακόμα Μην αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται μαζί σας από μικρά: Η απάντηση

Εννοείται ότι κατανοώ απόλυτα την κατάσταση της μαμάς – η οποία αργότερα μου είπε “τι ωραία, εσείς απολαμβάνετε το μπάνιο σας” -Πόση κούραση κρύβει αυτό το σχόλιο! Και φυσικά δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα από ένα περιστατικό και μόνο. Δεν είναι η πρόθεσή μου να κρίνω τη μαμά.

Θέλω μόνο να σας ενθαρρύνω να λέτε την αλήθεια σας στα παιδιά σας, γιατί ούτως ή άλλως την αισθάνονται. Αλλά και να επιτρέπετε αν όχι να διεκδικείτε στιγμές ανάπαυσης για τον εαυτό σας. Οι μαμάδες δεν χρειάζεται να είναι μάρτυρες.

μην-λες-δικαιολογίες-στο-παιδί-όταν-δεν-θες-να-παίξεις-μαζί-του-

Photo via: psycologynow.gr

“Δεν θέλω να παίξω μαζί σου τώρα γιατί χρειάζομαι να ξεκουραστώ και θέλω να απολαύσω τον ήλιο. Μπορούμε να παίξουμε μαζί μετά το βραδινό μας”.”

•κείμενο από τη σελίδα Μοντεσσόρι στο Σπίτι (ευχαριστούμε)

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το την ψυχολογία του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close