Γρίπη: Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί τα τρία βασικά συμπτώματα και ο,τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο

Πριν λίγες μέρες μέσα από το Daddy – Cool.gr ενημερωθήκατε ότι το test για την γρίπη, αυτή την εβδομάδα θα είναι δωρεάν σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας ΕΔΩ για περαιτέρω πληροφορίες. Φαίνεται πως η γρίπη, συνεχίζει να αγχώνει τους γονείς, αφού τα βλαστάρια μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρρωσταίνουν πολύ συχνά.

Οι γονείς προσπαθούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Εμβόλια, καθαρά χέρια, ανοιχτά παράθυρα για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε κάθε μέρα, αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέρνουμε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλωστε, τα παιδιά μας δεν βρίσκονται μόνο στο σπίτι, αλλά συναντιούνται και με άλλα παιδιά στο σχολείο.

Σαν γονείς, πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε την γρίπη έγκαιρα έτσι ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα; Ποια είναι τα πιο συχνά και σίγουρα συμπτώματα τα οποία φανερώνουν ότι το παιδί μας πάσχει από γρίπη; Αυτές τις ερωτήσεις μόνο ένας παιδίατρος θα μπορούσε να τις απαντήσει με εγκυρότητα και σιγουριά.

Συγκεκριμένα, ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης δίνει απαντήσεις σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν όλους τους γονείς. Δημοσιεύοντας μια εικόνα και γράφοντας ένα πολύ λεπτομερή κείμενο, τονίζει τα τρία συμπτώματα τα οποία φανερώνουν ότι το παιδί πάσχει από γρίπη. Διαβάστε παρακάτω τη λεπτομερή ανάλυση του παιδιάτρου Κυριάκου Δουλγέρη:

ΤΕΣΤ ΓΡΙΠΗΣ

Ακούω ότι αρκετοί δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές του τεστ γρίπης στα διαγνωστικά εργαστήρια ! Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα . . . 😃

Το ερώτημα μου είναι άλλο. Εν μέσω επιδημικής έξαρσης της γρίπης, την ώρα που τα μισά παιδιά στις τάξεις απουσιάζουν λόγω γρίπης, γιατί ψάχνετε να επιβεβαιώσετε τη γρίπη εργαστηριακά ;;;

Ποια είναι τα τρία συμπτώματα που φανερώνουν γρίπη σύμφωνα με τον παιδίατρο Κυριάκο Δουλγέρη;

Η κλινική εικόνα συνήθως δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Υψηλός πυρετος για 3 έως 7 μέρες, καταβολή του παιδιού, πόνος στα οστά, έντονο άλγος στο λαιμό και ξηρός βήχας που επιμένει για πολλές μέρες. Με τους μισούς συμμαθητές και τα αδέρφια να υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα. Έχουμε υποτιμήσει τόσο την αξία και την τέχνη της κλινικής εξέτασης ;;;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά τα test για την γρίπη; 

Λοιπόν τα τεστ γρίπης (γρήγορα διαγνωστικά τεστ – rapid influenza diagnostic tests) ανιχνεύουν ποιοτικά την παρουσία του αντιγόνου της γρίπης Α ή/και της γρίπης Β σε δείγμα από το φάρυγγα του ασθενούς. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία όταν :

1) Υπάρχουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα, τόσο σοβαρά που συνήθως χρήζουν νοσηλείας και οι παιδίατροι είναι αναγκασμένοι να ψάξουν γρήγορα όλο το φάσμα των πιθανών αιτιών και θέλουν να αποκλείσουν ή να επιβεβαιώσουν τη γρίπη.
2) Όταν το παιδί παρουσιάζει παρατεινόμενο πυρετό (πάνω από 10 μέρες) και ξεκινάει η πλήρης διαφορική διάγνωση των αιτιών.
3) Σε ειδικές περιστάσεις πριν τη χορήγηση θεραπείας πχ σε ανοσοκατεσταλμένους.

Πρέπει να κάνουμε test για την γρίπη όταν αυτή βρίσκεται σε έξαρση; 

Οπότε αν επιλέξετε να κάνετε τεστ γρίπης σε κάθε παιδί που έχει . . . γρίπη, εν μέσω . . . επιδημικής έξαρσης της γρίπης, τότε να είστε προετοιμασμένοι και για το αντίτιμο γιατί ως γνωστόν οι επιπλέον του αναγκαίου υπηρεσίες, κοστίζουν . . .

Ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο  από τον παιδίατρο Κυριάκο Δουλγέρη και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close