Οι γονείς πολλές φορές προσπαθούν να συνετίσουν τα παιδιά τους, αλλά κακά τα ψέματα, δεν είναι όλα τα παιδιά τόσο εύκολα. Όμως αυτές οι 10 φράσεις, θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε ακόμη και τα πιο αντιδραστικά παιδιά.
Τα παιδιά δεν είναι πάντα τόσο εύκολα στη διαπαιδαγώγηση όσο μας τα παρουσιάζουν τα βιβλία. Γιατί τα παιδιά, είναι κι αυτά ξεχωριστοί άνθρωποι, με ξεχωριστές προσωπικότητες. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα σας δείξουμε μερικές φράσεις που “πιάνουν” σε όλα τα παιδιά.
Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε πιο εύκολα τη ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης των παιδιών σας και παράλληλα θα τα συνετίσετε χωρίς φωνές, εντάσεις και καυγάδες. Διαβάστε παρακάτω:
“Τί είπαμε ότι πρέπει να θυμάσαι”;
Θέλετε το παιδί να στρώνει το κρεβάτι του μόνο του. Του το είπατε μία φορά, του το είπατε δύο φορές και το παιδί κάνει συνεχώς τα δικά του. Αντί να φωνάξετε και να του πείτε “τί σου είπα προχθές”, μπορείτε να του πείτε με ήρεμη φωνή “τί είπαμε ότι πρέπει να θυμάσαι να κάνεις;”.
Ο σωστός τρόπος να θέτουμε όρια σε παιδιά κάτω των 4 ετών: Συμβουλές παιδιάτρου
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα θέσουν προτεραιότητες και θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι σε αυτό το σπίτι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.
Photo via: infokids.cy
“Αν φωνάζεις δεν σε ακούω”
Πολλά παιδιά έχουν ξεσπάσματα, με τον ίδιο τρόπο που έχουν και οι μεγάλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μυστικό για να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα μάθει να διατηρεί την ψυχραιμία του, είναι εσείς να δίνετε αυτό το παράδειγμα.
Αν εσείς φωνάζετε, τσακώνεστε και ωρύεστε με το παραμικρό, μη περίμενε το παιδί να κάνει κάτι διαφορετικό, ακόμη και σαν ενήλικος. Παρόλα αυτά, αν είστε ένας πράος άνθρωπος και το παιδί σας έχει ξεσπάσματα κάθε φορά που στεναχωριέται ή νευριάζει, μπορείτε με ήρεμο τόνο φωνής να του πείτε ότι ακούτε και σε χαμηλότερη ένταση.
Αφήστε το παιδί να πάρει μία ανάσα και να σας εξηγήσει ήρεμα και χωρίς εντάσεις τί το ενόχλησε. Έπειτα συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του τη δική σας θέση.
“Θες να σε βοηθήσω ή να το κάνεις μόνος/μόνη;”
Αντί να χρησιμοποιείτε προστακτική για να ντυθεί, να πλυθεί, να κάνει μία δουλειά, μπορείτε να του/της υπενθυμίσετε λέγοντας με ευγενικό τρόπο αν χρειάζεται βοήθεια ή αν μπορεί και μόνο του. Το παιδί και μόνο για να σας “αποδείξει” ότι μεγάλωσε θα το κάνει με χαρά. Αν θέλει βοήθεια, φυσικά βοηθήστε το.
“Από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Εσύ τί έμαθες από αυτό;”
Αυτή η συμβουλή πιάνει με παιδιά άνω των 5 ετών που είναι σε θέση όντως να αντιληφθούν το λάθος και το σωστό. Τα μικρότερα παιδιά, σίγουρα το αντιλαμβάνονται αλλά έχουν πιο “κοντή” μνήμη. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορείτε με ήρεμους τόνους να εξηγείτε κάθε φορά τα λάθη τους και να τα συζητάτε παρέα.
“Θέλεις να φύγουμε σε λίγο;”
Δεν χρειάζεται και δεν είναι και πολύ σωστό να ανακοινώνουμε στα παιδιά τελευταία στιγμή ότι θα φύγουμε ενώ εκείνα παίζουν και διασκεδάζουν. Αν λοιπόν φτάνει η στιγμή για να φύγετε, ξεκινήστε να το συζητάτε μαζί του για να το προετοιμάσετε και ίσως να σεβαστείτε και ένα dead line που θα σας δώσει.
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του χωρίς τιμωρίες
Για παράδειγμα, ας φύγουμε σε μία ώρα. Έτσι το παιδί θα είναι προετοιμασμένο και δε θα ξεσπάσει άσχημα, που ξαφνικά θα πρέπει να αποχωριστεί τους φίλους του.
Photo via: mamagers.gr
“Πάρε μία ανάσα και μίλησέ μου”
Συνήθως όταν τα παιδιά γκρινιάζουν και έχουν νεύρα οι γονείς λένε “σταμάτα να γκρινιάζεις” ή “είναι ενοχλητικό αυτό που κάνεις”. Όμως αυτό εξαγριώνει περισσότερο τα παιδιά και νιώθουν ότι δεν τα καταλαβαίνουμε. Ηρεμήστε το παιδί και δώστε του το χρόνο να σας εξηγήσει τί είναι αυτό που το ενοχλεί.
“Είναι εντάξει να κλαις”
Μην εμποδίζετε το παιδί να κλάψει και μην το υποτιμάτε λέγοντάς του, ότι μόνο τα μικρά παιδιά κλαίνε. Το κλάμα δεν έχει ηλικία και πρέπει να μεγαλώνουμε παιδιά που δεν φοβούνται να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους.
“Θα περιμένω να τελειώσεις”
Αν το παιδί δυσκολεύεται να κάνει κάτι, δεν χρειάζεται από την αρχή να το αναλαμβάνετε εσείς, για να τελειώνετε πιο γρήγορα. Δώστε του χρόνο να προσπαθήσει μόνο του, έτσι ώστε να νιώσει κι αυτό σημαντικό και ότι έχει αξία μέσα στο σπίτι.
“Πες μου πως αισθάνεσαι”
Ακόμη και στο πιο μεγάλο ξέσπασμα, το παιδί θα νιώσει καλύτερα αν συζητήσει μαζί σας για το τί το απασχολεί και τί το πείραξε. Αναλύστε τα συναισθήματά του, πείτε του ιστορίες από τη δική σας παιδική ηλικία και σίγουρα θα ηρεμήσει.
“Θα σ’ αγαπώ πάντα”
Τέλος ένα ψύχραιμο παιδί είναι ένα χαρούμενο παιδί. Γι’ αυτό και πρέπει να του δείχνουμε αγάπη και αποδοχή και στις καλές και στις κακές του μέρες. Μπορεί για εσάς μερικά πράγματα να είναι αυτονόητα αλλά για τα παιδιά δεν είναι.
Photo via: mamagers.gr
Διαβάστε όλα τα άρθρα για τη διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος