Δείτε από τι κινδυνεύουν τα παιδιά όταν παίρνουν παυσίπονα για ψύλλου πήδημα

Τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες. Πολλά παιδιά φαίνεται ότι κάνουν κατάχρηση στα παυσίπονα γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγείας τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι περίπου το 1/4 των παιδιών και των εφήβων με χρόνια κεφαλαλγία κάνει κατάχρηση μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

Ποιο όμως είναι το όριο που ξεχωρίζει την “κατάχρηση”, από τη φυσιολογική λήψη; Η κατάχρηση παυσίπονων, ορίζεται όταν λαμβάνουμε περισσότερες από 3 δόσεις παυσίπονων, την εβδομάδα, για χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων.

Πιθανότερο είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα γιατί πιστεύουν ότι θα ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους τους. Εξάλλου, αν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους κάποιο φάρμακο όταν έχουν πονοκέφαλο, γιατί να μην κάνουν το ίδιο μόνα τους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην κάνουν τα παιδιά κατάχρηση αυτών τωνφαρμάκων λένε οι ειδικοί:

– Ορισμένα παυσίπονα περιέχουν ασπιρίνη, η οποία είναι επικίνδυνο ναπροκαλέσει στα παιδιά κάτω των 19 ετών, το σύνδρομο Reye’s, μίαπιθανώς θανατηφόρα νόσο.

– Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, ηπατικέςδιαταραχές και αιμορραγία του στομάχου ή του εντέρου.

– Τέλος, τα παυσίπονα, υπάρχει πιθανότητα να μετατρέψουν τονπεριστασιακό πονοκέφαλο σε καθημερινό.

Σύμφωνα με έρευνα για το πόσο συχνά τα παιδιά και οι έφηβοι με χρόνιο πονοκέφαλο λαμβάνουν παυσίπονα σε 680 άτομα, 6-18 ετών, 22% έκανε κατάχρηση, συχνότερα δε τα κορίτσια με χρόνια κεφαλαλγία τάσης ή τάσης-ημικρανία.

Περίπου ένα στα επτά παιδιά είπε ότι λάμβανε τα φάρμακα χωρίς να το αναφέρει στους γονείς του. Ένα στα πέντε παιδιά ανέφερε ότι είχε καθημερινούς πονοκεφάλους, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήταν κορίτσια και μαθητές με υψηλούς βαθμούς στο σχολείο.

Προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά από τις συνέπειες της κατάχρησης των παυσίπονων, συνιστάται στους γονείς των παιδιών που πάσχουν από χρόνια κεφαλαλγία να παρακολουθούν τι λαμβάνουν τα παιδιά τους για την αντιμετώπισή της. Αν δουν ότι χρησιμοποιούν φάρμακα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Δείτε εδώ γιατί δεν πρέπει να δίνετε ενναλάξ τα παυσίπονα στα παιδια!

iatropedia.gr

Close