Είναι μια ερώτηση που κάνουν συχνά οι γονείς και μάλιστα οι απόψεις των παιδιάτρων ποικίλλουν και προσθέτουν μεγαλύτερο μπέρδεμα.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς λοιπόν όταν εμβολιάζονται τα παιδιά; Κάνει να τους δίνουν αντιπυρετικά και ντεπόν, ή επηρεάζει τη δραστικότητα των αντισωμάτων και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;
Απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα δίνει ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος και ενημερώνει τους γονείς για τη σωστή χρήση των φαρμάκων μέσα από στοχευμένες παρατηρήσεις.
Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερώτηση των γονέων εάν πρέπει “προληπτικά” να δώσουμε depon όταν ένα παιδί κάνει ένα εμβόλιο.
Δείτε επίσης Προσοχή στη συντήρηση εμβολίων ο παιδίατρος προειδοποιεί πως μπορεί να χαλάσει ένα εμβόλιο
Με δυο κουβέντες :
📍 Σύμφωνα με την μεγάλη μελέτη των Primula και συνεργατών (2009), φαίνεται ότι η προληπτική χορήγηση παρακεταμόλης μετά από τον εμβολιασμό μπορεί στην πραγματικότητα ΝΑ ΕΛΑΤΤΩΣΕΙ τον τελικό τίτλο των αντισωμάτων από το εμβόλιο.
📍 Η ίδια ομάδα με νέα ανακοίνωση (2013) επεσήμανε ότι σε ορισμένα εμβόλια, όπως αυτό του πνευμονιοκόκκου , μολονότι η αντισωματική απάντηση υστερούσε ποσοτικά, εντούτοις μπορούσε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα καλή ανοσολογική μνήμη.
📍 Μόνη εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο του οροτύπου Β. Εκεί η προληπτική χορήγηση παρακεταμόλης για το πρώτο 24ωρο φαίνεται ότι “προφυλάσσει” από την εμφάνιση πυρετού χωρίς να επηρεάζει με τα όσα μέχρι σήμερα ξέρουμε τον τελικό τίτλο των αντισωμάτων.
Με βάση τα παραπάνω στις θέσεις ομοφωνίας του Immunization Advisory Centre (2018) αναφέρονται τα εξής :
🎯 ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ η προληπτική χορήγηση αντιπυρετικού μετά τον εμβολιασμό στα παιδιά.
🎯 Η παρακεταμόλη (Depon) φαίνεται ότι είναι περισσότερο αποτελεσματική στην διαχείριση του πυρετού και του πόνου που μπορεί να προκύψει από τον εμβολιασμό σε σύγκριση με την ιμπουπροφαίνη (Algofren)
Δείτε ακόμη Τα επτά SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού
🎯 Κατά την χορήγηση του εμβολίου έναντι της μηνιγγίτιδος Β, συστήνεται η προληπτική χορήγηση παρακεταμόλης αμέσως μετά τον εμβολιασμό και σε 3 ακόλουθες δόσεις με απόσταση 6 ωρών μεταξύ τους. Η οδηγία αυτή ισχύει ΜΟΝΟ για τα βρέφη που εμβολιάζονται με Bexsero, καθώς τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών φαίνεται να μην παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης πυρετού.
Αυτά τα ολίγα διευκρινιστικά.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος