Περίμενε κανείς ότι η περιβαλλοντική αλλαγή θα επηρέαζε την συχνότητα που αρρωσταίνουμε εμείς και τα παιδιά μας; Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης με ένα σύντομο αλλά πολύ επεξηγηματικό κείμενο, αναλύει πως η περιβαλλοντική αλλαγή επηρεάζει την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης. Κάθε χρόνο, όλο και πιο νωρίς ενήλικοι και παιδιά προσβάλλονται από τις ιώσεις και την γρίπη. Έτσι και φέτος οι ιώσεις βρίσκονται σε πλήρη έξαρση.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο Στέλιο Παπαβέντση, το γεγονός ότι οι ιώσεις ξεκινούν να βρίσκονται σε έξαρση από πολύ νωρίς μέσα στο χρόνο, οφείλεται στην περιβαλλοντική αλλαγή. Όσο αλλάζει το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και ο τρόπος που αρρωσταίνουμε. Μάλιστα, ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης αναφέρεται και στο κοξάκι το οποίο για άλλη μια χρονιά βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και όλο και περισσότερα παιδιά νοσούν από αυτό.
Με μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία και σπουδές στην Αγγλία ο Στέλιος Παπαβέντσης θεωρούμε πως είναι ο ειδικός να μας εξηγήσει πως η περιβαλλοντική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο που αρρωσταίνουν τα παιδιά μας καθώς επίσης και την συχνότητα.
Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του παιδιάτρου Στέλιου Παπαβέντση όπως το δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:
Επιδημιολογικά αυτό που ζούμε έχει πολύ ενδιαφέρον και μου θυμίζει το ενδιαφέρον μου να κάνω μεταπτυχιακό δημόσιας υγείας πριν κάποια χρόνια και να πάω προς αυτήν την κατεύθυνση. Με δυο λέξεις αυτό που συμβαίνει είναι: περιβαλλοντική αλλαγή. Που επηρεάζει το πως αρρωσταίνουν οι άνθρωποι και τα παιδιά μας.
Πιο συγκεκριμένα με παραδείγματα. Στην Αγγλία όπου έκανα ειδικότητα έβλεπα βρογχιολίτιδες από αρχές Σεπτέμβρη. Στην Ελλάδα 10 χρόνια τώρα δεν έχω δει τόσο νωρίς, αλλά έχω δει να μετατοπίζεται η περίοδος έξαρσης όλο και πιο αργά, από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο και Ιανουάριο και πλέον Φεβρουάριο και βάλε.
Με τους εντεροιούς και το κοξάκι, γίνεται όσο πάει και πιο παρατεταμένη η περίοδος έξαρσης. Εκεί που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην αλλαγή εποχής το φθινόπωρο και από Νοέμβριο δεν έβλεπες τίποτα, τώρα φέτος ήταν σε πλήρη έξαρση μέχρι τις γιορτές και υπάρχουν περιστατικά ακόμα και σήμερα καταχείμωνο.
Με τις γρίπες παρόμοιο μοτίβο: σπάνια βλέπεις περιστατικά πλέον πριν τις γιορτές. Η φετινή γρίπη ήρθε σε απότομη έξαρση και μετάδοση μόνο προς τα τέλη Ιανουαρίου. Η μεγάλη μεταδοτικότητα πιστεύω έχει να κάνει εν μέρει τουλάχιστον και με την μετατόπιση τη χρονική, σε σχέση με σχολεία και γιορτές: Μέχρι πρόσφατα είχαμε την “τύχη” η έξαρση της γρίπης” να συντονίζεται με το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές, πράγμα που μετρίαζε λίγο τις εκθέσεις. Φέτος που έγινε το μπαμ πολύ μετά το τέλος των γιορτών, σε φουλ λειτουργία σχολείων, προέκυψε και αυτή η εικόνα της ανεξέλεγκτης μετάδοσης.
Η Γη αλλάζει, μαζί και εμείς και οι αρρώστιες μας.