43 δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά τώρα που βρίσκονται στο σπίτι! - Δείτε 10 πολύτιμα sites για παιδιά

Η έξαρση του κορονοϊού οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη μερικών έκτακτων μέτρων. Το βασικότερο είναι η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην οποία υποβλήθηκαν όλοι οι πολίτες της Ελλάδας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτή η καραντίνα, μπορεί να είναι για καλό σκοπό όμως τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά είναι αρκετά δύσκολη.

Όταν ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσουν τα σχολεία, είμαστε σίγουρες ότι τα παιδιά σας “πέταξαν” από την χαρά τους. Όλα τα παιδιά θέλουν να…γλιτώσουν το σχολείο και λογικά πίστευαν ότι θα παίζουν ατελείωτες ώρες με τους φίλους τους, θα κοιμούνται μέχρι αργά και φυσικά δε θα χρειάζεται να διαβάσουν!

Ακόμη και τα παιδιά που από την αρχή ήξεραν ότι θα πρέπει να μείνουν μέσα εξαιτίας του ιού, πίστευαν και πάλι ότι δε θα τα ενοχλήσει αφού…μπροστά στο σχολείο μπορούν να μείνουν και ένα μήνα κλεισμένα στο δωμάτιο τους. Παρόλα αυτά, η σκέψη από την πράξη απέχει πολύ και δεχόμαστε καθημερινά μηνύματα από μαμάδες που μοιράζονται μαζί μας τις…αταξίες των παιδιών τους.

Αταξίες, που τα παιδιά οδηγούνται να κάνουν εξαιτίας της καραντίνας. Είναι όλη μέρα κλεισμένα σε ένα σπίτι και φυσικά τους είναι πολύ δύσκολο να διοχετεύσουν την ενέργειά τους κάπου εποικοδομητικά με αποτέλεσμα η…βαρεμάρα να τα οδηγεί σε διάφορες ζαβολιές και σε συναισθηματικές εκρήξεις.

Τα παιδιά χρειάζεται να παίζουν και να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Αν για έναν ενήλικα είναι  δύσκολο να κάθεται σε ένα σπίτι και να μην κάνει τίποτα, για ένα παιδί είναι βασανιστικό. Μην απελπίζεστε όμως.

Βρήκαμε για εσάς 43 τρόπους να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να μη βαριούνται και να διοχετεύουν την ενέργειά τους, σωστά. Δείτε παρακάτω τις δικές μας προτάσεις και εφαρμόστε τες, από αύριο!

Extra tip:

Προτού ξεκινήσουμε να αναλύουμε τις δικές μας προτάσεις για δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα στο σπίτι, θέλουμε να δώσουμε μια επιπλέον ιδέα που θα κάνει αυτές τις δραστηριότητες ακόμη πιο διασκεδαστικές. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά κατανοούν πιο εύκολα πράγματα και καταστάσεις, όταν αυτά γίνονται μέσα από το παιχνίδι.

Έτσι, μπορείτε σε ένα χαρτί Α4 να γράψετε επιγραμματικά τις ιδέες για δημιουργική απασχόληση που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω. Αφού τις διπλώσετε έτσι ώστε το παιδί να μη βλέπει τι γράφει μέσα το κάθε χαρτάκι, τοποθετήστε τες σε ένα μπολ. Κάθε φορά που το παιδί θα παραπονιέται ότι βαριέται, εσείς θα του λέτε να τραβήξει κάποιο χαρτάκι.

Ανάλογα με το χαρτάκι που θα του τύχει, θα καλεστεί να πραγματοποιήσει και την ακόλουθη δραστηριότητα. Είναι ένας τρόπος αρκετά διασκεδαστικός που θα κάνει το παιδί να δει αυτές τις δραστηριότητες σαν παιχνίδι και όχι σαν αγγαρείες. Αυτή την τεχνική μπορείτε να την υιοθετήσετε και μετά την καραντίνα.

