Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι αβέβαιη & δύσκολη - Πως πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά;

Το Καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών. Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, για την σχολική χρονιά 2020-2021 και φαίνεται πως θα είναι μια από τις πιο επεισοδιακές σχολικές χρονιές.

Εξαιτίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση, αποφάσισε να υποχρεώσει τα παιδιά να φορούν μάσκες καθ’ όλη την διάρκεια του μαθήματος αλλά και του παιχνιδιού στα προαύλια! Φυσικά αυτό ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων, αφού οι γονείς δεν γνωρίζουν αν η μάσκα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους.

Επίσης πολλοί θεωρούν οτι η Κυβέρνηση δεν βρίσκει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, παρά προσπαθεί μέσα από προχειροδουλειές που καταπιέζουν τους μαθητές, να “βουλώσει” στόματα. Οι γονείς λοιπόν ανησυχούν έντονα από τον Αύγουστο, που έγιναν γνωστά τα νέα μέτρα όσων αφορά τα σχολεία.

Δείτε ακόμα Όταν το παιδί δείχνει ότι σας περιφρονεί έχει ανάγκη να σας δείξει τα δικά σας λάθη!

Φυσικά τα παιδιά θα επηρεαστούν από την ανησυχία των γονιών τους. Τα νέα δεδομένα επηρεάζουν πρώτα από όλα την δική τους ψυχολογία και ύστερα την δική μας. Ακόμη κι αν τα παιδιά πάνε ακόμη Δημοτικό και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ο νόμος και η Κυβέρνηση, έχουν την νοημοσύνη να καταλάβουν ότι φέτος στο σχολείο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Όταν ένα παιδί φεύγει από την ρουτίνα που είχε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, στρεσάρεται ακριβώς όπως ένας ενήλικος. Σαν γονείς λοιπόν οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας και να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενταχθούν στα νέα δεδομένα ομαλά. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Διαβάστε παρακάτω:

Μιλήστε με τα παιδιά για τα συναισθήματά τους!

Η πανδημία του κορονοϊού δεν απασχολεί μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά Μην ξεχνάμε ότι η καραντίνα αποδείχθηκε η πιο δύσκολη δοκιμασία για τα αγγελούδια μας. Εμείς, μπορούμε να κάτσουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από φίλους και συγγενείς.

Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν γιατί στερούνται τους φίλους, την γιαγιά, τον παππού και την παιδική χαρά! Όλους αυτούς τους μήνες λοιπόν τα παιδιά παίρνουν νέες πληροφορίες για κάτι τρομακτικό. Ακούν στην τηλεόραση για το πιο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός.

Αντιλαμβάνονται το άγχος των γονιών τους, για την ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια. Νιώθουν ότι φέτος το μάθημα στο σχολείο θα είναι πολύ δύσκολο και ακόμη και τα παιχνίδια με τους φίλους, δεν θα είναι όπως άλλες χρονιές.

Αυτό δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να το διαχειριστεί. Καλό θα ήταν λοιπόν να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του για τα συναισθήματα του. Μην του πείτε οτι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται και να αγχώνετε. Είναι ψέμα και τα παιδιά, μπορεί να είναι αθώα αλλά καταλαβαίνουν πολλά.

Κάντε το να σας μιλήσει για τους φόβους και τους προβληματισμούς του. Μην διστάσετε να μιλήσετε κι εσείς για τους δικούς σας φόβους. Αποφύγετε όμως να του μεταδώσετε το άγχος σας. Απλά δείξτε του ότι τα συναισθήματά του είναι δικαιολογημένα.

Να είστε έτοιμοι για πολλά…όχι!

Αν ένα παιδί σας έβγαζε την…πίστη, κάθε πρωί για να πάει σχολείο υπό φυσιολογικές συνθήκες, φανταστείτε τώρα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Μην το υποχρεώσετε να πάει σχολείο, γιατί αυτό θα έχει άσχημα αποτελέσματα.

Το παιδί όταν αναγκάζεται να κάνει κάτι παρά την θέλησή του αντιδρά ακόμη πιο άσχημα. Προτείνετε λοιπόν στο παιδί εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε μέχρι το σχολείο περπατώντας μαζί με έναν άλλο φίλο του.

Έτσι η διαδρομή μέχρι το σχολείο θα είναι πιο διασκεδαστική για το παιδί και θα περάσει καλύτερα και στην τάξη. Τέλος, πείτε του, ότι όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα δεν είναι σωστή λύση να τρέχουμε μακριά από αυτό. Πρέπει να μείνουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Photo cover via: ipaidia.gr

Close