Γονείς: Τι πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας ξεκινά τώρα το Γυμνάσιο

Φέτος το παιδί σας ξεκινά το Γυμνάσιο και η χαρά μα και η αγωνία σας δεν περιγράφονται. Το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό, ενώ το παιδί σας θα έρθει αντιμέτωπο με καταστάσεις που δεν γνωρίζει και εσείς αναρωτιέστε πώς θα τα καταφέρει. Πώς θα το αντιμετωπίσουν οι καθηγητές του; Θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις καινούριες συνθήκες; Θα προσαρμοστεί εύκολα; Πώς θα μοιράζει τον χρόνο του σε δραστηριότητες και διάβασμα και άλλα πολλά.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το παιδί σας. Και εκείνο έχει πολλές ανησυχίες τις οποίες δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί, ενώ παράλληλα μπαίνει σιγά σιγά στην εφηβεία και οι αλλαγές στην ψυχολογία, το σώμα και τη ζωή του είναι πολλές.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε όσοι μεγαλώνετε παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και διανύουν το… γεμάτο προκλήσεις στάδιο της εφηβείας.

Δεν σας μισεί

Πολλοί γονείς το νομίζουν αυτό για τα έφηβα παιδιά τους, εξ’ αιτίας των συχνών ξεσπασμάτων που έχουν και της απόμακρης και «παγωμένης» συμπεριφοράς τους. Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Απλώς τα παιδιά στην εφηβεία αρχίζουν να αμφισβητούν τον γονέα τους, επειδή χτίζουν τον δικό τους ανεξάρτητο χαρακτήρα, γι’ αυτό και συμπεριφέρονται λιγάκι πιο… αδιάφορα.

 

Οι φιλίες θα είναι εξουθενωτικές

Το παιδί σας θα κάνει φίλους, με τους οποίους θα δεθεί πολύ και θα θέλει να περνά αρκετό χρόνο μαζί τους. Αυτοί οι φίλοι μπορεί να είναι μαζί του από το Δημοτικό ή να τους γνωρίσει στο νέο σχολείο, ενώ μπορεί να αλλάζουν πολύ συχνά. Όπως και να έχει, να θυμάστε ότι οι φιλίες του θα δοκιμαστούν πολύ και το μόνο που εσείς θα μπορείτε να κάνετε είναι να σταθείτε δίπλα του και να ακούτε όσα έχει να σας πει το παιδί σας…

 

Χρησιμοποιεί περισσότερα κοινωνικά δίκτυα από όσα ξέρετε

Νομίζετε ότι το Facebook και το Instagram είναι τα μόνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν σήμερα οι έφηβοι που χάνουμε τον λογαριασμό. Σημασία, όμως, δεν έχει να του απαγορεύσετε την χρήση κινητού ή ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά να γνωρίζετε πώς χρησιμοποιεί το παιδί σας τα social media και να του έχετε τονίσει ότι η χρήση αυτή δεν πρέπει να επηρεάζει την ψυχολογία του και τη ζωή του.

Ερωτήσεις για το σεξ θα υπάρξουν

Η ξαφνική αύξηση των ορμονών στην εφηβεία οδηγεί τα παιδιά σε αναζητήσεις και σκέψεις. Είναι φυσιολογικό. Εσείς αντί να προσπαθείτε να αποφύγετε τις ερωτήσεις και τις απορίες του παιδιού σας, καθίστε ήρεμα μαζί του, βάλτε στην άκρη τα άβολα συναισθήματα και συζητήστε. Είναι καλύτερο να μάθει όσα θέλει από εσάς και όχι από κάποιον άγνωστο ή το διαδίκτυο, σωστά;

Θέλει απλώς να γίνει αποδεκτό και αρεστό

Αυτό που οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να ταιριάξουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ζουν. Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να αξιολογήσουν την αξία της διαφορετικότητάς τους και προσπαθούν να μοιάσουν περισσότερο στους άλλους. Το Γυμνάσιο είναι μια περίεργη, δύσκολη αλλά πολύ ευχάριστη περίοδος για τα παιδιά, την οποία θέλουν να χαρούν και μαζί σας. Έχετε υπομονή και όλα θα πάνε καλά…

Πηγή: popsugar.com

Το διαβάσαμε στο : infokids

Close