Δραστηριότητα #1

Βάλτε το παιδί να συμμαζέψει το γραφείο του. Περνάει περισσότερες ώρες στο σπίτι και είναι λογικό το γραφείο του να είναι συχνά ακατάστατο. Αυτό θα βοηθήσει κι εσάς κι εκείνο, αφού θα μάθει να αγαπά την οργάνωση. Επίσης θα το κάνει με μεγαλύτερη ευχαρίστηση, αφού η διαδικασία θα γίνει μέσα από το παιχνίδι και όχι μέσα από την επίπληξη σας.

Δραστηριότητα #2

Βάλτε το να ποτίσει τα λουλούδια! Είναι μια άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά, αφού έχει να κάνει με τη φύση. Οτιδήποτε αφορά την φύση, είναι γνωστό ότι τα συναρπάζει.

Δραστηριότητα #3

Βάλτε το να παίξει κουκλοθέατρο με κάλτσες ή με χειμωνιάτικα γάντια! Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς για επιπλέον διασκέδαση!

Δραστηριότητα #4

Να συμμαζέψει και να ξεχωρίσει ποια παιχνίδια χρειάζεται και ποια όχι. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, θα καταφέρετε το παιδί να κάνει κάτι που από την αρχή του έτους…το παρακαλάτε, αλλά αρνείται πεισματικά!

Δραστηριότητα #5

Ας γράψει ένα γραμμα σε έναν φίλο του! Αυτή τη δραστηριότητα θα το βοηθήσει έμμεσα στη γραφή και την ανάγνωση. Επίσης θα μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του και φυσικά είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα περισσότερα παιδιά.

Δραστηριότητα #6

Ας ζωγραφίσει πέτρες που έχετε μαζέψει από το Καλοκαίρι, ή πέτρες που θα μαζέψετε μαζί από τον κήπο! Στο τέλος, διακοσμήστε τες σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να νιώσει επιπλέον ευχαρίστηση!

Δραστηριότητα #7

Παίξτε μαζί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών έτσι και αλλιώς!

Δραστηριότητα #8

Να βγάλετε μαζί φωτογραφίες! Μπορείτε να φωτογραφίσετε τους εαυτούς σας, ή οτιδήποτε άλλο θέλετε μέσα από το σπίτι. Μην ξεχνάτε όμως, ότι αν οι φωτογραφίες δείχνουν το παιδί σας, πρέπει να τις κρατήσετε μακριά από τα social media.

Δραστηριότητα #9

Παίξτε μαζί…το περιβόητο παιχνίδι των μαγαζιών! Προτείνετε του να παίξει τον πωλητή κι εσείς ανά διαστήματα κάντε τον…πελάτη!

Δραστηριότητα #10

Ζητήστε του να σας κάνει πασαρέλα με τα αγαπημένα ρούχα από την ντουλάπα του ή και την…ντουλάπα σας! Σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσετε από την αρχή, ότι τα ρούχα αυτά θα τα μαζέψει το ίδιο μετά τη λήξη του παιχνιδιού.

Δραστηριότητα #11

Βάλτε το να ζωγραφίσει όπως επιθυμεί μια παλιά λευκή φανέλα του. Αυτό το παιχνίδι το παίζουν πολύ συχνά και στα σχολεία και αρέσει σε όλα τα παιδιά!

Δραστηριότητα #12

Με τσόχα για κατασκευές και χαρτιά μπορείτε να του προτείνετε να φτιάξει διάφορες χειροτεχνίες, όπως μια ψεύτικη πίτσα ή ότι άλλο βάλει με τη φαντασία του!

Δραστηριότητα #13

Ζητήστε του να προετοιμάσει μια δική του χορογραφία και όταν την έχει έτοιμη, μαζευτείτε όλη η οικογένεια στο σαλόνι και θαυμάστε το να την πραγματοποιεί! Θα είναι η πρώτη δική του…παράσταση.

