Η πρώτη φορά: Πως πρέπει να το χειριστούμε σαν γονείς;

Η πρώτη φορά: Πως πρέπει να το χειριστούμε σαν γονείς;

Σήμερα θα σας μιλήσω σαν μαμά κοριτσιού, στην προεφηβεία. Πως περάσαν τα χρόνια σα νερό ούτε πως κατάλαβα. Αλλά πλέων οι ανησυχίες μου έχουν αλλάξει. Και ξέρω πως όσες έχετε παιδιά στην Εφηβεία και στην προεφηβεία θα με καταλάβετε. Όταν είναι μικρά έχεις συγκεκριμένα πράγματα να φοβηθείς. Αν παίρνει βάρος, αν τρώει σωστά, να το προσέχεις μην χτυπήσει και άλλα πολλά που τα περισσότερα περνάν από το χέρι σου.

Μεγαλώνοντας όμως πρέπει να είναι έτοιμο το παιδί να αντιμετωπίσει περισσότερους κινδύνους.

Δεν σας κρύβω πως δύο βασικούς φόβους έχω βλέποντας τη μεγάλη μου κòρη να μεγαλώνει και να γίνεται κòπελίτσα. Το ζήτημα των ναρκωτικών, και να έχει τον έλεγχο του κορμιού της. Να μάθει να λέει όχι όταν πρέπει. Αυτό που λένε η πρώτη της φορά να είναι με αυτόν που επιθυμεί πραγματικά και να μην τη στιγματίσει.

Πιστεύω πως είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους γονείς. Μπορεί να υπάρχει η λανθασμένη άποψη, ότι τα κòρίτσια επηρεάζονται περισσότερο από την πρώτη τους φορά, όμως αυτό δεν ισχύει. Αγòρια και κòρίτσια μπορούν να επηρεαστούν θετικά και αρνητικά.

Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτή τη περιβόητη πρώτη φορά, είτε έχουμε αγòρι είτε κòρίτσι.

Τα τελευταία χρόνια , έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά ξεκινούν να είναι σεξ0υ@λικά ενεργά πολύ πιο νωρίς από ότι κάποτε. Παρόλο που πειραματίζονται πιο νωρίς, θεωρώ πως η σεξ0υ@λική διαπαιδαγώγηση στην Ελλάδα είναι ελλιπής.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μιλήσουμε για τη πρωτή φορά  στα παιδιά όμως;

Και ας μην ξεχνάμε, πως όταν λέμε πως θα μιλήσουμε στο παιδί για την καθεαυτού πράξη, δεν εννοούμε να μάθουμε στο παιδί πώς να κάνει σ@ξ αλλά να μάθει τις έννοιες του αυτοσεβασμού και του ετεροσεβασμού. Το παιδί που έχει σωστή ενημέρωση θα μάθει να αγαπάει και να προσέχει περισσότερο τον εαυτό του και θα κάνει υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις…

Αποφάσισα να κάνω ένα άρθρο με όλες τις απορίες που μπορεί να έχει ένας γονιός σχετικά με το πως πρέπει να μιλήσει στο παιδί του και πως μπορεί να το πλησιάσει. Διαβάστε παρακάτω:

Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ενημέρωση!

Τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν για τη συνουσία από μικρή ηλικία. Όλο και κάποια ερwτικη σκηνή θα έχουν δει σε κάποια αγαπημένη comedy της μαμάς. Όλο και κάποια φήμη θα ακούσουν από φίλους τους στο Δημοτικό, που άκουσαν κάτι και το παραποίησαν.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι μέχρι το Γυμνάσιο τα παιδιά θα ξέρουν έστω σε μέσες άκρες, τι είναι η s@x. Παρόλα αυτά, είναι διαφορετικό να γνωρίζουν από τους γονείς τους και διαφορετικό από κάποιον συνομήλικο, που μπορεί να μεταφέρει παραποιημένες πληροφορίες.

