Γονείς μπουλντόζα: Τα χαρακτηριστικά τους που είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από τους γονείς ελικόπτερο

Οι γονείς ελικόπτερο είναι οι υπερπροστατευτικοί γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα και να μάθουν μέσα από τα λάθη τους. Έρχονται όμως οι γονείς μπουλντόζα που σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, τα χαρακτηριστικά τους, δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στα παιδιά από ότι οι γονείς ελικόπτερο.

Η παιδοψυχολογία και η διαπαιδαγώγηση έχουν εξελιχθεί και πλέον οι γονείς έχουν εύκολα πρόσβαση στην πληροφορία μέσα από το διαδίκτυο. Οπότε, οι νέοι γονείς σίγουρα μερικά πράγματα τα κάνουν καλύτερα από ότι οι παλιότεροι.

Φαίνεται όμως ότι όπως παλιά υπήρχαν οι βίαιοι γονείς που πίστευαν ότι με το ξύλο διαπαιδαγωγούν, σήμερα υπάρχουν οι γονείς ελικόπτερα, που δεν αφήνουν τα παιδιά να αναπνεύσουν από την υπερπροστασία τους αλλά και μία νέα γενιά γονιών που ονομάζεται μπουλντόζα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των γονιών μπουλντόζα; Διαβάστε παρακάτω:

Τα χαρακτηριστικά των γονιών μπουλντόζα

Οι γονείς μπουλντόζα είναι το ίδιο επικίνδυνα υπερπροστατευτικοί με τους γονείς ελικόπτερο. Μόνο που σε αντίθεση με τους γονείς ελικόπτερα, οι γονείς μπουλντόζα συντρίβουν συνεχώς κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί στον δρόμο των παιδιών.

Κλείνουν τα παιδιά σε μία προστατευτική φούσκα και επεμβαίνουν διαρκώς στα προβλήματα που προκύπτουν στην ζωή των παιδιών. Είναι αυτοί οι γονείς που θα μπουν μπροστά σε έναν παιδικό καυγά, που τα παιδιά υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να διαχειριστούν.

Είναι οι γονείς που πιάνουν τους δασκάλους και τους καθηγητές για να τους “μαλώσουν” που έβαλαν χαμηλό βαθμό στα παιδιά τους και που μεγαλώνοντας δεν διστάζουν να επέμβουν στην προσωπική τους ζωή και στις επιλογές τους, αν κρίνουν πως είναι επικίνδυνες για την ευτυχία του παιδιού.

Δείτε ακόμα Ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος ξεσπά: Κατηγορούν για ανωριμότητα 2 χρονών παιδιά

Οι γονείς αυτοί όπως και στην περίπτωση των γονιών ελικόπτερο, λειτουργούν έτσι εξαιτίας παιδικών τραυμάτων που βίωσαν στην παιδική τους ηλικία. Ίσως αυτοί οι γονείς να προέρχονται από οικογένειες που δεν τους προσφέραν ασφάλεια, οπότε αυτή την ασφάλεια προσπαθούν να προσφέρουν στα παιδιά στην υπερβολή της.

Όμως τέτοιες παιδαγωγικοί μέθοδοι δεν αφήνουν τα παιδιά να ανεξαρτητοποιηθούν και να καταλάβουν εκ των έσω ότι στη ζωή δεν μπορούν να έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Τα παιδιά σαν ενήλικες δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους και θέλουν συνεχώς έναν “πιο ισχυρό από αυτούς” να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Επίσης τα παιδιά, δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και σοκάρονται όταν μεγαλώνοντας διαπιστώνουν ότι σε αυτή την ζωή υπάρχει και το άγχος και η προδοσία και η αδικία. Δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα, γιατί στην παιδική τους ηλικία το έκανε η μαμά και ο μπαμπάς γι’ αυτά.

Γονείς μπουλντόζα-χαρακτηριστικά-συμβουλές-

Photo via: infokids.cy

Τί συμβουλεύουν οι παιδοψυχολόγοι να κάνουν αυτοί οι γονείς;

Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν ότι μπορεί να χάσουν, ότι πρέπει να έχουν υπομονή και να διαχειρίζονται καταστάσεις που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά.

Διαφορετικά δεν έχουν την απαραίτητη ψυχολογική σταθερότητα και δεν είναι προετοιμασμένα για την ενήλικη ζωή. Παρά τις καλές προθέσεις των γονιών τους, τα παιδιά δεν έχουν μάθει να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα και δεν παίρνουν την ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν”, εξηγούν.

Γονείς μπουλντόζα-χαρακτηριστικά-συμβουλές-

Photo via: Pinterest

Συχνά οι γονείς-μπουλντόζα δεν είχαν τη στήριξη ή την προσοχή που χρειαζόντουσαν από τους δικούς τους γονείς και κάνουν προβολή στα δικά τους παιδιά. “Η βοήθεια από ειδικούς μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής των παιδιών.

Δείτε ακόμα Σχέση γονιού – παιδιού: Πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή του στην πραγματικότητα;

Να είσαι εκεί για το παιδί σου όταν παίρνει ένα κακό βαθμό ή πέφτει από το ποδήλατο. Αλλά μην το προστατεύεις από όλα τα προβλήματα. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά και αποκτούν νέα κίνητρα. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους”, λέει η Witte-Heimböckel.

Γονείς μπουλντόζα-χαρακτηριστικά-συμβουλές-

Photo via: skai.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close