Ιός HPV και εμβόλιο:Από τον κύριο Νίκο Παπανικολάου

Ιός HPV και εμβόλιο: Από τον επιστημονικό συνεργάτη του Daddy-cool.gr, Νίκο Παπανικολάου ,ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ , ATSM

O παιδίατρος σας λέει ότι το παιδί πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά διστάζετε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας; Διαβάστε παρακάτω από τι προστατεύει το εμβόλιο και τι μπορεί να προκαλέσει ο Iόs HPV

 

Ιός HPV:
-Περισσότεροι από 120 τύποι προσβάλλουν τον άνθρωπο:
– 40 σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι
– Κάποιοι προκαλούν κονδυλώματα
– Κάποιοι προκαλούν δυσπλασίες τραχήλου → καρκίνος
– 70% των λοιμώξεων με τον ιό υποχωρούν αυτόματα μέσα σε 1 χρόνο
– 90% υποχωρούν αυτόματα μέσα σε 2 χρόνια
– Όταν παραμένουν όμως: 10% πιθανότητα βλάβης
– Ο λόγος που κάποιοι τύποι δεν υποχωρούν είναι γιατί αναμειγνύονται με το DNA του ανθρώπου και παραμένουν για πάντα
– Η διαδικασία εξέλιξης μιας απλής βλάβης σε καρκίνο κρατάει περίπου 15 χρόνια (αλλά με όρια διακύμανσης από μονάχα 3 έως και τα πολλά 40 χρόνια)
– Η βλάβη μπορεί να ανευρεθεί με ένα τεστ ΠΑΠ και να προληφθεί έγκαιρα.
– Το τεστ ΠΑΠ συστήνεται ανά έτος μετά την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας ή το αργότερο μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
– 24.5 % των γυναικών έχουν επιμολυνθεί με τον ιό HPV στις ηλικίες 14-19 και 45% σε ηλικίες 20-24 έτη.
– Το εμβόλιο προστατεύει από 3 ή 4 υποτύπους (υπάρχουν δύο διαθέσιμα εμβόλια στην αγορά) . Οι υποτύποι αυτοί ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου και το 90% των κονδυλωμάτων. Οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεστ ΠΑΠ ακόμα και μετά το εμβόλιο.
– Το 2008 εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ 11,000 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με 4,000 θανάτους , και παγκοσμίως 490,000 κρούσματα με 270,000 θανάτους.
– Το εμβόλιο θεωρείται παγκοσμίως ασφαλές και δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση με σύνδρομο Giullien Barre.
– To 2009 στις ΗΠΑ έγιναν 26 εκατομμύρια δόσεις. 15,000 εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το 92% από αυτές ήταν ήπιες (τοπικός πόνος ή πρήξιμο, ναυτία, έμετος, λιποθυμία).
– Το εμβόλιο γίνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο στις ηλικίες 12-26.
– Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι δραστικό μέχρι και τα 45.

-Το εμβόλιο συστήνεται πλέον και στα αγόρια στις ΗΠΑ (9-26 έτη) Το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες από τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του πρωκτού, που παρατηρείται ιδιαίτερα στον gay πληθυσμό.

 

 

Close