Κατά τους χειμερινούς μήνες που η παραμονή παιδιών και ενηλίκων σε κλειστούς χώρους αυξάνεται, η μετάδοση λοιμώξεων είναι ευκολότερη, με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να αρρωσταίνουν πολύ συχνότερα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια απλή ίωση, η οποία σε λίγες μόνο ημέρες έχει «περάσει» και το παιδί έχει συνέλθει. Υπάρχει, όμως, περίπτωση το παιδί να «κολλήσει» κάποια βακτηριακή λοίμωξη, η οποία να αποδειχθεί έως και επικίνδυνη για την υγεία του. Πολλοί είναι οι ιοί που συνήθως ενοχοποιούνται γι’αυτό, ωστόσο, αυτή την εποχή, την εμφάνισή του κάνουν πολύ πιο επιθετικά οι αδενοϊοί, τα κρούσματα των οποίων, σύμφωνα με τον παιδιάτρο κ. Δημήτρη Αναστασίου, θα αρχίσουν να αυξάνονται από τον Φεβρουάριο, για να κορυφωθούν στα μέσα Μαρτίου.
Είναι τώρα, λοιπόν, η κατάλληλη εποχή να ενημερωθούμε για τους εν λόγω ιούς, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, είτε νοσήσουν είτε όχι.
Τι είναι οι αδενοϊοί και ποιους προσβάλλουν
Πρόκειται για ιούς πολλών διαφορετικών τύπων που προσβάλλουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα ατόμων όλων των ηλικιών, μα κυρίως παιδιών από 6 μηνών έως 5 ετών –ιδιαίτερα αν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Κρούσματα της λοίμωξης του αναπνευστικού παρατηρούνται όλο το έτος, αλλά η έξαρση εμφανίζεται προς το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.
Πώς μεταδίδονται
Μεταδίδονται με σταγονίδια του αναπνευστικού, άμεση επαφή και επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Από τη στιγμή που θα νοσήσει το παιδί, θα εκδηλώσει συμπτώματα μέσα σε 2 έως 14 ημέρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι αδενοϊοί εμφανίζουν μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων. Αν και η αρχική λοίμωξη αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, στην πορεία μπορεί να παρουσιαστούν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, επιπεφυκίτιδα, νεφρίτιδα, κυστίτιδα, ηπατίτιδα, γαστρεντερίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυελίτιδα και εικόνα συνδρόμου Reye. Η λοίμωξη από αδενοϊό μπορεί να μιμείται νόσο Kawasaki (πυρετό, επιπεφυκίτιδα, προσβολή βλεννογόνων και δέρματος, ερυθηματοβλατιδώδες εξάνθημα).
Συνήθως, δηλαδή, επηρεάζονται πρώτα η ρινική κοιλότητα, οι αμυγδαλές και φάρυγγας, ενδιάμεσα εμφανίζονται ενοχλήσεις και στα μάτια, και στο τέλος έχουμε εντερικές αλλοιώσεις.
Περισσότερα και πιο ανησυχητικά συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν τα βρέφη και τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά.
Η διάγνωση, αρχικά, βασίζεται στην κλινική εικόνα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και εργαστηριακή επιβεβαίωση, με καλλιέργεια και δείγματα που λαμβάνονται από το ρινοφάρυγγα, το κατώτερο αναπνευστικό, τους επιπεφυκότες και τις κενώσεις.
Κίνδυνοι από επιπλοκές
Η συνηθέστερη επιπλοκή αυτής της λοίμωξης στα παιδιά είναι η βρογχίτιδα. Η οξεία μόλυνση με αδενοϊό είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε νεογέννητα και παιδιά μέχρι έξι μήνες ζωής, ενώ το ποσοστό των σοβαρών περιπτώσεων, μεταξύ όλων των αδενοϊικών λοιμώξεων, είναι χαμηλό. Σε σοβαρές περιπτώσεις πάντως, μπορεί και να χρειαστεί νοσηλεία. Η δε η ανάρρωση του παιδιού έρχεται κατά μέσο όρο 7-10 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες