κακή-ψυχολογία-παιδιού-πως-να-το-διαχειριστούμε-

Κακή ψυχολογία παιδιού: Το πως αντιδρούν οι γονείς επηρεάζει την μετέπειτα ζωή του. Τα παιδιά ανάλογα με την συμπεριφορά που έχετε όταν δεν είναι καλά θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους.

Πολλές φορές οι γονείς δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ επηρεάζουν τα παιδιά τους ακόμη και σε πράγματα που δεν πιστεύουν. Σίγουρα ένας γονιός δεν μπορεί να είναι αλάνθαστος, όμως πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμοι – ή τουλάχιστον όσο μπορούν -.

Φαίνεται πως όταν ένα παιδί δεν είναι καλά, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτή του την κρίση οι γονείς, κάνουν το παιδί να μαθαίνει πως να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του αργότερα. Βρήκαμε ένα υπέροχο κείμενο από την σελίδα Positive Parents. Διαβάστε παρακάτω: 

Κακή ψυχολογία παιδιού: Το πως αντιδρούν οι γονείς επηρεάζει την μετέπειτα ζωή του

«Όταν δίνετε προσοχή σε ένα παιδί που κλαίει με λυγμούς ή είναι έξαλλο, μπορεί να νιώσετε στεναχώρια, ακόμα και πανικό. Ίσως νομίσετε ότι το παιδί υποφέρει περισσότερο απ’ όσο αντέχει. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η αντίληψη σχετίζεται με τη δίκη σας ταλαιπωρία.

Άρα, η βιασύνη σας να αποσπάσετε τη προσοχή του παιδιού από τον πόνο ή την απελπισία, να το παρηγορήσετε για την απογοήτευση ή να ελαχιστοποιήσετε τη σημασία της ατυχίας του, είναι μια αντίδραση στο δικό σας άγχος και όχι στο άγχος του παιδιού.

κακή-ψυχολογία-παιδιού-πως-να-το-διαχειριστούμε-

Photo via: infokids.cy

Όμως, με αυτή τη συμπεριφορά, δεν πρόκειται να το βοηθήσετε να γίνει συναισθηματικά ευπροσάρμοστο και ικανό να αντιμετωπίζει και να λύνει τα προβλήματα. Για να δαμάσει τις συναισθηματικές του θύελλες, πρέπει να τις ΒΙΩΣΕΙ.

Δείτε ακόμα “Μη μπεις ξανά στο δωμάτιό μου. ‘Οποτε έρχεσαι με πρήζεις

Όταν νιώθετε την παρόρμηση να εμποδίσετε το παιδί σας να εκφράσει δυσάρεστα συναισθήματα, αναρωτηθείτε ποιος είναι ο στόχος σας. Μπορεί να θέλετε να το βλέπετε συνεχώς ευτυχισμένο επειδή ο πόνος του είναι πολύ δυσάρεστος για σας και, υποθέτετε, για εκείνο.

κακή-ψυχολογία-παιδιού-πως-να-το-διαχειριστούμε-

Photo via: mama365.gr

Αν η «σκηνή» συμβεί δημοσίως, ίσως ανησυχείτε μήπως δεν «φανείτε καλοί» γονείς. Ίσως ακόμα, πρέπει να το σταματήσετε επειδή βιάζεστε ή χρειάζεστε διαύγεια όταν νιώθετε αμήχανοι με τα ξεσπάσματα του.

Ωστόσο, όταν εμποδίζετε το παιδί σας να εκφράζει τον πόνο του, τον θάβει μέσα του, νιώθοντας μπερδεμένο και μόνο. Στο μεταξύ εσείς χάνετε την ευκαιρία να δεθείτε μαζί του βαθιά και να μάθετε τις αιτίες της αγωνίας του. Αυτό που του μαθαίνετε είναι να το «βάζει στα πόδια» από τα συναισθήματα και να τα κρύβει από τους άλλους.
(….)

Δείτε ακόμα Μην το πεις στην μαμά, θα είναι το μυστικό μας: Μία φράση που καταστρέφει τα παιδιά

Ουσιαστικά, παρά τις καλές προθέσεις μας, πολλοί διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι τα οδυνηρά συναισθήματα είναι τρομακτικά και πρέπει να αποφεύγονται.»

κακή-ψυχολογία-παιδιού-πως-να-το-διαχειριστούμε-

———————————————————

Απόσπασμα από το βιβλίο «Αναθρέφοντας τα παιδιά μας, αναθρέφουμε τον εαυτό μας» της Naomi Aldort.

Τροφή για σκέψη… (και όχι για ενοχές! ❤️ )

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close