Δραστηριότητα #14

Ζητήστε του να γράψει 5 ζώα και στη συνέχεια βάλτε το να μάθει πληροφορίες γι’ αυτά. Διασκέδαση και μάθηση μαζί!

Δραστηριότητα #15

Βάλτε το να συνθέσει ένα τραγούδι και στη συνέχεια ζητήστε του να σας το παρουσιάσει. Μαζευτείτε και πάλι όλοι μαζί στο σαλόνι του σπιτιού, για να νιώσει το παιδί ότι κάνει τη δική του…παράσταση. Μη ξεχάσετε να ενθαρρύνετε όπως και να ‘χει τη προσπάθειά του.

Δραστηριότητα #16

Βάλτε το να ζωγραφίσει τη σημαία της οικογένειάς σας όπως αυτό επιθυμεί!

Δραστηριότητα #17

Μπορεί επίσης να γράψει λίγα λόγια για τον εαυτό του. Αυτό θα το βοηθήσει να εξασκηθεί στη γραφή και ειδικότερα στην έκθεση!

Δραστηριότητα #18

Μπορείτε να το βάλετε να σκηνοθετήσει μόνο του ένα θεατρικό έργο και μάλιστα, μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς έχοντας πάντα τον έναν γονιό σαν θεατή.

Δραστηριότητα #19

Ζητήστε του να φτιάξει σελιδοδείκτες για τους φίλους του!

Δραστηριότητα #20

Με τη δική σας βοήθεια μπορεί να φτιάξει το γενεαλογικό του δέντρο! Στη συνέχεια μπορείτε να το κρεμάσετε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού.

Δραστηριότητα #21

Άλλη μια αγαπημένη δραστηριότητα για τα παιδιά είναι να δημιουργούν κολάζ από αποκόμματα παλιών εφημερίδων και περιοδικών.

Δραστηριότητα #22

Μάθετε του, να φτιάχνει βαρκούλες κι άλλες χειροτεχνίες από χαρτί.

Δραστηριότητα #23

Πάντα με την δική σας παρακολούθηση – κι εφόσον το παιδί βρίσκεται στις τάξεις του Δημοτικού – μπορείτε να το μάθετε να ράβει!

Δραστηριότητα #24

Βάλτε μουσική και αφήστε το να κάνει γυμναστική! Αν έχετε γυμναστικά όργανα στο σπίτι, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Δραστηριότητα #25

Μπορεί να γράψει 5 ονόματα και να ευχηθεί κάτι για τον καθένα!

Δραστηριότητα #26

Επίσης μπορεί να ξεσκονίσει όλο το σπίτι. Πολύ συχνά τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν μεγάλοι. Οι δουλειές του σπιτιού σε μερικές ηλικίες είναι ιδιαίτερα απολαυστικές για εκείνα.

Δραστηριότητα #27

Βάλτε το να σκαρφιστεί…παρατσούκλια για όλη την οικογένεια. Θα το κάνει να γελάσει πολύ!

Δραστηριότητα #28

Ένα παιχνίδι που αρέσει στα περισσότερα παιδιά είναι η ζωγραφική με το πόδι. Του φαίνεται…πρόκληση και μπορεί να καταπιαστεί για πολύ ώρα προσπαθώντας το.

Δραστηριότητα #29

Σε ένα πλαστικό ποτήρι με λίγο βαμβάκι μπορεί να φυτέψει τους δικούς του σπόρους και στη συνέχεια να το περιποιείται για να το δει να μεγαλώνει.

Δραστηριότητα #30

Ας φτιάξει το δικό του σπίτι με σεντόνια και μαξιλάρια. Βέβαια και πάλι πρέπει να ξεκαθαρίσετε από την αρχή, ότι οτιδήποτε βγάλει θα το μαζέψει κιόλας.

