Εγκαύματα στα μάτια: πιο επιρρεπή τα παιδιά στην ηλικία του ενός έτους

Σε όλο και περισσότερα μωρά δημιουργούνται μόνιμες βλάβες στα μάτια από χημικές ουσίες, από οτι σε άλλους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα αποτελούν έκπληξη; Παλαιότερα πίστευαν ότι οι νέοι ενήλικες που εργάζονται ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο βλάβης των ματιών, λόγω του περιβάλλοντος που εργάζονταν. Αλλά τα παιδάκια που βρίσκονται στο πρώτο έτος έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε εγκαύματα στα μάτια από οτι άλλα άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των 24 ετών, τα οποία έχουν το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου βλάβης των ματιών μεταξύ των ενηλίκων. Αυτοί που βρίσκονται στην ηλικία του πρώτου έτους, είναι 13 φορές πιο πιθανό να πάθουν βλάβη από οτι ένα παιδί 7 ετών.

Η νέα μελέτη, που καθοδηγήθηκε από τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg   ανέλυσαν δεδομένα του 2010-2013 από δείγματα όλης της επικρατείας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Τα δεδομένα περιλάμβαναν περίπου 30 εκατομμύρια ετήσιες επισκέψεις στα επείγοντα, σε περισσότερα από 900 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν περισσότερες από 144.000 επισκέψεις στα επείγοντα που σχετίζονταν με χημικά εγκαύματα στα μάτια.

Δείτε ακόμη:Αυτή η μικρή λεπτομέρεια μπορεί να σώσει την ζωή του παιδιού σας.Όλοι πρέπει να το μάθετε!

Οι γιατροί λένε ότι αυτά είναι από τα χειρότερα είδη τραυματισμού των ματιών. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα αλκαλικό τραύμα, για παράδειγμα, στο μάτι, τόσο περισσότερη ζημιά κάνει και οι εσωτερικές δομές του ματιού μπορεί συχνά να ζημιωθούν ανεπανόρθωτα.

Τα περισσότερα μωρά και τα μικρά παιδιά υποφέρουν από βλάβες στα μάτια από είδη καθαρισμού οικιακής χρήσης, τα οποία διατηρούνται κάτω από το νεροχύτη ή σε ένα μικρό ντουλάπι. Τα μπουκάλια με σπρέι είναι ο μεγάλος ένοχος εδώ, καθώς τα μικρά είναι πολύ εύκολο να τα χειριστούν. Οι τραυματισμοί αυτοί συνήθως συμβαίνουν σε σπίτια, φτωχών οικογενειών και πιο συχνά στου Νότου.

Δείτε ακόμη: Οι βασικές πρώτες βοήθειες που Όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν

“Αυτοί είναι τρομεροί τραυματισμοί; εμφανίζονται πιο συχνά στα μικρότερα παιδιά και μπορούν άνετα να προληφθούν », δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης R. Sterling Haring σε μια δήλωση που έκανε. “Αυτά τα παιδιά δεν ασχολούνται με τις χημικές ουσίες στην εργασία. Τραυματίστηκαν σε μεγάλο βαθμό επειδή  χημικές ουσίες όπως αυτές που υπάρχουν στα οικιακά καθαριστικά  δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά. ”

Το καλό με αυτό είναι όμως οτι μπορεί να διορθωθεί. Αγοράστε μια απλή κλειδαριά  για τα είδη καθαρισμού του ντουλαπιού σας. Ή βάλτε τα σε ένα ψηλό ράφι. Μάθετε τα παιδιά σας να μένουν μακριά από αυτές τις χημικές ουσίες από τη στιγμή που είναι σε θέση να καταλάβουν. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά, σχεδιάζοντας φιάλες σπρέι που κλειδώνουν αυτόματα αφού χρησιμοποιηθούν.

Δείτε ακόμη: 5 σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την ασφάλεια του παιδιού σας

“Τα χημικά εγκαύματα των ματιών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Haring. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι στρατηγικές πρόληψης ειδικά για την ηλικία πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να κρατήσουν ασφαλείς όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών  από αυτούς τους καταστροφικούς τραυματισμούς.”

Πηγή:health

photo credit: pinterest

Close