ενίσχυση-λεπτής-κινητικότητας-παιχνίδια-και-ασκήσεις-

Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας: παιχνίδια και ασκήσεις. Μερικές ασκήσεις και παιχνίδια για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία με την λεπτή τους κινητικότητα.

Η λεπτή κινητικότητα είναι μία δεξιότητα που όλοι οι άνθρωποι έχουν και ξεκινάει να αναπτύσσεται στην προσχολική ηλικία. Όταν μιλάμε για λεπτή κινητικότητα μιλάμε την ικανότητα του ανθρώπου να κρατάει το μολύβι και να γράφει με αυτό, να κολλάει μικρά αντικείμενα, να κόβει και γενικότερα ασκήσεις που αφορούν λεπτούς χειρισμούς.

Λεπτή κινητικότητα είναι ο συντονισμός των μικρών μυών στα χέρια και τα δάχτυλα. Παρόλα αυτά μερικά παιδιά δυσκολεύονται όσων αφορά την λεπτή κινητικότητα. Γι’ αυτό και οι παιδαγωγοί σε συνδυασμό με τους γονείς, πραγματοποιούν μαζί με τα παιδιά ασκήσεις και παιχνίδια που βοηθούν στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.

Δείτε ακόμα Το παιδί μου δεν κάνει καλά γράμματα: Κολπάκια για να το βοηθήσετε

Η λεπτή κινητικότητα είναι απαραίτητη σε ένα παιδί διότι δίνει τις βάσεις για να μάθει το παιδί αυτό να γράφει και να κάνει κατασκευές. Βρήκαμε για εσάς μερικές ασκήσεις και παιχνίδια που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα στο preferredtherapytoys.com και θα τις μοιραστούμε μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω: 

Παιχνίδια με πλαστελίνες για ενίσχυση λεπτής κινητικότητας

Αυτή είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα ενδυνάμωσης χεριών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους πολλούς τρόπους. Μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν γλυκά ή φρούτα ή λαχανικά με την πλαστελίνη. Μπορούν να φτιάξουν γλυκά ή φρούτα και με ειδικές φόρμες για πλαστελίνη.

ενίσχυση-λεπτής-κινητικότητας-παιχνίδια-και-ασκήσεις-

Photo via: preferredtherapytoys.com

Μπορείτε επίσης να κρύβεται χάντρες κι άλλα μικρά αντικείμενα μέσα στην πλαστελίνη και τα παιδιά να καλεστούν να τα βρουν κόβοντας την πλαστελίνη σε μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας ψαλίδι. Φυσικά αυτό το παιχνίδι προορίζεται για παιδιά άνω των 4 ετών, πάντα με την επίβλεψή σας.

ενίσχυση-λεπτής-κινητικότητας-παιχνίδια-και-ασκήσεις-

Photo via: preferredtherapytoys.com

Τέλος μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να δημιουργήσουν ζώα όπως σκυλάκι ή γατάκι. Αν είναι μικρότερα μπορούν να φτιάξουν ένα μακρόστενο φίδι και στην συνέχεια να κόβουν αυτό το φίδι σε μικρά κομμάτια για να μάθουν να χειρίζονται το ψαλίδι.

Δραστηριότητες με μανταλάκια

Μπορείτε να αγοράσετε χαρούμενα μανταλάκια από βιβλιοπωλεία και είδη παιχνιδιών και να βάλετε τα παιδιά να τοποθετούν τα μανταλάκια σε συγκεκριμένα σημεία ενός ποτηριού ή ενός χαρτονιού.

ενίσχυση-λεπτής-κινητικότητας-παιχνίδια-και-ασκήσεις-

Photo via: preferredtherapytoys.com

Επίσης μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα μανταλάκια, να σχηματίσουν λέξεις χρησιμοποιώντας μανταλάκια ή να αρχειοθετήσουν τα μανταλάκια ανάλογα το χρώμα ή το σχέδιό τους.

Δείτε ακόμα Έξυπνες & εύκολες ζωγραφιές για παιδιά με τα γράμματα της αλφαβήτα

ενίσχυση-λεπτής-κινητικότητας-παιχνίδια-και-ασκήσεις-

Photo via: preferredtherapytoys.com

Παιχνίδια και δραστηριότητες με τσιμπιδάκια για την ενίσχυση λεπτής κινητικότητας

Υπάρχουν τσιμπιδάκια σε πλαστικό σχέδιο που βοηθούν τα παιδιά να εξασκήσουν την λεπτή τους κινητικότητα. Αραδιάστε στο τραπέζι ζυμαρικά και κομμάτια βαμβάκι και πείτε στα παιδιά να πιάσουν τα ζυμαρικά με το τσιμπιδάκι τους και να τα βάλουν μέσα σε ένα δοχείο. Το ίδιο πράγμα θα καλεστούν να κάνουν και με το βαμβάκι.

Μπουκάλι ψεκασμού

Αυτό είναι ένα άλλο υπέροχο αντικείμενο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο σπίτι τους και βοηθά στην ενίσχυση του χεριού και επίσης χρησιμοποιεί την ίδια κίνηση του χεριού που χρησιμοποιείται με το ψαλίδι, οπότε είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα δεξιοτήτων πριν το ψαλίδι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ποτίζουν φυτά. Επίσης μπορείτε να γεμίσετε το μπουκάλι ψεκασμού με μπογιά και να ζητήσετε από τα παιδιά να ψεκάσουν συγκεκριμένες επιφάνειες με το χρώμα.

Για παράδειγμα σχεδιάστε μία μεγάλη καρδιά και πείτε στα παιδιά να ψεκάσουν χωρίς να βγουν έξω από τα όρια, όσο γίνεται.

Αυτοκόλλητα αφρού

Τα αυτοκόλλητα αφρού είναι αυτά τα μαλακά αυτοκόλλητα που λίγο ή πολύ τα έχετε δει. Μπορείτε λοιπόν να βάλετε τα παιδιά να κολλήσουν αυτά τα αυτοκόλλητα σε ένα τετράδιο, σε σχέδια ζωγραφικής και άλλα.

Legos/Duplos/Blocks με αντίσταση

Η χρήση μπλοκ με αντίσταση είναι εξαιρετική για την ενίσχυση των χεριών με διασκεδαστικό τρόπο! Τα legos και κάθε είδους τουβλάκι γενικότερα βοηθάει το παιδί να αναπτύξουν την λεπτή τους κινητικότητα χτίζοντας δικές τους κατασκευές.

Χειροτεχνία με υγρή κόλλα για χειροτεχνίες

Μπορείτε να αγοράσετε υγρή κόλλα για κατασκευές με χρυσόσκονη. Βάλτε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν αυτή την κόλλα για τις ζωγραφιές και τις χειροτεχνίες τους.

Όταν μπαίνουν στην διαδικασία να πιέσουν την συσκευασία για να βγει η κόλλα από μέσα και δίνουν σχέδια με αυτήν για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα εξασκούν τις λεπτές κινήσεις των χεριών τους.

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την δημιουργική απασχόληση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close