5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος

Οι γονείς, προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα παιδιά μας, από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Θεωρούμε ότι μερικά πράγματα ένα παιδί, δεν χρειάζεται να τα ξέρει, διότι θα στεναχωρηθεί άδικα. Πιστεύουμε ότι αν κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από το άγχος και το στρες προστατεύουμε την ψυχολογία τους.

Φαίνεται όμως πως κανένας άνθρωπος δεν έμαθε να επιβιώνει, οντάς κλεισμένος σε μια γυάλα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους εκτεθειμένα στο άγχος που και που. Μόνο έτσι, θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.

Διαβάστε ακόμη Μην πιέζετε τα παιδιά να δείξουν την αγάπη τους-Αφήστε τα να τους βγει αβίαστα

Παρακάτω, θα διαβάσουμε τους 5 λόγους, που ένας γονιός δεν κάνει καλό στο παιδί του, όταν το αφήνει να…πλέει σε πελάγη ευτυχίας διαρκώς. Διαβάστε παρακάτω:

Δεν θα είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το άγχος.

Μια ψυχολόγος μοιραστηκε μια κλινική έρευνα την οποία διεξήγαγε. Συγκεκριμένα συνεργάστηκε με ανθρώπους που διένυαν την 20η και την 30η δεκαετία της ζωής τους και οι οποίοι, δεν ήταν χαρούμενοι. Παραδόξως οι άνθρωποι αυτοί, έλεγαν για το πόσο καλούς γονείς είχαν και το πόσο όμορφα παιδικά χρόνια πέρασαν.

Φυσικά η ψυχολόγος, δυσκολευόταν να αντιληφθεί την συλλογιστική ανάμεσα στις χαρούμενες καταστάσεις που πέρασαν σαν παιδιά, και την δυστυχισμένη ζωή που ζουν σαν ενήλικες.

Ωστόσο, κατάλαβε τελικά ότι η ρίζα του προβλήματός τους ήταν ότι οι γονείς τους προσπαθούσαν πάντα να τους προστατεύουν από το άγχος της καθημερινής ζωής, μην μαθαίνοντας τους να το αντιμετωπίζουν όταν θα είναι μόνοι τους.

Αυτό που φάνηκε σαν έλλειψη ευτυχίας για αυτούς ήταν απλώς μια τυπική ζωή με όλες τις μικρές πιέσεις και τις απογοητεύσεις, όπως κακά αφεντικά, ατελείς δουλειές και πολλά άλλα.

Διαβάστε ακόμα Τα παιδιά κάποια στιγμή θα κάνουν διακοπές μόνα τους! Μέχρι τότε χάρισε τους υπέροχα Καλοκαίρια!

5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος

Photo via: brightside.me

Θα μάθουν να το κρύβουν!

Τα παιδιά, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, ακόμα και όταν πρόκειται για το πώς αντιμετωπίζουν το άγχος.

Εάν λέτε πάντα στο παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά, σχετικά με την εργασία, τα θέματα στο σπίτι, τις σχέσεις και πολλά άλλα – ακόμα και όταν έχετε προβλήματα ή δεν νιώθετε τόσο σίγουροι για τον εαυτό σας – θα υποθέσουν ότι πρέπει να ενεργήσουν τον ίδιο τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι θα μάθουν ότι το κρύψιμο άγχους είναι φυσιολογικό και πρέπει να το κάνουν για να αντιμετωπίσουν την ζωή.

Δείτε ακόμα Επιθετικότητα στα παιδιά: 7 λύσεις για να την αντιμετωπίσετε & οι συμβουλές ψυχολόγου!

Η απόκρυψη των συναισθημάτων σας και η καταστολή του στρες μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προβλήματα υγείας, καθώς και σε άσχημη κατάληξη των σχέσεων που έχετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος

Photo via: EAST NEWS

Δεν μπορείτε να τους προστατέψετε από όλο το άγχος στον κόσμο, αλλά μπορείτε να τους μάθετε να αντιμετωπίζουν.

Το παιδί σας πιθανότατα ήδη γνωρίζει πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με μια μελέτη,στην εφηβεία καταγράφονται υψηλότερα επίπεδα στρες από ότι στην ενήλικη ζωή, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Επομένως, είναι απλώς αδύνατο να κρατήσετε ένα παιδί μακριά από όλα τα στρες και τις δυσκολίες της ζωής. Αντ ‘αυτού, πρέπει να προσπαθήσετε να το διδάξετε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το άγχος.

Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει καλύτερα τι προκαλεί άγχος σε αυτό και πώς μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του. Μερικές επιπτώσεις είναι οι πονοκέφαλοι και οι στομαχόπονοι. Χαλαρώστε μαζί κάνοντας ειδικές ασκήσεις αναπνοής.

Επίσης, δημιουργήστε μια ζώνη χωρίς άγχος, και εμπλουτίστε την ανάλογα με το τι του αρέσει περισσότερο. Αυτό μπορεί να είναι  η τέχνη, η μουσική ή τα παιχνίδια.

5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος

Photo via: brightside.me

Λίγο άγχος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών!

Δεν θεωρούνται όλων των ειδών τα άγχη άσχημα. Φυσικά, κάθε γονέας πρέπει να κρατήσει τα παιδιά τους μακριά από χρόνιο άγχος που μπορεί να προκληθεί από κακοποίηση, παραμέληση κ.λπ. Έρευνα έδειξε ότι το δημιουργικό άγχος είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τις κοινωνικές δεξιότητες, τη συμπεριφορά, ακόμη και τη νοημοσύνη.

Δείτε ακόμα “Γονέας ελικόπτερο”: Η λανθασμένη μέθοδος διαπαιδαγώγησης που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος

Photo via: brightside.me

Μπορεί να τους κάνει πιο ανήσυχους

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι όταν προστατεύετε τα παιδιά σας από σοβαρό άγχος ή άγχος που προκαλείται από πράγματα όπως τα οικογενειακά προβλήματα ενός γονέα, την ανεργία ή μια ασθένεια, επιδεινώνετε πραγματικά το άγχος τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά τείνουν να σκέφτονται το χειρότερο σενάριο. Όπως, λένε οι ειδικοί, σκέφτονται ότι μπορεί εκείνα να είναι η αιτία των προβλημάτων σας ή να φοβούνται την εγκατάλειψη.

Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να τους βοηθήσετε παρέχοντας πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία. Μιλήστε με το παιδί σας, εξηγήστε την κατάσταση και κάντε το να νιώσει πιο ενήμερο για το τι συμβαίνει γύρω του.

5 λόγοι που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από το άγχος

Photo via: brightside.me

Το άρθρο έγινε ελεύθερη μετάφραση από το brightside.me

Close