γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται όταν τρώει. Κι όμως! Όταν το παιδί τρώει και η σάλτσα από τα μακαρόνια φτάνει μέχρι την κοιλίτσα του, είναι για…καλό! Μάθετε γιατί.

Αν μεγαλώνετε παιδιά σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως όταν ξεκινούν να τρώνε μόνα τους, γίνονται χάλια από τις σάλτσες, τα μακαρόνια, τα φασολάκια, την κρέμα ή ό,τι άλλο τους έχετε δώσει να φάνε. Βλέπετε, όταν τρώνε τα βρέφη μαζί με αυτά τρώει και το πάτωμα, και τα πόδια τους, και το καρεκλάκι, και το τραπέζι κοκ.

Οι γονείς αν και μετά κουράζονται να καθαρίζουν γελούν με αυτό και προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά να λερώνονται λιγότερο. Όχι ότι ελπίζουν σε σοβαρά αποτέλεσμα. Ξέρουν ότι αυτό θα περάσει από μόνο του. Αλλά λένε να βοηθήσουν λίγο την κατάσταση.

Δείτε ακόμα Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας: παιχνίδια και ασκήσεις

Λοιπόν δεν χρειάζεται να προσπαθείτε. Αφενός επειδή δε θα καταφέρετε και πολλά πράγματα και αφετέρου διότι όταν τα παιδιά τρώνε και λερώνονται πολύ όχι μόνο είναι φυσιολογικό αλλά τους κάνει και καλό. Δεν ξέρετε γιατί; Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται  όταν τρώει: Βοηθά τα παιδιά να γίνουν λιγότερο επιλεκτικά με το φαγητό

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Μια ομάδα ερευνητών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε ένα πείραμα με μια ομάδα 70 παιδιών, ηλικίας 2-5 ετών. Έθαψαν έναν στρατιώτη-παιχνίδι σε ένα μπολ με χυλό και ζήτησαν από τα νήπια να το σκάψουν και να το βρουν. Ρώτησαν επίσης τους γονείς σχετικά με την κανονική διατροφή των παιδιών τους.

Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που απολάμβαναν να λερώνουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια του πειράματος ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τροφική νεοφοβία – μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απροθυμία να φάνε άγνωστα πιάτα.

Μην φρικάρετε λοιπόν την επόμενη φορά που θα δείτε φαγητά αλειμμένα σε όλο το παιδί σας. Αυτό μπορεί πραγματικά να το βοηθήσει να ξεπεράσει τον φόβο να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται όταν τρώει: Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και μπορεί να το βοηθήσει να μάθει λέξεις νωρίτερα.

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κάθονταν σε παιδικά καρεκλάκια και έπαιζαν με τα γεύματά τους έμαθαν περισσότερα για τα τρόφιμα και τις μη στερεές ουσίες πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η χειρωνακτική εξερεύνηση – ή το άγγιγμα του φαγητού – ήταν κρίσιμη για να βοηθήσουν τα παιδιά να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς τα οπτικά στοιχεία έτειναν να είναι ασαφή.

Οι μικροί συμμετέχοντες μπόρεσαν επίσης να αντιστοιχίσουν ονόματα με τις ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση όταν πρόκειται για την ανάπτυξη της γλώσσας ή την εκμάθηση λέξεων.

Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται  όταν τρώει: Είναι μια μορφή αισθητηριακού παιχνιδιού και είναι επίσης καλό για τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού.

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Εκτός από τις κοιλιές τους, ο εγκέφαλός τους τροφοδοτείται και με νέες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μαθαίνουν ότι το να αφήνουν αντικείμενα να πέφτουν ή ότι τα πετούν στο έδαφος εκείνα κάνουν φασαρία ή έχουν την δυνατότητα να ανυψώνονται ή ότι το στρίμωγμα της τροφής μπορεί να αλλάξει τη μορφή της.

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Σύμφωνα με έναν ειδικό, τα μωρά οδηγούνται επίσης από την απτική τους αίσθηση ή την επιθυμία τους να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσω της αφής. Και το παιχνίδι με το φαγητό χρησιμοποιεί τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματός μας, που είναι τα δάχτυλα, τα χείλη και η γλώσσα μας.

Απλώς φανταστείτε πόσο διασκεδαστικό και συντριπτικό πρέπει να είναι για τα βρέφη να εξερευνούν τις διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες των τροφίμων – ζεστό, κρύο, κολλώδες, απαλό, σκληρό κ.λπ.

Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται  όταν τρώει: Τα παιδιά επιθυμούν εγγενώς την ανεξαρτησία, επομένως είναι εντάξει να τα αφήνουμε να ανακαλύψουν το φαγητό μόνα τους.

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων για να προσδιορίσει τα πρότυπα στη μάθηση των παιδιών. Έδωσαν ένα μηχάνημα για τους νεαρούς μαθητές τους και τους ζήτησαν να καταλάβουν πώς λειτουργεί.

Έμαθαν ότι τα παιδιά είναι σαν μικροί επιστήμονες – μελέτησαν τα δεδομένα γύρω τους και δοκίμασαν διάφορες υποθέσεις για να καθορίσουν ποια στρατηγική θα ήταν αποτελεσματική.

Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι η ενθάρρυνση του παιχνιδιού ώθησε τα παιδιά να σκεφτούν περισσότερο, σε σύγκριση με τις άμεσες οδηγίες. Οπότε, ίσως να μην είναι κακή ιδέα τελικά να τους δίνετε ελεύθερα τα γεύματά τους.

Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται  όταν τρώει: Η τακτοποίηση μετά το φαγητό μπορεί να πάρει πολύ ώρα, οπότε ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ελαχιστοποιήσετε το χάος

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Σερβίρετε finger foods. Προσπαθήστε να προτιμάτε πιο στερεά τρόφιμα που δεν είναι δύσκολο να καθαριστούν, όπως τηγανίτες ή φρούτα. Η παρασκευή μιας πιο χοντρής εκδοχής βρώμης μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες να γλιστρήσει από το κουτάλι.

Χρησιμοποιήστε ένα χαλάκι ή εφημερίδα για να πιάσετε τα κομμάτια που θα πέσουν στο πάτωμα. Επιλέξτε παιδικά καρεκλάκια κατασκευασμένα με υλικά που καθαρίζονται εύκολα.

Δείτε ακόμα Όταν γράφουν τα νήπια, στην πραγματικότητα χορεύουν στο χαρτί.

γιατί-πρέπει-να-αφήνουμε-τα-παιδιά-να-λερώνονται-όταν-τρώνε-

Χρησιμοποιήστε άλλα εργαλεία που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του χάους. Για παράδειγμα, υπάρχουν σαλιάρες σιλικόνης που διαθέτουν δυνατότητα σύλληψης φαγητού και μπολ τροφοδοσίας με βάσεις αναρρόφησης που τα εμποδίζουν να γλιστρήσουν ή να αναποδογυρίσουν.

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή και το fitness στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close