Οπότε, καλό θα ήταν από το Δημοτικό να απαντάτε σε όλες τις απορίες του παιδιού σχετικά με το ζήτημα, σε γλώσσα που μπορεί να καταλάβει. Οι παιδοψυχολόγοι ενημερώνουν, ότι τα παιδιά πρέπει να ξέρουν την αλήθεια γύρω από τα ζητήματα που τα αφορούν, απλά η προσέγγιση τους πρέπει να είναι διαφορετική.

Επίσης, δεν χρειάζεται η μαμά να μιλήσει με την κòρη και ο μπαμπάς με τον γιo. Αυτή είναι μια πεποίθηση που πλέον έχει καταρριφθεί. Ο κάθε γονιός μιλάει με το παιδί που πιστεύει ότι έχουν καλύτερη επικοινωνία. Δεν πάει με το φύλλο, πάει με την χημεία που έχει το παιδί με τον γονέα του.

Πως θα καταλάβετε ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί να έχει σεxου@λική ζωή;

Δύσκολα ένας γονιός είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει πότε το παιδί του είναι έτοιμο να έχει ολοκληρωμένες σχέσεις. Παρόλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε τις σκέψεις και τις κινήσεις του, είναι να έχετε άριστη επικοινωνία με το παιδί.

Το μυστικό είναι να σας βλέπει σαν φίλη και όχι τόσο σαν γονιό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι, θα νιώσει με τον καιρό άνετα να σας μιλήσει για τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του και φυσικά για το πως αντιλαμβάνεται την πράξη αυτή.

Τι κάνουμε όταν μάθουμε ότι έκανε ερwτα για πρώτη φορά; 

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ρωτήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Μη μείνετε απο καρδια δε βοηθάει! Πως ήταν λοιπον , αν πήραν προφυλάξεις, ποιος ήταν ο σύντροφος που έγινε. Μιλήστε με το παιδί για τις δικές σας εμπειρίες πάνω στο σ@ξ και κλείστε αμέσως ραντεβού με τον γυναικολόγο σε περίπτωση που έχετε κòρη.

Ενημερώστε το για την αντισύλληψη και για το χάπι της επόμενης ημέρας. Μην το κάνετε όμως με επιβλητικό τρόπο, αλλά σαν φίλη ή φίλος, διότι τα παιδιά στην εφηβεία είναι αντιδραστικά και πολλές φορές τις συμβουλές των γονιών τις παίρνουν σαν κήρυγμα και όχι σαν συμβουλές.

Τι κάνουμε στη περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;

Αν προκύψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Όταν ξεκινάς να έχεις ολοκληρωμένες σχέσεις δυστυχώς είναι κι αυτός ένας σημαντικός κίνδυνος. Θα πρέπει λοιπόν να του δείξουμε, ότι είμαστε δίπλα του.

Πάνω από όλα πρέπει να βάλουμε την δική του επιθυμία, όμως μην διστάσετε να γίνετε η φωνή της λογικής. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε πριν να  συμβεί το…μοιραίο, έναν γυναικολόγο έτσι ώστε να προειδοποιήσει το παιδί σας και να του δώσει τις δικές του συμβουλές.

Μην ξεχάσετε τα αφρoδίσια νοσήματα!

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, τα αφροδiσία είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε στα παιδιά, προτού αποκτήσουν τέτοιου είδους εμπειρίες.

Θα πρέπει να τους μάθουμε την χρήση του προφυλ@κτικοu και να τους εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε το σ@ξ μένοντας ασφαλείς. Δεν πρέπει να περάσουμε στα παιδιά την ιδέα, ότι το σ@x είναι αφύσικο ή ταμπού.

Πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου κι πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αν δεν υπήρχε το σ@x κανένας από εμάς δε θα μπορούσε να γίνει γονιός ή να δείξει με τον τρόπο του, πόσο πολύ αγαπάει το άλλο του μισό!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close