Εθνικό Απολυτήριο-τάξη-

Εθνικό Απολυτήριο: Πόσο θα μετρά ο βαθμός σε Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου για τον τελικό βαθμό (ποσοστό)

Η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα Θεμάτων θα χρησιμοποιείται και στις εξετάσεις του Γυμνασίου. Πόσο λοιπόν ο τελικός βαθμός του μαθητή από την Α' Λυκείου μέχρι και τη Γ' θα μετράει για τον τελικό βαθμό; Όλες οι πληροφορίες.

Έντονος διάλογος αλλά και αντιδράσεις έχουν προκύψει σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο και όπως είναι λογικό γονείς και μαθητές βρίσκονται σε σύγχυση με τα νέα δεδομένα και τη κατανόησή τους. Πόσο λοιπόν θα μετράει ο βαθμός σε Α, Β και Γ Λυκείου για τον τελικό βαθμό; Όλες οι πληροφορίες που οφείλεις να γνωρίζεις.

Πόσο θα μετράει ο βαθμός σε Α, Β και Γ Λυκείου για τον τελικό βαθμό;

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη η Τράπεζα Θεμάτων χρησιμοποιείται και στις εξετάσεις του Γυμνασίου. Έτσι, ο τελικός βαθμός του μαθητή από τη Α’ Λυκείου, τη Β’ Λυκείου και τη Γ’ Λυκείου θα συνυπολογίζεται με ποσόστωση ώστε να προκύψει και ο τελικός βαθμός του Εθνικού Απολυτήριου. Ένα λοιπόν από τα σενάρια που έχει διαρρεύσει είναι ότι ο βαθμός της Α’ Λυκείου θα μετρά κατά 15%, της Β’ Λυκείου κατά 35% και της Γ’ Λυκείου κατά 50%.

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά είναι μόνο μία από τις εκδοχές που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά πρακτικά την επόμενη Παρασκευή, με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, της οποίας προΐσταται ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης.

Δείτε ακόμα Τι αλλάζει σε όλα τα σχολεία τον Φεβρουάριο: Η επίσημη εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα του Εθνικού Απολυτηρίου, οι μαθητές θα συνεχίσουν να διεκδικούν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες δεν καταργούνται, μέχρι να υπάρχει ένα εναλλακτικό σύστημα, εξίσου αδιάβλητο, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη.

Ενώ ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία θα διαγωνίζονται οι μαθητές, επίσης είναι αντικείμενο διαλόγου. Προσωπική μου άποψη, είπε η Σοφία Ζαχαράκη, είναι πως πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των μαθημάτων στις Πανελλαδικές και ο όγκος της ύλης, αλλά τόνισε, όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου.

Επίσης, ένα ακόμη θέμα που πρόκειται να τεθεί προς διαβούλευση από όλους του εμπλεκόμενους φορείς είναι το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των μαθητών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν μεροληψίες. Με την επιλογή θεμάτων στις εξετάσεις από την Τράπεζα, διασφαλίζεται ένα ποσοστό αντικειμενικότητας, όμως ανοιχτό παραμένει τόσο το ποιος θα βαθμολογεί τα γραπτά των μαθητών όσο και ποιος θα αξιολογεί την «προφορική» τους επίδοση.

Σχετικά με τα γραπτά, αυτό μπορεί να γίνεται είτε με τη διόρθωση όλων των γραπτών των μαθητών από «σώμα αξιολογητών», είτε ακόμη και με δειγματοληπτική διόρθωση από το σώμα, ενώ το σύνολο θα γίνεται από τους καθηγητές κάθε σχολείου.

Σχετικά άρθρα: