Κατάποση καπνού από τα παιδιά: Πόσο σοβαρό είναι; Πως το αντιμετωπίζουμε;

Κατάποση καπνού από τα παιδιά: Πόσο σοβαρό είναι; Πως το αντιμετωπίζουμε;

Τα μωρά μας, δεν παραμένουν πάντα μωρά.
Κάποια στιγμή αρχίζουν τα μικρά τους κατορθώματα. Ένα από αυτά είναι και το περπάτημα. Αν και όλες οι μαμάδες περιμένουμε πως και πώς να συμβεί αυτό, μόλις τελικά περπατήσουν, ο φόβος, μας κυριεύει.
Υπάρχουν τόσα πολλά επικίνδυνα σημεία και ως συνήθως που θα παν τα παιδιά;EKEI!! Βέβαια, αυτό που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέξετε (σας μιλάω εκ πείρας), είναι να έχετε ψηλά όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα και πράγματα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βουτήξουν τα παιδιά χωρίς να πάρετε χαμπάρι.
Εγώ ήμουν συνέχεια πίσω από την Ηρώ και όμως αρκετές φορές μας λαχτάρησε με χτυπήματα.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές γιατί το κακό θέλει κλάσματα για να γίνει.
Θα σας πω αυτό που συνέβη πριν από λίγες μέρες στο γιο μιας καλής μου φίλης.

Στη γιορτή του μικρού, είχαν καλέσει κόσμο στο σπίτι. Το κακό έγινε ενώ εκείνη ετοίμαζε κάποια πράγματα στη κουζίνα και ο μικρός ήταν με τους καλεσμένους. Χωρίς να το καταλάβουν πήρε ένα σακουλάκι με καπνό για τσιγάρα, τον άνοιξε και πρόλαβε και έβαλε μια μικρή ποσότητα στο στόμα του!!! Αν και τον είδαν αμέσως το σοκ ήταν τεράστιο.

Όπως-όπως η μαμά του έβγαλε ότι είχε στο στόμα του και πήγανε στο Μητέρα, του είχε κάνει μόλις γεννήθηκε ιδιωτική ασφάλεια υγείας -στη Μινέττα- για να λάβει το μωρό της τις πρώτες βοήθειες. Για να μη σας τα πολυλογώ, το παιδί έκανε εισαγωγή για 2 μέρες στο νοσοκομείο, πλύση στομάχου, του χορηγήσαν ενεργό άνθρακα, μιας και κάνεις δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν και πόσο καπνό κατάπιε. Χώρια τις εξετάσεις ούρων, αίματος κτλ.
Φανταστείτε τι μεγάλη ταλαιπωρία πέρασε το παιδί. Τελικά είχε καταπιεί καπνό!
θορυβήθηκα πολύ με αυτή την ιστορία και επειδή εγώ μπορεί πλέων να μην είμαι  καπνίστρια ,αλλά ο αντράς μου καπνίζει ακόμη,εψαξα και βρήκα πληροφορίες λοιπόν για το τι μπορεί να προκαλέσει η κατάποση καπνού.

Η κατάποση καπνού είτε από ενήλικα αλλά πόσο μάλλον από βρέφος ή μικρό παιδί, μπορεί να αποβεί μοιραία.
Δυστυχώς δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση για ένα τόσο επικίνδυνο αλλά και σύνηθες φαινόμενο! Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα καπνού, μπορεί να οδηγήσει ένα μωρό σε κώμα και εν συνεχεία στο θάνατο.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί μετά την κατάποση καπνού, είναι:
Nαυτία

εμετός,

ταχυκαρδία

κράμπες στο στομάχι,

εφίδρωση

δυσκολία στην αναπνοή

 

Πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς του έχουμε ήδη αφαιρέσει όσο περισσότερο καπνό μπορούμε από το στόμα του με ένα βρεγμένο πανί. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λοιπόν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα πακέτα των τσιγάρων.

Για αυτό μανούλες τα μάτια σας δεκατέσσερα με το θέμα καπνού-τσιγάρων. Ένα μόλις λεπτό αρκεί!
Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το παιδί της φίλης μου είναι καλά αν και η ταλαιπωρία τους ήταν μεγάλη.
Μανούλες πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στο θέμα των τσιγάρων.

Κρατήστε μακριά από τα παιδιά σας τόσο τα σβηστά όσο και τα αναμμένα τσιγάρα! Αν καπνίζετε να αφήνετε τα τσιγάρα ή τον καπνό σας κάπου ψηλά που το παιδί σας δεν φτάνει και όταν έχετε κόσμο να μην διστάσετε να τους πείτε πως δεν πρέπει να αφήνουν επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού σας αντικείμενα!(Και εννοείτε να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι)

Το καλύτερο βεβαία και αυτό που εγώ σας προτείνω είναι να το κόψετε . Θα νιώσετε άλλος ανθρώπος

Close