Η Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα προειδοποιεί για τα ούρα των μωρών

Αν τα ούρα του παιδιού σας παρουσιάζουν ένα κόκκινο, πορτοκαλί, ή καφέ χρώμα μπορεί να περιέχουν αίμα. Όταν τα ούρα περιέχουν ερυθρά αιμοσφαίρια, οι γιατροί χρησιμοποιούν τον ιατρικό όρο αιματουρία για να περιγράφουν την κατάσταση.

Δείτε επίσης Στ. Παπαβέντσης – Καταστροφικά λάθη που κάνουν όλες οι μανούλες όταν βάζουν ορό στη μύτη του παιδιού

Παράγοντες που προκαλούν αιματουρία
Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων μιας σωματικής κάκωσης ή μιας φλεγμονής ή μιας λοίμωξης μπορούν να την προκαλέσουν. Η αιματουρία σχετίζεται επίσης με μερικά γενικά ιατρικά προβλήματα όπως διαταραχές της αιμόστασης, έκθεση σε τοξικά υλικά, κληρονομικά νοσήματα, ή ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος στα ούρα είναι τόσο μικρή ώστε δεν μπορείτε να παρατηρήσετε καμία αλλαγή στο χρώμα τους, παρότι μπορεί να ανιχνευθεί με μία εξέταση ούρων που θα εκτελεστεί από τον παιδίατρο σας.

Πότε δεν είναι αιματουρία
Σε μερικές περιπτώσεις το κόκκινο χρώμα δεν σχετίζεται καθόλου με αιματουρία, αλλά μπορεί να οφείλεται σε κάτι που το παιδί σας έφαγε ή κατάπιε. Τεύτλα, βατόμουρα, ερυθρές χρωστικές των τροφών, φαινολοφθαλεϊνη (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα υπαρκτικά), πυρίδιο ή φαιναζοπυριδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του άλγους της ουροδόχου κύστεως) καθώς και το φάρμακο ριφαμπικίνη μπορούν να μετατρέψουν το χρώμα των ούρων σε κόκκινο ή πορτοκαλί αν το παιδί σας τα καταπιεί.

Δείτε επίσης Μωρό παθαίνει εγκεφαλικό αφού κόλλησε ανεμοβλογιά από τα αδέλφια του

Οποτεδήποτε δεν είστε σίγουροι ότι για την αλλαγή του χρώματος των ούρων ευθύνεται μία από τις εναλλακτικές αυτές εξηγήσεις καλέστε τον παιδίατρο σας. Το αίμα στα ούρα, όταν συνοδεύεται από πρωτεΐνη (αλβουμίνη) οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή της διηθητικής μεμβράνης του νεφρού. Ο γενικός όρος για την κατάσταση αυτή είναι νεφρίτιδα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις για να διαχωρίσει ανάμεσα από τα πολλά είδη νεφρίτιδας.

Από την προσωπική σελίδα της παιδιάτρου Παιδίατρος Νεογνολόγος : Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD

Photo via iatropedia.gr

Close