Γιατί πονάνε τα πόδια ενός παιδιού όταν ψηλώνει; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πόνους ανάπτυξης!

Το θυμόμαστε από τον εαυτό μας όταν ήμασταν παιδιά πόσο πολύ πονούσαν τα πόδια μας καθώς ψηλωναμε…Και το βλέπουμε και στα παιδιά μας ενώ μεγαλώνουν, πόσο συχνά παραπονιούνται ότι πονάνε τα γόνατα τους, τα πόδια τους.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;; Τι συμβαίνει με το σώμα μας και ενώ είμαστε απόλυτα υγιείς ψηλωνοντας αντιμετωπίζουμε τέτοιο πόνο; Μάθετε παρακάτω στο άρθρο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από το θέμα.

Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί!

Το παιδί σου είναι απόλυτα υγιές. Παίζει όλη μέρα, δεν έχει συμπτώματα κάποιας αρρώστιας και όμως ξαφνικά το απόγευμα προς το βράδυ και ιδιαίτερα την ώρα που πάει να ξαπλώσει για να κοιμηθεί, παραπονιέται έντονα για πόνους στα πόδια. Αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε βράδυ και διαρκεί μία-δύο ώρες. Σε πιάνει πανικός! Μετά από την εξέταση στον παιδίατρο έχεις τη διάγνωση: είναι πόνοι της ανάπτυξης!

Παρόλο που επιστημονικά δεν υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία για να δώσουν εμπεριστατωμένα τί ακριβώς συμβαίνει, παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια, υπάρχουν χαρακτηριστικά που συνθέτουν το παζλ των πόνων της ανάπτυξης:

1.Οι πόνοι εμφανίζονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, δηλαδή μεταξύ 2 και 12 ετών. Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά εμφανίζει αυτούς τους πόνους.
2.Οι πόνοι εντοπίζονται κυρίως στα πόδια, στην περιοχή της κνήμης και συνήθως βαθιά μέσα στους μύες.
3.Εμφανίζονται ταυτόχρονα και στα δύο πόδια.
4.Οι πόνοι μπορεί να είναι πολύ έντονοι, το παιδί να κλαίει, να σταματάει τη δραστηριότητά του ή και να ξυπνάει.
5.Δεν υπάρχει εντόπιση πόνου ή πρηξίματος στις αρθρώσεις.
6.Η εξέταση από τον παιδίατρο και οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι φυσιολογικές.

Αντιμετώπιση
Οι πόνοι περνούν με αναλγητικά, μασάζ, θερμά επιθέματα. Το παιδί πρέπει να ενθαρρύνεται να μην σταματάει τη δραστηριότητά του και να το ενισχύουμε ψυχολογικά διότι έτσι κι αλλιώς είναι μία περίοδος που θα τελειώσει γρήγορα.

Close