Δραστηριότητα #31

Συγκεντρώστε μαζί ή και μόνο του, ρούχα και άλλα αντικείμενα που θα ήθελε να χαρίσει. Μαθαίνει να μοιράζεται και να συμπονεί τους άλλους ανθρώπους.

Δραστηριότητα #32

Μπορεί να δει φωτογραφίες και βίντεο από όταν ήταν μωρό.

Δραστηριότητα #33

Ας βρει δέκα πόλεις της Ελλάδας στο χάρτη και ας μάθει πληροφορίες γι’ αυτές.

Δραστηριότητα #34

Μπορεί να βρει μια εύκολη συνταγή και να προσπαθήσει να τη μαγειρέψει με την απαραίτητη βοήθεια από εσάς.

Δραστηριότητα #35

Φτιάχνει το δικό του φυτολόγιο, μαζεύοντας φύλλα από τον κήπο.

Δραστηριότητα #36

Μπορεί να φτιάξει τα δικά του βραχιολάκια φιλίας για τους φίλους του.

Δραστηριότητα #37

Μπορεί να σας βάψει τα νύχια!

Δραστηριότητα #38

Διοργανώστε διαγωνισμό “πιο αστείας γκριμάτσας” . Καλό είναι να συμμετάσχει όλη η οικογένεια.

Δραστηριότητα #39

Μπορεί να διαβάσει το αγαπημένο του παραμύθι και στη συνέχεια να γράψει ή να σας διηγηθεί το δικό του, εναλλακτικό τέλος.

Δραστηριότητα #40

Ζητήστε του, να σας ζωγραφίσει τον μελλοντικό εαυτό του.

Δραστηριότητα #41

Ζητήστε του να μεταφέρει σε θεατρικό το αγαπημένο του παραμύθι. Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς.

Δραστηριότητα #42

Μπορεί να σας βάλει ένα δικό του test γνώσεων και να παίξετε όλοι μαζί.

Δραστηριότητα #43

Τέλος, μπορεί να πλύνει τα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες του!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν μέσω του διαδικτύου. Δείτε παρακάτω:

https://code.org/

Το συγκεκριμένο site βοηθά τα παιδιά να μάθουν να δημιουργούν δικούς τους αλγόριθμους και να αναπτύξουν την σκέψη τους γύρω από τον τομέα της πληροφορικής.

https://mathesis.cup.gr/ 

Μια σειρά πειραμάτων για παιδιά που για να τα παρακολουθήσουν θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσουν εγγραφή.

http://ts.sch.gr/

Παραμένουν σε επαφή με τα σχολικά μαθήματα. Τα πιο εύκολα για τις μικρές ηλικίες είναι η Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Μουσική και τα Εικαστικά.

https://micro.photodentro.edu.gr/english2015/?q=el/node/51

Εκπαιδευτικό υλικό που είναι ταξινομημένο ανά τάξη και γνωστικό αντικείμενο.

http://www.jele.gr/

Αν το παιδάκι σας ανήκει στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού, αυτό είναι ένα πολύ καλό site που το βοηθά στη κατανόηση των Μαθηματικών.

https://anoixtosxoleio.weebly.com/

Εδώ υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό για την Πέμπτη και την Έκτη τάξη του Δημοτικού.

https://www.autodraw.com/

Εδώ τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ηλεκτρονικά.

https://uniregistry.com/market/domain/settera.com?landerid=settera5e749823d51208.03102601

Μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Γεωγραφία διαδικτυακά.

https://gcompris.net/index-el.html

Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές δραστηριότητες για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

https://www.plastelina.net/

Πολλά παιχνίδια λογικής που θα τους φανούν αρκετά διασκεδαστικά.

http://i-nous.org/sunnysoftware

Και παιχνίδια γνώσεων που μπορείτε να παίξετε μαζί.

https://www.google.com/intl/el/earth/

Ανακαλύψτε την Γη μέσα από την γνωστή πλατφόρμα της Google.

 

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

 

Close