Η προειδοποίηση μιας μαμάς για κάτι που κάνουν όλα τα παιδιά – Αν κοιμάται έτσι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα

Η προειδοποίηση μιας μαμάς για κάτι που κάνουν όλα τα παιδιά. Αν κοιμάται έτσι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Σαν γονείς προσέχουμε τα πάντα πάνω στα παιδιά μας. Θέλουμε να τα προστατεύσουμε και να είναι υγιή και πολλές φορές ακόμη κι ένα εξάνθημα μπορεί να σημαίνει κάτι.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που όσα παιδιά κι αν έχεις, δεν μπορείς να τα αντιληφθείς. Εκτός αν κάποιος σε ενημερώσει γι’ αυτά. Και αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει και η μητέρα Melody Yazdani η οποία έχει τέσσερα παιδιά κι ακόμη δεν έχει καταφέρει να τα μάθει όλα.

Μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook έκανε μια ανάρτηση σχετικά με μια προσωπική της ιστορία. Φαίνεται πως σύμφωνα με τις δικές της εμπειρίες, κάτι που όλα τα παιδιά κάνουν στον ύπνο τους, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προβλήματος. Κάτι που ούτε η ίδια δεν γνώριζε, μέχρι που ήρθε αντιμέτωπη με το πρόβλημα. Διαβάστε παρακάτω:

Η προειδοποίηση μιας μητέρας για κάτι που κάνουν όλα τα παιδιά!

«Το βλέπετε; Ούτε εγώ το έβλεπα. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. Ούτε όταν κοιμούνται ούτε όταν είναι ξύπνια!». Αναφέρει η μητέρα σημειώνοντας επίσης τα προβλήματα συμπεριφοράς που είχε ο 8χρονος γιòς της όταν ξεκίνησε το σχολείο.

Δείτε ακόμα 16 μεγάλες αλήθειες για τον αυτισμό που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν ΟΛΟΙ

παιδί που κοιμάται με ανοιχτό το στόμα

Η Melody περιγράφει τον μικρό ως «αποφασιστικό, δυναμικό, έξυπνο, ευγενικό και πολύ ζωηρό». Σύμφωνα με την ίδια το παιδί ήταν έτσι πριν ξεκινήσει το Δημοτικό. Από την αρχή της πρώτης τάξης του Δημοτικού η Melody λάμβανε γράμματα από δασκάλους, που έκαναν παράπονα για την συμπεριφορά του παιδιού.

Ο 8χρονος Kian έσπρωχνε και χτυπούσε τους συμμαθητές του, δεν μπορούσε να ελέγξει το σώμα του και δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του σχολείου ή με την ανταμοιβή που έπαιρναν τα υπάκουα παιδιά.

Πως ξεκίνησαν όλα;

«Όταν ο Kian θυμώνει, ΘΥΜΩΝΕΙ. Τον ενοχλούν πολύ μικρά πράγματα, είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό και η υπομονή του όλο και λιγοστεύει. Όταν ξεκίνησε την Δευτέρα Δημοτικού, δεν μπορούσε ακόμα να ελέγξει τον θυμό του.

Οι συμμαθητές του είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα πολύ έντονα ξεσπάσματα θυμού, αλλά εκείνος ακόμα ερεθιζόταν από τα πιο απλά πράγματα. Κάθε πρωί τσακωνόμασταν πριν καλά καλά ξυπνήσει.

Χτυπούσε, πετούσε πράγματα και ούρλιαζε. Είχαμε εξαντληθεί. Γιατί έγινε έτσι; Τι μπορεί να κάναμε διαφορετικά και εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα;»

Οι δύο γονείς προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κατανοήσουν την συμπεριφορά του παιδιού τους. Επισκέφθηκαν μαζί με το παιδί δεκάδες γιατρούς, παιδιάτρους και ψυχολόγους, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας, ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για ΔΕΠΥ και “εσπρωχνε” την οικογένεια σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά άλλαξαν όταν οι γονείς αποφάσισαν να επισκεφθούν τον…οδοντίατρο.

Η διάγνωση!

«Σε ένα ραντεβού ρουτίνας στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο καθαρισμό στα δόντια του Kian, ανακαλύψαμε ότι τα δόντια του δεν είχαν το μέγεθος που έπρεπε και ήταν… μισά!

“Τρίζει τα δόντια του την ώρα που κοιμάται”, είπε ο γιατρός και αυτή ήταν η φράση που άλλαξε τη ζωή μας. Άρχισα να ψάχνω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την στοματική του υγεία και ανακάλυψα μια σχεδόν άμεση διασύνδεση μεταξύ της ΔΕΠΥ, των διαταραχών ύπνου και της αναπνοής από το στόμα», αναφέρει η μητέρα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

«Συνέχισα την έρευνα πάνω στο θέμα και έμαθα τα παρακάτω: Η αναπνοή από το στόμα δεν είναι φυσιολογική και έχει σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία.

Όταν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα ο εγκέφαλος και το σώμα του δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και τα βράδια αυτή η έλλειψη οξυγόνου είναι καθοριστική για την ποιότητα του ύπνου και την ικανότητα του οργανισμού να ξεκουράζεται σωστά.

Την ώρα που κοιμόμαστε, το ανοιχτό σαγόνι μπλοκάρει τον αεραγωγό και συμβάλλει στην πρόκληση άπνοιας στα παιδιά. Για να αντισταθμιστεί, το σώμα ξυπνά το παιδί και σπρώχνει τη σιαγόνα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα διαταραγμένους κύκλους ύπνου και τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός).

Όταν το στόμα είναι ανοιχτό, η γλώσσα δεν “ξεκουράζεται” στο σωστό σημείο. Αυτό δεν βοηθά στη σωστή ανάπτυξη της σιαγόνας, προκαλεί προβλήματα στην ομιλία, αλλά και σε προβλήματα με τα δόντια».

«Η “παγίδα” εδώ είναι ότι τα συμπτώματα θυμίζουν κάτι άλλο», γράφει η μητέρα και εξηγεί: «Μπορεί να σας μοιάζει λιγάκι… απίστευτο, αλλά η έλλειψη ύπνου στα παιδιά και η ΔΕΠΥ έχουν ίδια συμπτώματα! ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ!».

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το παιδί έπασχε από υπνική άπνοια και κρεατάκια

Μετά από εξονυχιστική έρευνα η Melody έκανε μαζί με τον Kian μια επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το παιδί έπασχε από υπνική άπνοια και κρεατάκια.

«Στην διάρκεια της πρώτης εξέτασης ο Kian δεν βίωσε κανένα λεπτό το στάδιο του ύπνου REM, ενώ τα ιγμόρειά του ήταν βουλωμένα κατά 90% και η συγκέντρωση οξυγόνου στον οργανισμό του έπεφτε κάτω από το 80%.

Μάλιστα, δεν είχαμε ιδέα ότι ο Kian είχε έναν μόνιμο πονοκέφαλο. Ήταν κάτι φυσιολογικό για εκείνον και δεν μας έλεγε τίποτα. Αφαιρέσαμε τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια του και το παιδί άλλαξε αμέσως! Επιτέλους, μπορούσε να αναπνεύσει από την μύτη».

«Τα ξεσπάσματα θυμού σταμάτησαν, η εμμονή του με τις λεπτομέρειες και τα μικροπράγματα, σταμάτησαν. Η αλλαγή ήταν πολύ μεγάλη. Και ακόμα δεν είχαμε προσπαθήσει να διορθώσουμε το σαγόνι του.

Μετά από αυτό σταμάτησαν τα σημειώματα από το σχολείο, η όρεξή του άνοιξε και ψήλωσε πολύ δύο εβδομάδες μετά την εγχείριση», σημείωσε η μητέρα, χωρίς να πάψει βέβαια να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά της πραγματικότητας.

«Ακόμα έχει επεισόδια άπνοιας, αλλά πλέον είναι μικρότερα και λιγότερα συχνά. Αν τα πράγματα άλλαξαν τόσο πολύ τώρα, ανυπομονώ να δω τι θα γίνει όταν τελειώσουμε ολοκληρωτικά με αυτό το θέμα», έγραψε τέλος η μαμά και γνωστοποίησε μερικά από τα συμπτώματα που παρουσίασε το παιδί της.

Προσπάθησε να βοηθήσει, με αυτόν τον τρόπο, κι άλλους γονείς, που ίσως αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η μητέρα καταλήγει λέγοντας: «Τα παιδιά με διαταραχές ύπνου, συχνά αναπνέουν από το στόμα και παρουσιάζουν αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα:

– Κοιμάται αμέσως μόλις ακουμπήσει το μαξιλάρι
– Ροχαλίζει
– Τρίζει τα δόντια του
– Ξυπνά μέσα στη νύχτα
– Έχει ατυχήματα το βράδυ, αλλά και την ημέρα
– Δεν μπορεί να ελέγξει τον θυμό του
– Δεν έχει ξεκάθαρη άρθρωση
– Έχει μαύρους κύκλους
– Οι σιαγόνες του δεν κλείνουν σωστά
– Ξυπνά πάρα πολύ νωρίς
– Είναι ευέξαπτο
– Δεν έχει όρεξη
– Είναι δύσκολο με το φαγητό
– Αν κάποιο από τα παραπάνω θυμίζει το παιδί σας, αν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, σας παρακαλώ επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγος και κάντε ένα τεστ ύπνου. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας…».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Close