Οι περισσότεροι γονείς από μας σίγουρα δεν έχουμε ενημερωθεί για τη σωστή συντήρηση των εμβολίων. Ωστόσο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία καθώς αγοράζοντάς το και χωρίς να το διατηρήσουμε σωστά υπάρχει κίνδυνος να το καταστρέψουμε και μετά να το χορηγήσουμε στα παιδιά μας! Ας διαβάσουμε λοιπόν παρακάτω τις συμβουλες που μας δίνει ο παιδίατρος κύριος Κώστας Νταλούκας.
Δείτε επίσης: Έτσι δεν θα κολλήσουμε γρίπη
Τα εμβόλια ιδανικά συντηρούνται στους 2-8 βαθμούς Κελσίου.
Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα εμβόλια κινδυνεύουν να καταστραφούν από την ψύξη και όχι τόσο από την ζέστη.
Μην μεταφέρετε τα εμβόλια ανάμεσα και σε επαφή με δύο παγοκύστες ιδιαίτερα τώρα τον Χειμώνα. Αν παγώσουν καταστρέφονται ΑΜΕΣΑ και δεν έχει νόημα να γίνουν όταν ξεπαγώσουν.
Το γράφω για να επιστήσω την προσοχή των γονιών, των φαρμακοποιών αλλά και των παιδιάτρων.
Μεταφέρετε τα εμβόλια από το φαρμακείο ή από το σπίτι σας στο ιατρείο του παιδιάτρου για να τα κάνει στο παιδί σας με μια παγοκύστη τύπου ζελέ και τυλίξτε για ασφάλεια το κουτί με το εμβόλιο με ένα πλαστικό συσκευασίας (αυτό με τις φούσκες) ώστε να αποφύγετε να έρθει σε απ ευθείας επαφή η παγοκύστη με το εμβόλιο.
Δείτε επίσης: Ίωση. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει
Στο ψυγείο του σπιτιού σας μπορείτε να το κρατήσετε στην συντήρηση, σε μεσαίο ράφι, μέχρι έρθει η ημέρα που θα το πάτε στον παιδίατρο. Τώρα τον Χειμώνα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε παγοκύστη εφ όσον σε ένα διάστημα μισής ή μιας ώρας το μεταφέρετε στο ψυγείο του σπιτιού σας ή στο ιατρείο του παιδιάτρου.
Ακόμα όμως και το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30 βαθμούς Κελσίου τα περισσότερα από τα εμβόλια αντέχουν να τα μεταφέρετε χωρίς παγοκύστη, με την προυπόθεση να τα πάτε στο ιατρείο και να γίνουν άμεσα.
Στην φωτογραφία φαίνεται εμβόλιο που μου έφεραν για να κάνω στο παιδί τους, και που μετέφεραν ανάμεσα σε δύο παγοκύστες με αποτέλεσμα να παγώσει και να αχρηστευτεί. Το λευκό μέρος στο πανω μέρος της σύριγγας είναι το παγωμένο εμβόλιο.
Μία άλλη μητέρα μου έφερε να κάνω για τα δύο παιδιά της δύο εμβόλια Bexsero (105 ευρώ το ένα) τα οποία διαπίστωσα μόλις τα είδα ότι είχαν γίνει πάγος. Τα πετάξαμε και στην ουσία πετάξαμε τα 210 ευρώ που είχε δώσει για να τα αγοράσει!!!
Δείτε επίσης: Γρίπη ή κρυολόγημα; Αυτές είναι οι 9 διαφορές στα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Οι φαρμακοποιοί πρέπει να το γνωρίζουν και να ενημερώνουν αυτούς που αγοράζουν εμβόλια για τον σωστό τρόπο μεταφοράς. Εμείς οι παιδίατροι πριν κάνουμε το εμβόλιο οφείλουμε να κάνουμε μια επισκόπιση του περιεχομένου όχι μόνο για το αν έχει παγώσει αλλά και για την καθαρότητα της ουσίας που περιέχεται, όπως και για την ημερομηνία λήξης του εμβολίου. Δεν είναι ανύπαρκτες οι φορές που έχουν πωληθεί εμβόλια με περασμένη ημερομηνία λήξης.
ΔΕΝ μεταφέρουμε λοιπόν εμβόλια σε πλήρη επαφή ανάμεσα σε 2 παγοκύστες πιασμένες με λαστιχάκι !!! γιατί θα παγώσουν και θα καταστραφούν αμέσως!!!
Από την προσωπική ανάρτηση του παιδιάτρου κύριου Κώστας Νταλούκας
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Ζώδια : Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Αστυνομικός της Βουλής: Η ψυχιατρική εξέταση της συζύγου του
- Χριστουγεννιάτικος κορμός με λευκή σοκολάτα και BAILEY’S
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος